Închide

FOTO/VIDEO Panorama necunoscută a Clujului din turnul lui Cristinel și universitarii care nu înțeleg plăcerea cafelei (II)

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 21, 2019 1 995

Cu Guttmann prin centru după arhitecții cu premiu Opera Omnia. Patru arhitecți au primit premiul Opera Omnia pentru întreaga activitate din partea Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților la edițiițe precedente ale Bienalei de Arhitectură (BATRA). Pe urmele lor poți merge prin Cluj doar dacă ai nervi, chei și un ghid bun. Atât de neaccesibile și așa de nemarcate sunt principalele lor case făcute în centrul orașului. Multe sunt în proprietatea unor instituții de învățâmânt care dovedesc încă o lipsă de viziune în a se raporta la trecut și a atrage oamenii către patrimoniul pe care îl administrează.

Premianții BATRA sunt:

arhitectul George Cristinel la ediția din 2017

arhitectul Pakey Lajos – în 2015

arhitectului Kós Károly – în 2013

arhitectul Vasile Mitrea – în 2011

Ghidul este arhitectul Szabolcs Guttmann care s-a mai ocupat la Universitatea de vară de o expoziție dedicată operelor celor 4 arhitecți care au pus umărul serios la Clujul de astăzi. În 2017, clădiri reper pentru cei patru au fost marcate cu puncte colorate pe o hartă cu străzi din centrul orașului. Și cam acolo s-a oprit circuitul.

Acești patru indivizi premianți au pus umărul la foarte multe chestiuni care au dus la Clujul de astăzi: primele principii ale Pieţei Unirii aşa cum există azi, piața Avram Iancu, cartiere-reper ca urbanism civilizat în haosul de astăzi – Gheorgheni dar și clădiri emblematice – Conti, Chios, clădirile UTC-N de pe Bariţiu, Catedrala Ortodoxă din centru, Biserica Reformată „cu cocoş”, Colegiul Academic, Palatul Telefoanelor, case construite cu elemente extrase și recuperate din demolările vremurilor.

Partea a doua a poveștii merge mai bine pentru că există o cheie. Cheile sunt motiv de bucurie. Casa lui Pakey de pe deal a fost motiv de tristețe. Turnul lui George Cristinel de la Casa Universitarilor, chiar dacă are opt etaje, e motiv de exclamații într-un grup care vrea să se uite la centrul istoric al Clujului, de sus.

Coborând de pe Republicii 47 de la casa arhitetcului premiat Pakey Lajos unde stau psihologii UBB pe trotuarul îngust de pe Republicii, ghidul remarcă lățimea părții pietonale care leagă studenții de centrul orașului și care deservește și cea mai aglomerată unitate spitalicească din oraș, Institutul de Oncologie. Cineva din grup se uită înspre clădirile Spitalului CFR și a celor din vecinătăți și încearcă să smulgă o poveste. Guttmann e prins de arhitectul George Cristinel despre care s-a făcut și un doctorat la Cluj.

Doctorandul a povestit că Universitatea a exagerat cu Piramida (construcție din curtea Casei Universitarilor), îl provoc.

„La vremea respectivă, când s-a făcut clădirea, Primăria nu voia să o accepte. A fost exprem de criticată. Dacă este să vorbim despre grădina propusă de Cristinel pentru Casa Universitarilor, aceasta nu s-a mai realizat. Nici Piața Avram Iancu nu a rămas așa cum a fost propusă.”

Ajungem la intersecția cu Avram Iancu pe la colțul unde este Academia Română. Schimbăm subiectul, uitându-ne la casa de peste drum cumpărată de pictorul Adrian Ghenie pentru a face un centru expozițional de artă contemporană. „Acum abia s-a pus țiglă și s-a înlocuit tabla care s-a pus înainte când s-a reabilitat clădirea”, remarcă ghidul. Facem elogiul mișcării la pas prin oraș. „Ce văd în oraș mă obosește, nu mersul, mișcarea”, adaugă ca să pregătească urcarea în turnul cu opt etaje al Casei Univesitarilor din Cluj, clădire proiectată de arhitetcul George Cristinel.

Cineva din grup își mai amintește că mai are și case făcute la Cluj. „Da, una pe Enescu, în cartierul Grigorescu, cu iz mediteranean, recent reabilitată”, oferă o varinată arhitetctul-ghid.

Ajungem. Privim clădirea de la distanță. Ne înarmăm cu entuziasm la deal și cu noutatea că în anii care urmează strada Kogălniceanu, pe care se află și Casa Univesitarilor și sediul central al UBB, une dintre cele mai frumoase artere din centrul orașului, va fi reabilitată în viitorul foarte apropiat după un proiect rezultat în urma unui concurs de soluții și va fi degrevată de mașinile parcate.

 

Portarul de la UBB Security, stăpânul cheii turnului, vine să deschidă ușa, cu instrucțiuni precise: Să vă încuiați după ce intrați și să nu umble nimeni cu sinucideri. Zis și urmat. Bucata de turn care comunică cu birourile Facultății de Studii Europene este populată cu plăcuțe și titulaturi pe uși închise care au legătură cu relațiile internaționale. Apoi se îngustează, dar pregătește panorama prin hublouri asupra centrului istoric al Clujului.

Cu cheia la îndemână, Guttmann accesează ușa de la terasă. Încearcă o dată, de două ori. Are două chei dar nici una nu face treabă.

Altcineva din grup se sacrifică să se reîntoarcă jos și să caute o cheia de la terasă. Așteptăm înghesuiți pe casa scării înguste. Ne amintim pe cine a mai deranjat arhitectul Guttmann cu propunerile sale de valorificare a patrimoniului Clujului. Vizavi, clădirea unde funcționează Arhivele Statului, unde poliția își ține în fosta închisoare medievală unde plouă, dosarele secrete. Filiala Transilvania Ordinul Arhitecților dorea să intre în parteneriat cu proprietarul – statul român prin Ministerul de Interne și să reabiliteze acest spațiu prin resurse proprii. „Îl cunoașteți pe Ministrul de Interne? Și acum se mai susține proiectul. Poate ar trebui dacă nu să îl facem vizavi, în palatul Teleki, recent obținut de Primăria Cluj”, m-a chestionat arhitectul. La cum s-au schimbat miniștrii în ultimele luni puteam să pic serios întrebarea preferată la angajarea în presă: „Cine e ministrul de…?”.

Între timp ajunge omul de sacrificiu din grup, gâfâind, dar cu un plic în mână: „Terasă”. Se scoate noua cheie în timp ce Guttmann glumește că poate deschide cealaltă terasă din turn, trapa spre acoperiș și cer. Ușa se deschide și ne îmbătăm cu panorama.

„Utima dată când vedem din acest unghi cimitirul Hajongard (Cimitirul Central din Cluj, monument – n.red.), înainte să se construiască hotelul de pe Avram Iancu”. „Uite catedralele, uite conservatorul, acum Filarmonica ține concerte la Casa Universitarilor în a cărui turn suntem, nu s-au rezolvat problemele muzicii în oraș, uite, uite…”. Lumea din grup e pofticioasă își face poze cu centrul. Unghiul e ca cel asupra pieței cu biserica Neagră din Brașov. Guttmann vede o cafenea posibilă și legată la turn, mai ales că există și grupuri sanitare la etajele inferioare. Intrăm pe scări șii visăm: un tonomat legat la un circuit turistic cu cheie la panoramă.

(Panorama asupra centrului istoric al Clujului din turnul lui Cristinel)

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.