Închide

Proiectul noului muzeu „al conflictelor” dorit în cea mai mare comună din România cu bani europeni e criticat în Cluj

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 10, 2021 0 228

Oameni politici locali critică proiectul muzeului conflictelor transilvănene din comuna Florești propus de administrația locală pentru a fi construit pe un teren de peste 1,2 hectare din localitate și acceptat pentru a fi finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), arată ziarulfaclia.ro.  Proiectul muzeului e estimat la peste 15 milioane de euro. Au lipsit dezbaterile publice privind respectiva inițiativă iar proiectul nu face decât să adâncească problemele de trafic care există în comună, susține liderul Pro România Cluj, Remus Lăpușan. Activiști din comună spun că administrația locală ar fi trebuit mai întâi să construiască creșe și grădinițe, nu să genereze trafic și mai mare în comună, odată cu acest proiect.

 

Potrivit PNRR, în localitatea Florești se va construi un muzeu „al conflictelor transilvănene” care va fi operat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (instituție care are probleme serioase legate de spațiu) și unde va fi prezentată în format fizic și digital istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul timpului.

„Suprafața pusă la dispoziție de Consiliul Local (CL) Florești este de 12000 mp, aproximativ 30 de procente fiind ocupat de amprenta viitoarei construcții (c. 3000 mp). Aceasta va avea un total de 8000 mp, desfășurați pe trei niveluri cu dimensiuni variabile. Zonele adiacente vor fi ocupate de căi de acces, parcări și „zone verzi”, în care vor fi desfășurate alte activități culturale. În afară de suprafețele aminite CL mai dispune în zonă de câteva hectare de teren, având în plan dezvoltarea acolo de activități cultural, sportive și educative. În apropiere de obiectiv va fi amenajată din fondurile CL Florești o parcare de mai mari dimensiuni. Accesul în această zonă este facil, ajungând până în apropiere inclusiv mijloacele de transport în comun, iar rețelele tehnico edilitare (apă, canal, curent, gaz etc.) sunt în imediata vecinătate a parcelei destinate construirii obiectivului. Consturile totale ale construcției sunt estimate de 1500 €/mp, cu un total de 15.000.000 € fără TVA (proiectare + execuție lucrări+dotări), din care 12.000.000 € fără TVA destinați proiectării și execuției, iar 3.000.000 € fără TVA dotărilor”, se arată în PNRR.

Lideri politici locali din Cluj au spus public că, în lipsa unor dezbateri, un astfel de proiect pus în Florești, o localitate cu foarte multe probleme nerezolvate ar putea să genereze și mai multe probleme. „Comunei Florești îi lipsea tichia de mărgăritar…Nu am nimic împotriva muzeului, deși public au fost putine informații expuse, dezbatere inexistentă , oricum cred ca ar trebui construit intr-o zonă mai puțin aglomerată. Blocuri peste blocuri, trafic aglomerat, spital regional …unde va ajunge standardul de viață din Florești?”, a arătat Remus Lăpușan, liderul Pro România.

De asemenea, activiști din localitate au semnalat și ei pe grupurile publice că, înainte de o astfel de ambiție, primăria din comună ar fi trebuit să atragă bani europeni pentru a rezolva problemele legate de locurile în creșe și grădinițe.

Directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Felix Marcu, a explicat pentru Transilvania Reporter că nu va fi nimic naționalist în legătură cu acest proiect și că în municipiul Cluj-Napoca nu a putut fi identificat un teren suficient de mare pentru ridicarea complexului muzeal, care să dispună de parcări și care să nu se afle înconjurat de blocuri.

„Motivul principal e datorat faptului că depozitele localizate în subsolul muzeului din Cluj sunt 100% ocupate și supraaglomerate. În plus, laboratoarele de restaurare situate pe Calea Turzii sunt organizate în spații improprii pentru munca de restaurare. Așadar, totul a pornit de la ideea lipsei spațiului. De foarte mult timp aveam o temă de proiectare și am încercat să găsim terenuri în Cluj sau în împrejurimi, cu suprafețele rezonabile, astfel încât să putem realiza o construcție nouă. Să nu mai spunem că sediul muzeului, de pe strada Constantin Daicoviciu, nr. 2, este și el impropriu pentru că la sfârșit de secol XIX, început de secol XX , nu a fost construit pentru așa ceva. Ideal ar fi ca pentru orice tip de muzeu să se construiască o clădire compartimentată încă de la început, cu spații corespunzătoare și laboratoare speciale. În ultimii zece ani avem exemple de bună practică din Europa și după aceste exemple ne-am ghidat și noi să realizăm o temă de proiectare. Deocamdată avem doar un studiu de prefezabilitate și tema de proiectare. Foarte important este că Primăria Florești ne pune la dispoziție o suprafață destul de mare de teren, cu legătură și spre Cetatea Fetei, importantă ca patrimoniu construit, dar care nu a fost niciodată pusă în valoare”, a spus directorul într-un interviu acordat Transilvania Reporter. DETALII.

Pe grupul Clujul Civic, muzeul nou dorit în Florești a fost calificat ca „o ofensă la adresa ardelenilor”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu