S-au reunit pentru proiectul Centurii Metropolitane. Studiile tehnice vor fi elaborate în următorii doi ani
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 11, 2017 0 1266
După ce a obținut avizul și aprobarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru elaborarea documentațiilor necesare demarării Centurii Metropolitane, Primăria Cluj Napoca a mai făcut astăzi un demers important pentru acest proiect. Au fost convocați primarii localităților Florești, Apahida și Gilău, precum și reprezentanții Ministerului Transporturilor și ai CNAIR pentru semnarea parteneriatul oficial privind demararea proiectului. În cadrul acestui protocol, primăriile clujene s-au angajat ca în maxim doi ani să finalizeze pe cont propriu toate studiile necesare pentru ca Ministerul să poată demara, ulterior, lucrările.
Reamintim că pentru studiile Centurii Metropolitane sunt estimate costuri de 4-5 milioane de euro. Aceste cheltuieli vor fi împărțite între administrațiile locale Cluj Napoca, Florești, Apahida și Gilău, raportat la suprafața pe care o va parcurge noul drum, pe raza fiecărei localități în parte.
Ministerul Transporturilor execută lucrările din fonduri europene
Costurile de execuție ar urma să fie suportate prin intremediul Ministerului Transporturilor, în baza unui program european de finanțare de 150 de milioane de euro.
Primarul Clujului, Emil Boc, apreciază că Centura Metropolitană va contribui la descongestionarea traficului din municipiu și că aceasta reprezintă o soluție și pentru zonele aflate în plină dezvoltare, a căror proiecte imobiliare sunt blocate din pricina lipsei de alternative în privința accesului. De asemenea, drumul va ava o importanță decisivă pentru proiectul Spitalului Regional de Urgență, ce urmează să se realizeze în comuna Florești.
Centura Metropolitană va avea o lungime de 38 de kilometri, cuprinzând și o bretea de ocolire a Gilăului. Traseul cuprinde o parte din malul Someșului – 8,3 km, până la Cora, de aici este prevăzut un pasaj suprateran peste DN1 până pe strada Bucium. Traseul continuă cu drumul prin Făget spre Calea Turzii, prin spate pe la Iulius Mall, pe la Selgros, până în Apahida.
Prezent la întâlnirea de astăzi, secretarul de stat Mircea Biban a declarat că proiectul Centurii Metropolitane va avea parte de tot sprijinul din partea Ministerului Transporturilor.
”Guvernul României a înțeles că trebuie sprijinit acest proiect. Am fost mandatați să oferim tot sprijinul tehnic pentru obiectiv astfel încât implementarea din fonduri europene să devină o certitudine. Am văzut și noi necesitatea acestui obiectiv pentru că venim des în zonă și vedem ce trafic avem în Cluj”, a spus și Ștefan Ioniță, director CNAIR. Foto sus: clujazi.ro