Închide

Campanii de dezinformare pe Facebook, Google și Twitter în timpul alegerilor europarlamentare

ActualitatePoliticaSinteză știri naționale by Actual de Cluj - iun. 08, 2019 0 187

Comisia Europeană vrea să ia măsuri împotriva platformelor Google, Facebook și Twitter, pentru că au promovat campanii de dezinformare în timpul alegerilor europarlamentare – relatează AFP, citată în presa națională. Campaniile de dezinformare au fost promovate în mai multe țări europene, inclusiv în România.

Potrivit informațiilor publicate, Comisia Europeană consideră că sunt necesare măsuri suplimentare atât „pe partea statelor membre, dar mai ales pe partea platformelor Facebook, Google și Twitter”, a spus comisarul european pentru Securitate, Julian King, cotidianului german Die Welt. Până acum, Comisia a optat pentru o abordare voluntară din partea platformelor pentru a evita campaniile de dezinformare. Acum Comisia vrea să ia în considerare luarea unor măsuri de reglementare. Subiectul manipulării pe internet va fi pe ordinea de zi a următorului summit al șefilor statelor europene peste două săptămâni. Anul trecut, executivul european a încheiat „un cod de conduită” cu platformele pe publicitate electorală online. Facebook și Google au introdus, în martie, noi măsuri de transparență cu privire la reclamele politice difuzate și obligația pentru advertiserii politici de a se supune unui proces de identificare și validare. Dar, potrivit comisarului, toate acestea nu au fost de ajuns în campania electorală europeană de la sfârșitul lui mai. Oficialul și-a exprimat îngrijorarea, pornind de la un raport al Institutului pentru dialog strategic, că noii actori online au profitat de lipsa unui cadru legal pe internet pentru a încerca să influențeze scrutinul – relatează Hotnews.

În Spania, de exemplu, a fost identificată o rețea coordonată de conturi de Twitter care, „cu ajutorul boților (programe informatice care trimit automat mesaje, n.r) și a conturilor false, a trimis mesaje anti-islam”, dar și mesaje care întăresc sprijinul pentru partidul de extremă-dreapta Vox, potrivit comisarului. Fenomene similare au fost observate și în alte țări, King citând state precum Austria, România, Letonia, Italia, Franța și Marea Britanie, în special. Peste tot, cu ajutorul acestor instrumente, ”ținta este răspândirea ideii unei mari conspirații care caută să reducă la tăcere protestatarii”, a adăugat el.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare