Închide

RISE: Cine intermedia traficul de organe din Cluj pentru doctorul Mihai Lucan. Mărturii cutremurătoare despre o afacere care a înflorit în anii 2000

ActualitateSinteză știri naționaleTop News by Catalin Suciu - ian. 24, 2018 0 3096

Rise Project spune povestea unui personaj cheie din dosarul Lucan, un intermediar de organe și martor principal în anchetă.

Iulian Iacob e primul care a depus o plângere penală împotriva chirurgului Mihai Lucan, anchetat acum la DIICOT pentru delapidarea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj (ICUTR).

L-a acuzat de trafic de organe.

Din rețea, spune Iulian Iacob, ar mai fi făcut parte juristul clinicii, mai mulți din echipa medicală a Institutului, un fost ambasador al României la Vatican, oficiali din Ministerul de Interne.

Și el însuși.

Iacob și-a vândut rinichiul în 2000, apoi a racolat alte persoane pe care le-a convins să facă același lucru la clinica lui Lucan. Până într-o zi din martie 2005, când s-a enervat decisiv că nu-și primea banii din afacerea cu organe și a trântit un denunț la parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

După un an de anchetă, în 2006, procurorii au închis dosarul cu rezoluție de neîncepere a urmăririi penale.

A fost liniște încă 12 ani.

Potrivit mărutriilor sale, Lucan câștiga între 200.000 și 300.000 de euro pentru un transplant făcut unui cetățean străin. Cine plătea mai mult, avea întâietate.

Paul Iacob punea anunțuri publicitare și aducea oameni săraci în Cluj cărora le propunea sume derizorii pentru a-și vinde un rinichi. În câteva zile, afacerea era gata!

Despre asta și despre cum funcționa toată rețeaua de organe din Cluj, puteți citi pe RISE

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.