Închide

România s-a transformat din țară de tranzit în piață de consum a cocainei. Bucureşti, Constanța, Arad, Timiș şi Iași sunt principalele centre de trafic

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 22, 2023 0 90

Traficul și consumul de cocaină în România au înregistrat creșteri semnificative în ultimii ani, după cum arată ultima analiză disponibilă a Agenției Naționale Antidrog (ANA) și cel mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind cocaina. Cocaina capturată pe teritoriul României în cursul anului 2021 a avut ca ţări de origine/plecare Belgia, Ecuador, Franța, Italia, Olanda, Spania, Turcia și Marea Britanie, potrivit ANA.

Canabisul și cocaina au o disponibilitate în creștere pe piața ilicită a drogurilor, valorile capturilor înregistrate atingând cea mai mare valoare pentru cocaină și a doua cea mai mare valoare pentru canabis, consemnate până în prezent, arată raportul ANA.

Raportul Agenției Antidrog arată o creștere semnificativă atât a numărului de capturi de cocaină (de la 449 capturi pe tip de drog în 2020, la 541 în 2021), cât și a cantității confiscate (de la 43,496 kg în anul 2020, la 874,727 kg în anul 2021).

872,423 kg (99,74%) din cantitatea totală de cocaină confiscată a provenit din 28 de capturi semnificative, iar restul de 2,304 kg a provenit din 513 capturi (în medie 4,49 grame/captură). 25 capturi semnificative (871,523 kg – 99,9%) au avut ca țară de destinație România.

Dă clic pentru a accesa RN_2022.pdf

În privinţa rutelor de traficare şi a metodelor de disimulare, traficul de cocaină s-a realizat:
– Pe cale rutieră, pe rutele: Spania – Franţa – Germania – Austria – Ungaria – România, Olanda – Germania – Austria – Ungaria – România, Belgia – Germania – Austria – Ungaria – România, Franţa – România, Turcia – Bulgaria – România, Spania – Ungaria – România, Olanda – România, Spania – România, Italia – România, Marea Britanie – România, în colete expediate prin firme de curierat/ poştă, în autoturisme: elemente de caroserie, în bagaje/ bagaje de mână, în TIR: în cutii de banane, pe corp;
– Pe cale maritimă pe ruta Ecuador – Germania
– Pe cale ferată pe ruta Germania – România, în container cu fructe.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu