Este anul Turnului Pompierilor. Șantierul e la 85% și lucrările se vor finaliza în luna decembrie – anunța primarul Boc
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 17, 2022 0 281
Monument istoric, Turnul Pompierilor a intrat în ultima etapă de restaurare și reintroducere în circuitul turistic și cultural al orașului, a anunțat primarul Emil Boc, după o vizită pe șantier. Potrivit edilului, lucrările de modernizare au ajuns la 85% și urmează să fie terminate în luna decembrie. Proiectul pentru revitalizarea Turnului a rezultat în urma primului concurs de soluții organizat ca la carte de Primăria Cluj. Miza proiectanților (echipele arhitecților Vlad Rusu și Octav Olănescu) care l-au câștigat, exprimată la final de 2021, este ca proiectul să se realizeze și să legitimeze un exemplu de arhitectură care confirmă formula concursului.
“Turnul Pompierilor, unul dintre cele mai importante monumente istorice din orașul nostru, se află în ultima etapă a procesului de revitalizare. Proiectul urmărește reabilitarea monumentului și reintroducerea în circuitul turistic, atât ca punct de belvedere, cât și ca loc deschis pentru evenimente culturale, expoziții, activități artistice ș.a.m.d. Investim astfel, beneficiind de finanțare europeană, în conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural”, arată primarul Emil Boc.
Potrivit oficialului, până în prezent s-au realizat următoarele lucrări:
– consolidarea structurii de rezistență a întregii construcții – fundații și pereți structurali din zidărie de piatră și zidărie de cărămidă
– extinderea pe verticală cu încă 2 nivele pe o structură metalică în cadre
– realizarea unei structuri metalice la interior pentru montarea ascensorului de persoane
– restaurarea elementelor originale ale turnului medieval
– montarea tâmplăriilor; finisaje exterioare și instalații de iluminat exterior – finalizate pe zona de zidărie de cărămidă
– branșarea la utilități.
Urmează să se mai facă, după cum precizează primarul:
– execuția finisajelor interioare la pereți și la structura metalică aferentă cajei liftului
– montarea liftului și efectuarea probelor pentru punere în funcțiune
– finalizarea restaurării zonei de piatră la exterior și a drumului de strajă
– achiziția și montarea dotărilor.
Primăria Cluj-Napoca a inițiat, în toamna lui 2021, rezilierea contractului pentru modernizarea Turnului Pompierilor cu asocierea Research Consorzio Stabile Societate Consortiale, un contract de aproape 8 milioane de lei fără TVA.
Lucrările trebuiau terminate in 18 iulie 2020., însă s-a realizat doar o parte din lucrări (circa 70%). După rezilierea contractului, Primăria a contractat un nou executant, compania Decorint. Noul contract a fost semnat în 21 decembrie 2021 cu firma Decorint pentru 4.020.208 lei. Durata lui este de circa 8 luni.
Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania au organizat în 2016 un concurs internațional de soluții, în vederea reabilitării Turnului Pompierilor. Câștigător a fost Vlad Sebastian Rusu – Birou Individual de Arhitectură, avându-i drept coautori și colaboratori pe Anamaria Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Olănescu, Ovidiu Rusu, Ludovic Kopenetz.
Implementarea proiectului câștigător este realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Lucrările de reabilitare au fost demarate în iulie 2018. Valoarea lor este de 10,2 milioane lei, cu taxa pe valoarea adăugată (9,3 milioane fonduri nerambursabile, 0,9 milioane contribuția municipalității).
“După finalizarea lucrărilor se va realiza și digitizarea obiectivului de patrimoniu și conservarea digitală, utilizând scanare laser 3D, accesibilizarea online și conservarea digitală fiind între recomandările Comisiei Europene pentru monumentele istorice. Prin regândirea spațiului din interiorul Turnului, monumentul devine un inedit punct de interes în circuitul turistic și cultural al orașului deoarece poate funcționa și ca un spațiu de vizitare, dar și să găzduiască diverse expoziții permanente sau temporare. Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor de persoane, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul unei scări, parcurgându-se în acest fel fiecare etapă istorică ale turnului”, a mai spus Boc.
Arhitectul Vlad Sebastian Rusu, cel care a câștigat, alături de echipa sa, concursul de soluții organizat de municipalitate și a făcut proiectul spunea, la finalul anului trecut, că Turnul Pompierilor putea deveni un exemplu de obiect excepțional rezultat în urma unui concurs de soluții și să valideze acest mod de realizare a lucrărilor publice, devenind un exemplu în România.
Turnul Pompierilor ar urma să devină un loc unde poți să îți faci cele mai spectaculoase fotografii în Cluj.
Piramida de sticlă a fost înlocuită cu un nou segment, alcătuit din două nivele (unul închis cu sticlă și unul deschis), care să permită accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului.