L-au „făcut” pe primarul Boc în instanță: Primăria aplică criterii nelegale la acordarea de locuințe sociale
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 14, 2019 0 1411
Au câștigat și în 2018 și câștigă din nou în instanță. Profesorul universitar Eniko Vincze marchează public o victorie pentru un Cluj social și nerasist: civicii, alături de locuitorii din Pata Rât, au demonstrat din nou practiciile ilegale ale Primăriei Cluj în privința politicii de locuire față în față cu săracii Clujului.
Recent, primarul Boc a acuzat-o la o ședință de Consiliu Local că instigă romii din Pata Rât și îi folosește politic ca masă de manevră, în loc să vină cu propuneri concrete, dar și că singura șansă pentru oamenii de acolo să iasă din strarea de marginalizare socială este educația. Acum, Vincze spune că instanța a decis definitiv anularea criteriilor de acordare a locuințelor sociale în vigoare în Cluj-Napoca și anume a celor care îi favorizează pe cei cu studii superioare și, în plus, a celui prin care nu se punctează ca venit banii din asistență socială.
„Victoria de astăzi întrerupe o practică ilegală și îndelungată a autorităților locale din Cluj-Napoca. Aceste autorități au susținut în mod repetat că nu fac altceva decât să respecte legea. Justiția a dovedit contrariul! Criteriile (de atribuire a locuințelor sociale – n.red.) împotriva cărora am luptat nu au apărut de pe o zi pe alta, ci sunt rezultatul unor politici constante de îngrădire a dreptului la locuire pentru cele mai precare persoane. Sentința obținută constituie un precedent important pentru contestarea criteriilor injuste din alte orașe ale țării. Pentru un Cluj social, pentru un Cluj antirasist”, a fost mesajul lui Eniko Vincze.
Una dintre asociațiile în care este implicată – Fundația Desire – (inițiatoarea unor campanii și proteste pro locuințe socale împreună cu romii de la Pata Rât), a demonstrat în instanță încă din 2018 că hotărârea de Consiliu care reglementează criteriile de atribuire a locuințelor sociale în Cluj-Napoca discriminează și este ilegală deoarece îi favorizează pe cei cu studii superioare și, în plus, nu acceptă ca venit banii acordați ca asistență socială. De atunci, Primăria face recursuri și încearcă să întoarcă deciziile.
Civicii din Cluj i-au mai cerut încă de atunci Primăriei să modifice criteriile de acordare a locuințelor sociale, însă administrația locală a refuzat să le modifice chiar dacă instanțele de judecată au decis în două rânduri că Primăria încalcă prevederile legale și că discriminează tocmai categoriile care au nevoie de o locuință socială. Unul dintre aceste procese a ajuns la final.
După cum asociațiile implicate anunță: „Alături de persoane evacuate și de cei care aplică pentru locuințe sociale vom lupta în continuare pentru creșterea fondului de locuințe publice și împotriva politicilor de dezvoltare care crează gentrificare, duc la evacuări și la împingerea oamenilor cu venituri mici la marginea orașului și chiar în afara lui. Vrem un oraș pentru oameni, nu pentru profit; drepturi pentru chiriași și controlul chiriilor; vrem un oraș universitar cu cămine studențești publice; și un Cluj fără rasism și fără evacuări! Pentru că orașul este al tuturor și locuirea e un drept universal, nu un privilegiu. Susținem că locuințele publice sunt soluție la criza locuirii. Și, deoarece trăim în capitalism, iar România este marcată de mari inegalități de venit și procentul celor care trăiesc în sărăcie este în jur de 25%, în timp ce avem un număr foarte redus de locuințe publice, afirmăm: criteriile de acordare a locuințelor sociale trebuie să fie definite astfel încât să acorde prioritate celor cu cele mai mici venituri, adică persoanelor discriminate și vulnerabilizate în mod structural. În Cluj-Napoca, criteriile de acordare a locuințelor sociale, spunem de mulți ani, erau în mod explicit în defavoarea persoanelor cărora ar trebui să se adreseze, ele fiind construite într-un mod clasist și rasist”, s-a arătat în comunicatul Fundației Desire.
(sursa: Curtea de Apel Cluj)
Fundația Desire a mai obținut și o decizie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin care acesta spune că respectivele criterii de acordare a locuințelor sociale în Cluj-Napoca au un caracter discriminator deoarece elimină solicitanții aparținând unor categorii sociale marginalizate, neoferind punctaj pentru bolile cronice sau pentru condițiile de locuire precare în locuințe neconvenționale sau celor care, datorită condițiilor economice, nu au avut șansa de a face studii universitare. Prin respectiva decizie, Primăria a primit și o amendă dar și recomandarea să modifice criteriile. Primăria nu a pus în practică decizia și a mers în instanță. Acum procesul este la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu termen în 2020.
Principala nemulțumire a civicilor din Cluj se leagă de faptul că Primăria atribuie pe an foarte puține locuințe sociale, în timp ce oamenii care au cu adevărat nevoie umplu listele cu priorități ale primăriei – circa 400 de solicitanți. În plus, ei nu au șanse reale să obțină o casă deoarece punctajele sunt făcute discriminatoriu. În prezent, potrivit punctajelor de acordare a locuințelor sociale, cei cu studii medii primesc 5 puncte în timp ce cei cu studii generale primesc 20 puncte – cei cu studii medii, licee, școli profesionale 30 puncte, cei cu școli tehnice, postliceale, școli de maiștri, colegii, subingineri, 35 puncte, cei cu studii universitate 40 puncte iar cei cu doctorat 45 de puncte. Mai mult, sunt excluși cei care primesc bani din ajutoare sociale.
Eniko Vincze și Fundația Desire, însoți de romi de la Pata Rât, și-au făcut un obicei de a participa la ședințele de Consiliu Local pentru a cere ca romii să primească locuințe și să nu fie discriminați de Primărie. De câteva ori chiar au reușit să îl enerveze cu adevărat pe primarul Emil Boc.
La ședința de Consiliu Local din luna octombrie civicii și chiar Eniko Vincze personal a fost penalizată de primarul Boc că folosește romii în scopuri de campanie electorală,
„Prin educație, așa puteți dumneavoastră și copiii dumneavoastră să ieșiți din situațiile de marginalizare socială”, le-a replicat primarul Emil Boc romilor veniți la ședința Consiliului Local pentru a cere condiții mai bune pentru locuit, chiar schimbarea criteriilor de acordare a locuințelor sociale în așa fel încât persoanele cu dizabilități să aibă o șansă reală. Romii au fost însoțiți, așa cum sunt de fiecare dată când vin la Consiliul Local, de activiști și asociații civice. Acestora din urmă primarul le-a reproșat că fac din romi o masă de manevră și că înțelege respectivul aspect în calitate de politician, dar că îl condamnă în calitate de reprezentant al Primăriei care a făcut în ultima perioadă chestiuni concrete pentru comunitatea romă.
Detalii: Boc i-a trimis la școală pe romii din Cluj după ce aceștia i-au cerut condiții mai bune de locuire
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Un clujean a fost trimis în judecată ieri pentru conducere sub influența alcoolului la un an de la comiterea faptei
dec. 04, 2024 0
-
Economiștii de la Romanian Economic Monitor-UBB Cluj: Incertitudinile politice amplificate de rezultatele alegerilor și de ascensiunea extremismului majorează riscurile economice. Estimarea de creștere a PIB-ului, revizuită la numai 1%
dec. 04, 2024 0