Închide

Galeria Istorică a Transilvaniei, cea mai mare investiție din Ardeal finanțată prin PNRR, implementată în Florești

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 07, 2022 0 480

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va avea propriul sediu, o clădire modernă, reprezentativă pentru secolul în care trăim. Aceasta în cadrul unui proiect finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență care va primi cea mai mare finanțare din Trasilvania, 15 milioane de euro, după cum a anunțat secretarul de stat Hegedüs Csilla.
„Despre această investiție și alte posibilități de finanțare am discutat, sâmbătă, cu primarul comunei Florești, Bogdan Nicolae Pivariu și cu domnul Dr. Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Acolo unde acum cresc buruieni și este un teren nefolosit, peste patru ani vom avea cel mai modern muzeu de istorie din România. Complexul muzeal va prezenta, în format fizic și digital, istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul timpului, modul lor de interacțiune și conviețuire”, a declarat Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, după o vizită de lucru care a avut loc la finalul săptămânii trecute în Florești.Proiectul intitulat Galeria Istorică a Transilvaniei prevede înființarea unui complex muzeal nou în județul Cluj, în zona rurală, parte a zonei metropolitane, prin extinderea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.Va fi asigurată depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, respectiv dezvoltarea unui centru al comunității.

Clădirea complexului muzeal va avea trei etaje, în total 8.000 mp. Pentru acest proiect, Consiliul Local Florești pune la dispoziție un teren de 12.000 mp, pe care vor fi amenajate și parcări și „zone verzi”, în care vor fi desfășurate alte activități culturale.

Costurile totale ale construcției sunt estimate la 15 milioane euro, fără TVA, din care 12 milioane euro, fără TVA, sunt destinați pentru proiectare și execuție, iar diferența pentru dotări.

vezi și: Proiectul noului muzeu „al conflictelor” dorit în cea mai mare comună din România cu bani europeni e criticat în Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare