Închide

UBB vrea să mărească campusul studențesc Hasdeu. Arhitecții Primăriei cred că proiectul face rău vecinătăților

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 09, 2019 1 2718

„Locurile de cazare sunt insuficiente și există investiția”, așa se argumentează în continuare pentru aprobarea unor proiecte urbanistice care aduc mai multe probleme într-o zonă existentă, decât le rezolvă. Universitatea Babeș-Bolyai vrea să aducă în complexul Hasdeu,care are 4,8 hectare, de trei ori mai mulți studenți decât locurile de parcare pe care le crează într-un viitor parking făcut în parteneriat cu Primăria și aflat în construcție în aceeași incintă. Aceasta printr-un proiect, inițial de mansaradare a actualelor cămine, apoi, la recomandarea arhitecților, de etajare care include și construirea unui nou cămin cu cinci nivele. Proiectanții au propus un fel de regenerare a complexului studențesc de 4,8 hectare, însă cu miză clară, etapizată: sporirea actualei capacități de cazare (peste 3000 de locuri) cu circa 1000 de locuri. Arhitecții din Comisia de Urbanism a Primăriei au criticat proiectul și au cerut corecții la o ședință la care primarul Boc și viceprimarul Tarcea au lipsit de la discuție.

Pentru UBB, la Planul Urbanistic Zonal lucrează firma K&K Studio Proiectare. Proiectul mai fusese discutat de arhitecți, după cum a lăsat să se înțeleagă arhitectul Voicu Bozac. El a ținut să sublinieze că, ceea ce a recomandat el anterior nu se regăsește în proiect sau că proiectanții au preferat să nu țină cont de recomandările comisiei- reamplasarea noului cămin propus, acum pus într-o zonă fără accese și lângă locuințele private din vecinătatea complexului. Proiectanții l-au anunțat pe Bozac că nimeni nu le-a cerut așa ceva.

Șefa de la Serviciul de Strategii Urbane al Primăriei, Andreea Mureșan, i-a replicat că nu e vorba despre nicio recomandare ci de o părere persoanlă pe care arhitectul și-ar fi exprimat-o.

Arhitectul Kulcsár András a amintit că se propune etajarea a 5 din cele 7 cămine care există în Complexul Studențesc și că și așa capacitatea de cazare este mult sub cerere, de aici necesitatea unui cămin nou-nouț (cu 400 de locuri și cinci niveluri) dar că, în plus, „există și finanțare” pentru proiect pe care ar avea-o angajată Universitatea Babeș-Bolyai.

„E în capătul proprietății, ca măgarul între oi. V-am recomandat un etaj pentru clădirile existente, nu mansardă dar și regândirea noului cămin, eventual renunțarea la acest corp care e prost aplasat. Faceți un măgar mai mare ca restul clădirilor din vecinătate  care nu are ce căuta amplasat în poziția propusă de dumneavoastră”, a subliniat Bozac.

Primarul Emil Boc plecase deja de la ședință, mai ales că avea o acțiune de plantare de copaci în Parcul Primăverii anunțată, dar și niște oaspeți ai directorului tehnic Virgil Poruțiu pe care a ținut să spună la urbanism că vrea și el să îi vadă. Având în vedere polemica, viceprimarul Dan Tarcea care rămâsese să conducă ședința s-a arătat enervat de chestiunea cu finanțarea despre care a spus că nu intră în discuție la urbanism. Tarcea a decis și el să părăsească ședința, având ceva de rezolvat, și l-a lăsat pe arhitectul-șef al municipiului Daniel Pop să ”termine polemica”, să sintetizeze propunerile și să ajungă la un numitor cumun privind proiectul UBB.

După ce au rămas fără conducere, arhitecții s-au adunat toți în spatele arhitectului șef care stătea la locul său la masa de ședințe, cu proiectul în față, și și-au dat cu părerea asupra lui. Bozac și-a reiterat poziția. Proiectanții l-au anunțat că nu există alt amplasament disponibil pentru construirea noului cămin dorit. „Atunci să se reglementeze accesul. Există o diferență de nivel în zonă de 4-5 metri și e prost amplasat. Universitatea să cumpere case învecinate și să rezolve problemele legate de acces”, a adăugat arhitectul.

În discuția mică a intervenit și arhitectul Adrian Iancu care a opinat că un P+2 față de vecini e arhisuficient pentru noul cămin dorit, dar le-a semnalat proiectanților un alt aspect – au greșit claculele pentru că au pus pe planșe un alt Coeficient de Utilizare a Terenului. „Deci suntem de acord că mai e nevoie de trei campusuri studențești noi în Cluj. Dar, un P plus 2 eu zic că e suficient față de vecini. Mai faceți încă o dată calculul. La al cincilea nivel depășiți deja CUT-ul admis. Nu vă încadrați”, a completat Iancu.

Arhitectul șef a cerut și el verificarea aspectului semnalat, dar nu a tranșat în niciun fel situația proiectului sau cea legată de viitorul cămin pe care UBB vrea să îl pună în Hasdeu. A mai cerut o secțiune privind accesul auto. „A rămas neclar. Eu am spus un P+2. Să facă calculele și vom vedea”, a sintetizat Iancu pentru Actualdecluj.ro în timp ce încheia ședința și părăsea sala.

Caminele studențești din campusul Hasdeu s-au realizat între anii 1959-1971 și, după cum au scris proiectanții, au fost gândite într-un limbaj unitar, sub forma unor bare dezvoltate pe directia est-vest, legate între ele prin alei pietonale și spatii verzi
aerisite. Există 7 cămine (I-VI și caminul XIV) din care căminul I are regim de înălțime P+3E+M, căminele II,III,IV,V și VI au regim de înălțime P+3E iar caminul XIV are regim de înălțime S+P+4E. Căminelor li se alătură clădirea cantinei  UBB, S+P+E , amplasata în colțul nord-vestic al complexului și o biserică din lemn S+P amplasată în zona centrală a ansamblului.

Proiectanții arată că în prezent, noile clădiri edificate – Biserica de lemn și centrul de resurse studențești cu amfiteatru (din vestul complexului) au fost prost gândite și amplasate în incinta complexului.

„Este de menționat relația nepotrivită dintre cantina UBB, care găzduieste atât spații de luat masa cât și spatii pentru cursuri, și care, în ciuda amplasării în interiorul parcului complexului nu are spații care să se deschidă către acesta. Accesul în cantină se face pe latura nordică printr-un pachet înalt de trepte, iar latura sudică, care ar putea să se deschidă spre spațiul verde este utilizată ca zona pentru aprovizionare și acces la spații tehnice. În jurul cantinei care găzduieste diferite evenimente pentru studenți, amenajările se rezumă la platforme dalate sau betonate . Pe terenul liber de construcții din colțul nord-vestic al amplasamentului, în imediata vecinătate a cantinei, s-a aprobat construcția unui parking sub și suprateran, cu regim de înălțimeS+2D+P+3E+T,aflat în construcție”, arată proiectanții.

Deși ei propun o reorganizare și o documentație de regenerare a Complexului Studențesc, miza proiectului de urbanism sunt construcțiile pe care și le dorește UBB pentru sporirea capacității de cazare, dovadă etapizarea proiectului. Prin documentație se vizează subzone în cadrul Complexului, tocmai pentru a se permite etajarea căminelor și construirea unuia nou cu subsol, parter, trei etaje și unul retras. În plus, lângă Căminul 1 se propun terenuri de sport, loc pentru parcare biciclete. Pentru aleile din complex se propune pavarea cu dale permeabile, interzicerea accesului auto, desființarea tuturor locurilor de parcare, dar și corecții masive de vegetație, plus plantarea unor noi copaci care să izoleze vizual biserica și să dea intimitatea acesteia. Respectivele investiții sunt și ele etape ulterioare ale proiectului, după cum se sugerează în documentația scrisă. Se mai propun bănci și un fel de legare mai bună a cantinei cu amfiteatrul și centrul de resurse studențești, piste de biciclete în complex, panouri informative, pavilioane pe structură ușoară. O altă propunere vizează scoaterea tuturor construcțiilor parazitare de tip chioșcuri din complex și mutarea lor în subteran, concomitent cu mascarea cu vegetație, anveloparea actualelor construcții, iluminat modern în complex.

(Foto Cover: cămine din Hasdeu, sursă, cluju.ro)

 

Un comentariu

 1. niste nemernici care nu tin cont de cei care locuim acolo;
  sa le fie rusine in primul rand beneficiarului (UBB) d-lui Neag si d-lui Oltean care afirma ca noi riveranii avem rea credinta, nu este asa, trebuie sa aiba ei bun simt, unde vad un petec de verdeata este obligatoriu sa construiasca ceva;
  le sugerez celor doi domni(Neag si Oltean) sa se mute in Hasdeu sa vada cum este sa traiesti aici;
  sa nu aiba liniste, intimitate in propria curte, sa nu ai loc de parcare, sa ti se deterioreze masinile de catre studentii turmentati, sa fie mizerie si gunoaie peste tot, muzica data la maxim in camine, chefuri interminabile, baruri care nu respecte programul de functionare si multe altele;
  Conform Legii 350/2001 care sa refera la Informarea si consultarea publicului, trebuia sa fiu informata despre acest proiect ceea ce nu s-a intamplat, nu am primit nimic! nici de la UBB nici de la Primarie; daca mi-au trimis informari sa dovedeasca!
  daca vor sa construiasca inca un camin de ce nu l-au proiectat pe terenul dintre cantina si caminul II? acolo nu ar fi deranjat locuitorii!
  Ar trebui dl. Boc sa tina cont si de votanti nu sa se uite doar la partea materiala!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare