Închide

Parcul Rozelor se transformă în skate-park. Cum va arăta

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 08, 2019 3 7554

Circa 2050 de metri pătrați de construcții urmează să mai apară în Parcul Rozelor din Cluj-Napoca, pentru extinderea și modernizarea actualei zone de skatepark de doar 1050mp care există deja în respectiva zonă. Este vorba despre un proiect propus la bugetare participativă iar proiectanții angajați de Primărie să se ocupe de studiu de fezabilitate și proiectul urbanistic spun că se respectă procentul legal de 5% de construcții, având în vedere că terenul total are 2 hectare. Arhitecții din Comisia Primăriei s-au arătat indiferenți la proiect. Ei au făcut doar comentarii glumețe privind respectivul sport.

Contractul pentru studii (de fezabilitate și Plan Urbanistic Zonal) a fost achiziționat direct de Primărie de la Urba SRL pentru 47.500 lei. De proiectul urbanistic s-au ocupat societatea Linie Punct și arhitecta Corina Moldovan.

Moldovan a prezentat un Planul Urbanistic de Detaliu în comisia de urbanism a Primăriei și a explicat că a propus în parcul Rozelor un fel de lighean, cu scurgeri, pante și gradene care să deservească o zonă de skate-park de 3100 mp, cum s-a cerut prin tema vizată de administrația locală clujeană. Adică, se propune o extindere a skate-park-ului existent de 1050 mp cu încă 2050 mp, mai ales că sportul a fost acceptat la olimpiadă și va avea nevoie și de o zonă unde spectatorii pot să asiste.

(sursa: Primăria Cluj)

„În prezent skate-parkul nu este amenajat, există trei bănci în proximitate și lipsesc și grupurile sanitare. Vom avea alei, trei cișmele și un totem al parcului la intrare care va putea fi folosit de copii pentru a-și lăsa telefoanele și alte obiecte personale, fiind dotat cu dulăpioare. Vom avea și bănci inteligente. Un singur copac va fi afectat de amenajare, dar în schimb propunem plantarea a 20 de arbori. Vom avea graffiti pe zona de amenajări ale skate- parkului”, a explicat arhitecta.

Viceprimarul Dan Tarcea a ținut să informeze Comisia de Urbanism că este un proiect de bugetare participativă (dorit și votat de clujeni) pe care municipalitatea și-a asumat să îl pună în practică cu bani de la bugetul local și s-a interesat și asupra numărului de copaci care se vor planta în această zonă. Viceprimarul a mai spus că zona va fi dotată cu o toaletă modernă deja achiziționată. Aceasta apare în documentația de urbanism ca singura construcție propusă, de circa 16 mp prin proiect.

Arhitecții din comisie s-au arătat indiferenți față de proiect. N-au zis nici că da, nici că ba, mai ales că e un proiect public al Primăriei. Au făcut comentarii doar glumețe la final asupra obiectelor pe care utilizatorii le vor putea lăsa în dulăpioarele metalice propuse de proiectanți în totemul skate-park-ului. Arhitetcul Voicu Bozac a spus pansamente. Proiectanta a completat cu ghiozdane, țigări. Arhitectul Adrian Iancu a amintit că  „parcă fumatul era interzis în parcurile Primăriei”. În final, din comisie s-a mai auzit o întrebare privind respectarea procentului legal de construcții într-un parc, iar Moldovan a spus că e un teren mare, de 2 hectare, motiv pentru care propunerea respectă suprafața de 5% construcții. Arhitectul Romulus Zamfir a mai cerut un spațiu pentru parcarea bicicletelor și a fost informat că el există propus la intrarea în parc.

În Parcul Rozelor, Primăria mai are două proiecte. Unul de amenajare a malului spre Someș și construirea unui nou pod (care să ofere un acces facil direct în parc din cartierul Grigorescu), dar și un al doilea, spre Canalul Morii unde, de asemenea, se propune renunțarea la gardul care acum împrejmuiește parcul. Despre felul în care skate-park-ul va funcționa între cel două proiecte, nu s-a amintit niciun cuvânt. Nici despre pista de biciclete din parc care în prezent duce nicăieri nu s-a făcut niciun comentariu.

Parcul Rozelor este și zonă protejată. În partea scrisă a proiectului de urbanism se mai arată că skatepark-ul va fi împrejmuit pe latura care se învecinează cu locul de joacă existent, situat spre Someș.

Proiectul de modernizare și extindere a skate-park-ului a primit votul Comisiei de urbanism a Primăriei.

Așa arată în prezent zona:

 

Arhitecții au făcut foarte multe simulări privind felul în care va arătat skateparkul Rozelor:

 

 

3 comentarii

  1. Ar trebui puse și niște bări pentru tracțiuni, paralele și alte echipamente de metal pentru exerciții libere, chiar dacă prin comparație cu echipamentele de sport existente, ele costă mai puțin și se defectează mai greu 🙂

  2. Care este termenul limită declarat pentru executare a acestui proiect?
    Tot cu pași timizi și retrași se mișca Clujul când este vorba despre spații nonautomobilistice, fapt ce dovedește faptul că dorește să rămână în era comunistă a filosofiei urbanistice.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare