Închide

Ce se alege de Parcul Rozelor? Tarcea evită să recunoască greșelile Primăriei

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 21, 2019 0 1667

Un deputat clujean a cerut public Primăriei să revizuiască contractul cu partenerii privați care au primit teren pentru o bază sportivă în parcul Rozelor, în așa fel încât să se extindă zona verde din acest parc. Mai precis, deputatul Adrian Dohotaru spune că prin amenajarea noului skate park de nivel de competiții olimpice, categorii de utilizatori ai parcului vor pierde mult spațiu verde. Prin urmare, el a solicitat ca această pierdere de spațiu verde să fie recâștigată din terenul bazei sportive „Winners Sport Club”. Reamintim că „Winners Sport Club” funcționează, de asemenea, în Parcul Rozelor, și că proprietarii acestei baze sportive nu și-au respectat obligațiile față de primărie.  Oficialii Primăriei s-au făcut că nu cunosc subiectul și contractul pentru baza sportivă și s-au spălat pe mâini promițându-i lui Dohotaru că vor „analizara propunera”.

Deputatul Adrian Dohotaru a participat la ședința de astăzi a Consiliului Local, cerându-le reprezentanților municipalității să nu uite că parcul Rozelor este utilizat și de alte categorii de cetățeni clujeni, în afara tinerilor care practică skatingul. Situat în zona Plopilor, Parcul Rozelor măsoară două hectare, având vedere la Someș și la Canalul Morii. Primăria a inițiat un proiect de extindere a zonei de skatepark, existentă în acest parc, în urma unei propuneri ieșite câștigătoare în cadrul procesului on-line de bugetare participativă. Proiectul a fost evaluat la peste 3 milioane lei. Numai că, Parcul Rozelor a mai pierdut și înainte din spațiul verde aferent, din pricina contractului atribuit de Primărie bazei sportive „Winners Sport Club”, precum și în urma construirii blocului semilună.  Deputatul Adrian Dohotaru a ținut să le reamintească reprezentanților Primăriei că aduc un deserviciu comunității clujene, prin diminuarea spațiului verde din cadrul Parcului Rozelor.

Detalii: Cât va investi Primăria pentru a transforma un parc de 2 hectare din Cluj în skatepark olimpic

Dohoraru le-a explicat consilierilor locali că atitudinea sa este una constructivă, că vrea să susțină proiectul de extindere a skateparkului, dar că este firesc ca spațiul verde care se pierde din pricina acestei extinderi să fie recâștigat prin reevaluarea contractului pe care Primăria l-a semnat cu patronii „Winners Sport Club” (acum și Tehnofrig parte din acest contact). Deputatul a semnalat Primăriei că partenerii pe care-i are nu își respectă obligațiile asumete prin contract și a cerut ca tăpșanul verde din parc, care se pierde din pricina skate-parcului, să fie refăcut pe terenurile de fotbal/sport care stau nefolosite în cadrul „Winners Sport Club”. Trebuie reamintit că reprezentanții Tehnofirg și-au asumat obligația ca aceste terenuri să fie amenajate pentru practicarea tenisului, lucru care nu s-ar fi întâmplat până în prezent, potrivit lui deputatului Dohotaru.

(proiect extindere skatepark)

(teren actual pe care este propusă extinderea)

Viceprimarul Dan Tarcea se spală pe mâini de problemă

Viceprimarul Dan Tarcea a sărit în apărarea „partenerilor” Primăriei, afirmând că are convigerea că aceștia își vor respecte obșigațiile asumate pentru Parcul Rozelor. Tarcea a invocat  „actele adiționale” aduse la contract, prin care proprietarii bazei sportive ar fi la zi cu promisiunile lor.

Consilierii locali ai PSD au cerut lămuriri suplimentare. „Se știa exact că  se va discuta această problemă. Haideți să vedem ce s-a întâmplat. S-au cedat terenuri cu titlu gratuit și trebuiau oferite niște facilități studenților și primăriei. Noi nu știm de modificări. Dacă s-a modificat acest contract fără să știm și noi, nu este în regulă. Nu se poate să nu răspundeți la aceste întrebări, domunle viceprimar”, a comentat consilierul Dan Morar.

Dan Tarcea a replicat să se scape, că „se va analiza situația și că se va ține cont de propunerea făcută de Dohoraru”. Primarul Emil Boc, cel care a semnat contractul din 2007 cu Tehnofrig, părăsise sală de ședință, având grijă să nu se  lase tras la răspundere. Viceprimarul Dan Tarcea a mai adăugat că Primărie are investiții de 100 de milioane de lei în Cluj pe partea de parcuri și zone verzi și că e convins că ele se vor realiza în perioada următoare.

Contractul făcut public de Primăriei pentru baza sportivă din Parcul Rozelor nu conține acte adiționale. Parcul Rozelor a fost reamenajat de Primărie în timpul administrației Apostu, cu firma Dupex. Atunci s-a renunțat și la lacul care exista în respectiva zonă. Primăria mai are proiecte conexe parcului Rozelor de amenajarea a malului spre Someș, de construire a unui pod pietonal peste râu de legătură cu cartierul Grigorescu și de extindere a parcului spre Canalul Morii.

Primăria a acceptat în 2007 ca pe un teren de 1,6 hectare din Rozelor cei de la Tehnofrig să facă și să exploateze o bază sportivă cu 10 terenuri de tenis, sală de sport, vestiare, punct alimentar pentru sportivi. Asocierea în participațiune s-a făcut pe 20 de ani, timp în care cei de la Tehnofrig urmau să ofere primăriei două ternuri de tenis cu titlu gratuit sau să acorde facilități pentru studenți.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare