Închide

Românii care se duc să muncească în străinătate, discriminați de bănci

ActualitateSocial by Cosmina Fernoaga - ian. 22, 2015 0 610

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai îi sfătuiește pe românii care au emigrat în spațiul UE și cărora li se refuză deschiderea unui cont bancar să apeleze la justiție. „Am primit în cursul anului trecut un număr însemnat de sesizări de la cetățenii români și bulgari care nu pot să își deschidă conturi bancare în Germania sau în Olanda. Trebuie precizat că ei au nevoie de conturi bancare pentru încheierea unui contract de muncă sau pentru închirierea unei locuințe. Cu toate că dispozițiile tranzitorii privind libertatea de circulație a muncitorilor români și bulgari au luat sfârșit de la 1 ianuarie 2014, este evident că unele state găsesc diverse metode pentru a nu respecta obligațiile prevăzute de Directiva 2004/38/CE privind dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre pentru cetățenii Uniunii și membrii familiilor acestora. Oamenii trebuie, însă, să știe că sunt protejați de lege”, a declarat  Norica Nicolai. Mai mult, ea s-a adresat Comisiei Europene pentru a impune unele măsuri.

Instituțiile europene sunt conștiente că, atunci când se mută în străinătate, unii cetățeni întâmpină probleme la deschiderea unui cont bancar în statul gazdă. Pentru rezolvarea acestui gen de situații, a fost adoptată anul trecut Directiva 2014/92/UE privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, se arată într-un răspuns al Comisarei europene Marianne Thyssen, responsabilă cu ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, la o întrebare adresată de europaralamentarul Norica Nicolai. În răspunsul său, Comisia Europeană precizează că există o serie de instrumente legale cu ajutorul cărora cetățenii europeni se pot apăra de practicile abuzive ale instituțiilor bancare, și anume articolul 18 al TFUE, dar și Directiva 2006/123/CE privind serviciile în cadrul pieței interne, aceasta din urmă garantând că beneficiarii serviciilor nu pot face obiectul unor cerințe discriminatorii bazate pe cetățenie sau pe locul de reședință.

„Îi sfătuiesc pe românii care merg să lucreze în statele Uniunii Europene să se informeze în legătură cu legile care îi protejează de abuzuri, întrucât sunt cetățeni europeni cu drepturi depline. Ei trebuie să știe că, în cazul care o bancă refuză să le deschidă contul bancar necesar semnării unui contract de muncă, există reguli europene care îi apără. Îi invit pe cei vizați să se adreseze cabinetului meu parlamentar pentru îndrumare, în cazul în care întâmpină greutăți în formularea plângerilor”, a adăugat Norica Nicolai

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.