Închide

Clujenii, invitați să mărșăluiască pentru solidaritate interetnică

ActualitateIstorieSocialTop News by Actual de Cluj - iun. 08, 2019 1 277

După incidentele petrecute la Cimitirul din Valea Uzului, câțiva clujeni s-au mobilizat pe Facebook, pentru organizarea unui marș de solidaritate interetnică.  Așadar, clujenii, români și maghiari, sunt chemați în această seară, de la ora 19.00, în Piața Unirii, pentru a mărșălui pentru un viitor comun, împotriva șovinismului și a urii. „Nu vom fi manipulaţi!  Nu ne vom scuipa în faţă prietenii şi vecinii pentru că aşa vor nişte politruci în căutare de scandal şi voturi. Nu ne vom sacrifica liniştea din cauza isteriilor etnico-naţionaliste. Nu vom accepta violenţa şi provocările. Români, unguri, nemţi, romi, ce-om mai fi, suntem cetăţeni demni şi lucizi. Ieşim din nou în stradă pentru o Românie europeană, incluzivă, fără şovinism, rasism şi cult al urii”  – se arată pe pagina evenimentului, creată de Szakáts István.

Reaminitm că incidentul neplăcut de la Cimitirul din Valea Uzului, petrecut joi, de Ziua Eroilor, continuă să creeze tenisuni în relațiile româno-maghiare, ajungându-se la dispute verbale nu doar printre politicienii maghiari și români, ci inclusiv la nivel extern.

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, afirmând că astfel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Reprezentanţi ai unor organizaţii româneşti aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au fost ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari de un număr impresionant de forţe de ordine. La un moment dat, mai mulți cetățeni români s-au îmbrâncit cu jandarmii, au rupt cordonul acestora, au rupt poarta și au pătruns în cimitir.

Politicienii maghiari au solicitat demiterea prefectului de Harghiata, precum și a Minsitrului de Interne, argumentând că cei doi se fac direct responsabili de modul în care a escaladat conflictul legat de cimitirul din Valea Uzului.

Scrie un comentariu

Articole similare