Închide

S-a semnat contractul de finanțare din fonduri europene pentru construirea de la zero a unui muzeu de istorie în comuna Florești. Primarul Pivariu: “Este cea mai mare investiție turistică și culturală din România”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 17, 2022 0 256

Contractul de finanțare în valoare de  15 milioane de euro din fonduri europene din PNRR pentru construirea unui nou sediu și spațiu expizițional pentru Muzeul de Istorie a Transilvaniei a fost semnat în 18 octombrie, anunță primarul Bogdan Pivariu. Potrivit acestuia, muzeul va fi construit în comuna Florești, pe un teren de 12 hectare din zona Cetatea Fetii.

“ Este cea mai mare investiție turistică și culturală din Romania, posibilă prin finanțarea din PNRR. Am reușit să atragem o nouă investiție din fonduri europene, prin care devenim una dintre cele mai importante localități în aria turistică și culturală din Romania. Primul muzeu – Galeria Istorică a Transilvaniei – primul construit după un secol, va fi edificat în comuna Florești, pe un teren de aproximativ 12 hectare în zona Cetatea Fetei. Semnarea contractului reprezintă ultimul pas înainte de demararea investițiilor”, a scris Bogdan Pivariu pe Facebook.

Clădirea complexului muzeal va avea trei etaje, în total 8.000 mp. Pentru acest proiect, Consiliul Local Florești pune la dispoziție un teren de 12.000 mp, pe care vor fi amenajate și parcări și „zone verzi”, în care vor fi desfășurate alte activități culturale.

Costurile totale ale construcției sunt estimate la 15 milioane euro, fără TVA, din care 12 milioane euro, fără TVA, sunt destinați pentru proiectare și execuție, iar diferența pentru dotări.

Prin investiție se va construi un spațiu muzeal modern, în care viziunea holistică asupra patrimoniului să includă patrimoniul tangibil și intangibil, prin integrarea vizitatorilor într-un mediu istoric potrivit, în funcție de tematica prezentată.

“Complexul Muzeal propus își dorește dezvoltarea unei rețele extinse de organizații din mai multe sectoare, în vederea cercetării, conservării, restaurării și diseminării patrimoniului mobil, imobil sau imaterial dar și conștientizarea valorilor care ne-au marcat existența.

Un alt obiectiv este centrarea ofertei culturale pe public și orientarea acțiunii operatorilor culturali către aceasta, în vederea înlăturării inegalităților de acces la cultură, dar și democratizarea participării la viața culturală”, mai arată primarul din Florești.

Vezi și:

Galeria Istorică a Transilvaniei, cea mai mare investiție din Ardeal finanțată prin PNRR, implementată în Florești

Proiectul noului muzeu „al conflictelor” dorit în cea mai mare comună din România cu bani europeni e criticat în Cluj




sursă Foto: Facebook/Bogdan Pivariu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu