Închide

Români și maghiari clujeni, adunați în Piața Unirii în semn de solidaritate interetnică

ActualitateSocialTop News by Actual de Cluj - iun. 09, 2019 0 558

Zeci de clujeni au răspuns inițiativei de solidaritate, lansate de activiștii civici Szakáts István și Cornel Vâlcu, pe Facebook. Oamenii au venit aseară cu pancarte în centrul Clujului, dispuși să interacționeze cu jurnaliștii și să-și afirme dezacordul în privința incidentului petrecut la Cimitirul din Valea Uzului. Mesajele  de pe pancarte erau atât în limba română, cât și maghiară: “Sunt român, nu-s nimănui stăpân. Stau liber printre oameni liberi”, “Fără manipulare, fără ură” sau “Harghita, pământ omenesc” – relatează eclujeanul.ro.

„E important să spun în piața publică ceea ce cred despre acest incident. Totodeauna simt că anumite instituții ale statului știu cum că să amestece mizeria, iar cetățenii de bună credință sunt cei care trag ponoasele. A venit momentul ca instituții implicate să  fie trase la răspundere pentru provocarea petrecută la Valea Uzului. Sper să nu mai trăim vremuri în care oamenii sunt instigați să sară unii la gâtul altora, pentru ca apoi să fie învinovățiți tocmai de cei care i-au instigat”, a comentat Szakáts István

Un etnic maghiar a ținut să spună că și politicienii maghiari sunt în egală măsură responsabili de instigarea de la Valea Uzului, pentru că și ei răspund întotdeauna cu ”lovituri sub centură” la alte ”lovituri sub centură”:  ”Am văzut multe postări și intervenții ale politicienilor pe tema aceasta. Fiecare parte, și politicienii români și maghiari, se întorc și spun: tu ești vinovat. Fiecare își susține punctul de vedere din propriul unghi: vai, săracii de noi!. Și partea maghiară ar trebui să înțeleagă că e vorba de o lovitură sub centură și să nu răspundă cu altă lovitură sub centură”

După discursuri în maghiară și română, cei prezenți în Piața Unirii au mărșăluit apoi până în Piața Lucian Blaga (la Casa de Cultură a Studenților).

Foto/Video: eclujeanul.ro

Citiți și

Clujenii, invitați să mărșăluiască pentru solidaritate interetnică

Nici un comentariu

Scrie un comentariu