Închide

S-a scumpit gunoiul. Cu aproape 19% pentru clujenii de rând

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 15, 2015 1 576

Consilierii locali au aprobat, ieri, majorarea tarifului de ridicat gunoiul. Pentru persoanele fizice vorbim de o creștere de 1,33 lei, pe persoană, lunar. Persoanele juridice vor plăti, pe metru cub, de trei ori și ceva mai mult decât până în prezent, adică 70,34 de lei.

Decizia s-a luat având în vedere faptul că, de mâine, deșeurile menajere din oraș vor fi depozitate la Oradea, timp de trei luni și de faptul că Clujul nu are încă un depozit ecologic unde să fie stocate gunoaiele.

Primarul Emil Boc a explicat că majorările au fost negociate cu operatorii de salubritate – Rosal și Brantner -care au acceptat să renunțe la 0,14 % din profit și aprobate de comisia de prețuri și tarife a primăriei. Noile prețuri aplicate sunt în media tarifelor practicate de alte orașe din țară pentru ridicarea gunoiului.

gunoi

„Nu e vorba despre o politică nouă, ci de creșteri ale unor tarife existente. Nu se mai ridică gunoaiele dacă nu avem prețuri noi”, a spus primarul Emil Boc.

Acesta a menționat că nefinalizarea depozitelor regionale pentru deșeuri este o problemă a mai multor orașe din țară care trebuie să-și mute și ele deșeurile la rampe conforme. „Guvernul trebuie să găsească o soluție națională. Nu poți sta pasiv la o situație absurdă. Avem nevoie de o soluție globală pentru România. Mă voi implica și în discuții la nivel european. Pe teremn mediu alta ar trebuie să fie soluția. Pe teren scurt noi am luat măsurile”, a mai spus primarul.

Propunerea de majorare a tarifelor a primit votul a 15 din consilierii locali prezenți la ședința de îndată convocată astăzi. Doi consilieri din cei prezenți au votat împotrivă, Gabriel Oniga și Ovidiu Chifor, singurii din grupul PSD prezenți la ședință. Oniga a declarat că nu dorește ca clujenii să plătească pentru incompetența fostului președinte al Consiliul Județean Alin Tișe care nu a reușit să termine depozitul regional pentru deșeuri. La fel, Chifor, a apreciat că putea fi găsită o altă soluție în locul celei de majorare de taxe, pe care ar fi găsit-o și fiul său de 14 ani, dacă era pus la masa de decizie.

Scrie un comentariu