Închide

Instalații de lumini în centrul Clujului, de azi până la jumătate lui decembrie, cu o replică până la Tamisa. ”Ne dorim ca următorul Constantin Brâncuși sau Adrian Ghenie pe nișa instalațiilor de lumină să nu mai fie descoperit abia după ce ajunge în Paris ori Berlin, să fie descoperit aici”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 21, 2019 0 691

O instalație de lumini cu mesajul ”Și mie” a fost pornită aseară pe podul Elisabeta din Cluj-Napoca – un răspuns la instalația luminoasă montată în centrul orașului Londra, în districtul financiar Canary Wharf, în urmă două săptămâni, unde stă scris ”Mi-e dor de tine”.

E isprava grupului Lights On Romania, care se adresează românilor plecați din țară. ”Şi Mie, Londra. Şi… Nouă”, e completarea inițiatorilor, pe o rețea de socializare. ”Știm că aprinderea instalației nu stinge dorul. Totuși, poate pentru o secundă, scurtează distanța dintre noi și cei dragi nouă care au plecat să-și caute/găsească locul altundeva. Din Londra, cu dragoste și dor”, preciza Lights On Romania la pornirea instalației din Londra.

Instalația de pe podul Elisabeta face parte dintr-un traseu mai amplu de astfel de proiecte în centrul Clujului, care vor fi pornite chiar în această seară, la a doua ediție a evenimentului Lights On. ”O echipă mai numeroasă decât cea de anul trecut a lucrat vreme de câteva luni bune pentru ca acest proiect să meargă mai departe din toate punctele de vedere. În același timp, s-au dus zi de zi la joburile lor. Motiv pentru care vă rugăm în primul rând să vă bucurați de instalațiile de lumină pe care le veți găsi pe străzile Clujului. Sunt unele dintre instalațiile de lumină cu extrem de mare priză la publicul occidental care ajung în premieră și în țara noastră, sunt altele construite cu mare atenție și migală de tineri artiști români pe care sperăm să-i încurajăm prin acest demers să fie mai curajoși, să meargă mai departe într-o nișă artistică în care nu există multe posibilități de afirmare. Lights On Romania e despre cei mari și despre cei mici, deopotrivă”, arată organizatorii de la asociația Daisler.  ”Lights On Romania nu e despre superlative, nu e cel mai mare festival de lumină, nu e singurul, nu e primul. Dar vă asigurăm că Lights On Romania este altfel. Suntem o mână de oameni care credem că lumea merge mai departe atunci când suntem sinceri în primul rând cu noi, în al doilea rând cu restul. Am vrut de la început să conturăm un eveniment sincer care se bazează pe capacitatea luminii de a aduce oameni împreună. Și am visat să-l creștem treptat și nu dintr-o dată și să-l ducem acolo unde trebuie”, adaugă ei.

Instalațiile pot fi vizitate prin tururi ghidate în fiecare seară începând de azi până în 15 noiembrie. ”Ghizii vă vor conecta cu instalațiile de lumină, indiferent dacă plouă, bate vântul sau ninge. Îi puteți recunoaște prin oraș grație gecilor inscripționate. La finalul turului, în cazul în care v-ați bucurat de felul în care acesta v-a fost prezentat sunteți încurajați să arătați acest lucru printr-o sumă de bani, ca un gest de mulțumire și apreciere. Gestul este recomandat și nu obligatoriu”, transmit organizatorii. ”Și ca să fim sinceri cu voi până la capăt, am lansat Lights On Romania pentru a ilumina peisajul de toamnă târzie/iarnă din orașele României. În timp ce făceam asta ne-am dat seama că e nevoie ca instalațiile noastre să adreseze și probleme la care sperăm să putem găsi împreună răspunsuri. Și nu în ultimul rând să dăm artiștilor spațiu și încredere (și finanțe) pentru ca ei să se poată crește. Ne dorim ca următorul Constantin Brâncuși sau Adrian Ghenie pe nișa instalațiilor de lumină să nu mai fie descoperit abia după ce ajunge în Paris ori Berlin, să fie descoperit aici”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Tags