Cât va investi Primăria pentru a transforma un parc de 2 hectare din Cluj în skatepark olimpic
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 18, 2019 0 1093
Pentru a pune în operă un proiect propus de clujeni în cadrul procesului de bugetare participativă, municipalitatea urmează să pună la bătaie peste 3 milioane de lei pentru a face o zonă de skatepark la nivel de competiții internaționale, mai ales că din 2020 sportul a fost acceptat la Olimpiadă. Respectivul skatepark urmează să apară, cu tot cu totem la intrare, în Parcul Rozelor, prin extinderea actualei zone alocată acestui sport.
Studiul urbanistic și cel de fezabiltate pentru noul skatepark Rozelor urmează să fie discutate la ședința extraordinară din 21 octombrie de către Consiliul Local.
Investiția de realizare a skateparkului de peste 300 de mp, concomitent cu lucrări de reamenajare în Parcul Rozelor prin reconfigurarea aleilor, corecții de vegetație care implică tăierea unui singur copac dar și plantarea a încă a 20 de arbori, sistem de iluminat modern, mobilier urban etc, este estimată la 3 milioane de lei și, iar teremenul de realizare este de 15 luni (2 luni proiectare și un an execuția lucrărilor).
După etapa urbanistică și de fezabilitate, Primăria urmează să lanseze o licitație de proiectare și execuție.
Contractul pentru studii (de fezabilitate și Plan Urbanistic Zonal) a fost achiziționat direct de Primărie de la Urba SRL pentru 47.500 lei. De proiectul urbanistic s-au ocupat societatea Linie Punct și arhitecta Corina Moldovan.
Moldovan a prezentat un Plan Urbanistic de Detaliu în comisia de urbanism a Primăriei și a explicat că a propus în parcul Rozelor un fel de lighean cu scurgeri, pante și gradene care să deservească o zonă de skatepark de 3100 mp, cum s-a cerut prin tema vizată de administrația locală clujeană. Adică, se propune o extindere a skatepark-ului existent de 1050 mp cu încă 2050 mp, mai ales că sportul a fost acceptat la olimpiadă și va avea nevoie și de o zonă unde spectatorii pot să asiste.
„În prezent skateparkul nu este amenajat, există trei bănci în proximitate și lipsesc și grupurile sanitare. Vom avea alei, trei cișmele și un totem al parcului la intrare care va putea fi folosit de copii pentru a-și lăsa telefoanele și alte obiecte personale, fiind dotat cu dulăpioare. Vom avea și bănci inteligente. Un singur copac va fi afectat de amenajare, dar în schimb propunem plantarea a 20 de arbori. Vom avea graffiti pe zona de amenajări ale skatepark-ului”, explica arhitecta.
Detalii: Parcul Rozelor se transformă în skate-park. Cum va arăta
Extinderea skatepark-ului din Rozelor a fost unul din proiectele câștigătoare pe care Primăria și le-a asumat să le implementeze în cadrul procesului online de bugetare participativă lansat în premieră la Cluj în urmă cu 3 ani.