Închide

S-au revoltat la Primărie. Boc a spălat putina, lăsându-l pe viceprimar să dea piept cu romii

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 21, 2019 1 1326

Romii din Pata Rât, împreună cu Organizațiile civice care-i reprezintă, au venit din nou în ședința Consiliului Local să se plângă cum Primăria Cluj ignoră categoriile oamenilor săraci, refuzându-le dreptul la o locuință socială. Recent aceștia au câștigat un proces împtriva Primăriei. Concret, municipalitatea a fost obligată de instanță să elimine două criterii considerate discriminatorii, în procedura de acordare a punctajelor pentru solicitanții de locuințe sociale: neacceptarea celor cu ajutoare sociale și  criteriul care îi favorizează persoanele cu studii superioare. Știind că în ședința forului local sunt prezenți și cetățenii romi de la Pata Rât, primarul Emil Boc a avut girjă să dispară, lăsându-l pe viceprimarul Dan Tarcea să dea piep cu aceștia.

Revoltat de situația în care se află, ununul dintre romii prezenți la ședință, tată a trei copii, a subliniat că lucrează de 20 de ani în Cluj, timp în care a tot solicitat locuință socială de la Primărie, fără să aibă câștig de cauză: „Am fost refuzat de fiecare dată. Copiii mei trăiesc printre șobolani, iar dimineața se duc la școală”, a spus omul în plenul Consiliului Local. El le-a strigat aleșilor locali că în loc să facă locuințe sociale, Primăria plătește câte 40.000 de euro pe spectacole în centrul orașului. Altă femeie a semnalat că primarul Emil Boc se crede rege și nu mai vrea să îi primească pe oameni la discuții și audiențe ca să îi ajute să nu mai trăiască în mizerie.

Necazul oamenilor, tratat cu indiferență de Primăria lui Boc

„Stau într-o baracă de trei metri pătrați cu trei copii, mă mănâncă șobolanii, lucrez de 20 de ani în Cluj-Napoca. Mi-am depus dosar la Primărie să prind și eu o locuință socială și mi s-a spus că sunt neeligibil. De ce? Că lucrez de 20 de ani în țara mea? Că trăiesc și mănânc cu șobolanii? Mi se îmbolnăvesc copiii. Sunt mormane de gunoaie acolo și nu interesează pe nimeni. Când îmi îmbrac copiii îi mușcă șobolanii. Mâncarea o mănâncă șobolanii de pe masă. De fiecare dată când venim în Consiliul Local ne spuneți că s-a făcut, s-a făcut. Nici măcar pe locul 200 nu sunt pe lista de așteptare, iar eu stau într-o baracă de trei metri mătrați. Îmi este rușine când merg la lucru, că merg între oameni civilizați. Nici nu sunt băgat în seamă. M-am înscris în audiență la domnul primar Emil Boc, nici nu m-a primit. Am 40 de ani. Când să vin să vă cer să îmi dați o casă, la 80 de ani? Ce trai pot să le ofer copiilor mei? E foarte mare discriminarea. Pe banii noștri, a celor care lucrăm, faceți spectacole în centrul orașului de 30-40.000 de euro. De ce nu faceți niște locuințe sociale pentru fiecare? De ce? Pentru că nu interesează pe nimeni. Cine mă primește pe mine, cu trei copii, în chirie? Nu ați făcut nimic, numai ne mințiți în fiecare zi”, a semnalat astăzi în Consiliului Local, Isidor Vereș, un rom care locuiește la Pata Rât.

Boc a părăsit ședința

Primarul Emil Boc a deschis ședința Consiliului Local și apoi a plecat din sală chiar înainte de intervenția romilor. Viceprimarul Dan Tarcea a rămas să încaseze castanele și să dialogheze cu romii și asociațiile civice. El le-a comunicat  romilor că Primăria are un regulament în vigoare care trebuie respectat. „Puteți aplica la programele pe care le are Primăria. Oferim ajutor pentru plata unei chirii, dacă vă încadrați ca nivel de venit mergeți pe strada Venus, acolo, colegii mei de la Asistență Socială pot să vă ofere asistență să vă luați o chirie și Primăria vă subvenționează o parte din chirie. Locuința socială e pe o perioadă determinată. Sunt peste 100 de cereri depuse pentru chirie. Noi avem liste de așteptare și regulamente. Există niște reguli care trebuie aplicate. Nu avem pretenția că sunt perfecte, dar sunt perfectibile. Sunt foarte multe persoane care au aceleași probleme. Avem 350 de persoane eligibile pe listă. Legat de deratizări și dezinsecții în zona în care locuiți, s-au făcut de nenumărare ori, chiar și acum de două săptămâni. Gunoiul de acolo nu îl aduce primarul la dumneavoastră”, a fost replica lui Tarcea.

Oficialul a mai spus că Primăria clujeană a făcut demersuri serioase pe partea de locuințe sociale – a cumpărat un prim apartament de pe piață, va termina alte 12 apartamentecare, care vor fi distribuie cel mai probabil în 2020. Totodată, Primăria s-a angajat să subvenționeze plata chiriei pentru unele familii, și face constant acțiuni de curățenie și detarizare la Pata Rât unde locuiesc comunitățile de romi ale orașului.

O altă locuitoare din această comunitate, Maria Stoica, i-a replicat lui Tarcea să acțiunile de cutățenie sunt niște povești.  „Nu știu cine vă anunță că în urmă cu două săptămâni a fost cu deratizarea, dar v-au mințit. Domnul Boc nu e niciodată prezent când e nevoie. Am depus anul trecut cerere să intrăm în audiență la domnul primar, nu am primit niciun răspuns, nici că ne va primi, nici că nu ne va primi. Ce se întâmplă cu strada Cantonului? Domnul primar Boc se crede un fel de rege, de nu vrea să stea de vorbă cu noi?”, a mai spus riverana din Pata Rât.

Consiliul Local a discutat la ședința de astăzi un proiect de hotărâre pentru aprobarea listei de priorități cu persoanele eligibile să primească o locuință socială în 2020. Potrivit profesorului universitar Eniko Vincze, activistă pentru dreptul la locuire a categoriilor sărace ale oralului, lista nu aduce nici bune nici rele pentru romii care au depus dosare. „Din 113 cazuri susținute de noi, 75 au primit punctaje pe această listă de priorități cu peste 360 de persoane. Ne bucurăm că lista a ținut cont de rezultatele obținute de noi în instanță privind criteriile nelegale pe care Primăria le aplica și că unii solicitanți  au mai avansat pe aceste liste. Dar mai sunt aspecte care necesită modificare, să se ia în evidență definirea condițiilor de locuit care să se referă la riscul de evaluare, condiții nefavorabile ale unor oameni care locuiesc așa de zeci de ani. Există și punctajul pentru forță majoră care pot fi acordate celor care au cu adevărat nevoie”, a semnalat activista pentru locuire.

Citește ci: L-au „făcut” pe primarul Boc în instanță: Primăria aplică criterii nelegale la acordarea de locuințe sociale

 

 

 

Un comentariu

  1. Buna ziua ,

    Ma bucur sa vadca se scrie cat de bine comporta D nul Primar la nevoile cetatenilor de orice categorie .
    As dori sa vorbesc si eu despre un Proiect de PUZ in Feleac unde dreptul la proprietate este flagrant incalcat si va pun la dispozitie documentele necesare .

    Respect

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare