Închide

Rinichii unui donator aflat în moarte clinică au fost prelevați ieri la Oradea de o echipă de la Institutul de Transplant Renal din Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - mai 16, 2023 0 180

Rinichii unui donator aflat în moarte clinică au fost prelevați ieri la Oradea de o echipă de la Institutul de Transplant Renal din Cluj și folosiți pentru pacienți care au nevoie de transplant.

Gestul altruist al unei familii a salvat mai multe vieți, ieri la Oradea unde familia a fost de acord cu prelevarea de organe și țesuturi de la o persoană aflată în moarte clinică. La Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Bihor s-a realizat ieri o nouă intervenție de prelevare organe și cornee, a treia de la începutul acestui an în cadrul acestei unități sanitare, a anunțat Agenția Națională de Transplant.
Pentru intervențiile de prelevare, la Oradea au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, condusă de doctorul Dan Pop – pentru rinichi și Institutului Clinic Fundeni, condusă de doctorul Guenadiy Vatachki – pentru ficat, dar din motive medicale organul nu a fost eligibil pentru transplantare. Prelevarea corneei a fost realizată de doctorul Laura Preoteasa din cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

”Astfel, echipele de profesioniști de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj își vor folosi întreaga lor pricepere și măiestrie pentru a aduce bucuria în viața a doi pacienți care aveau nevoie de un transplant renal. Transplantul renal este una din minunile medicinei moderne pentru tratamentul bolilor renale cronice, care oferă o calitate a vieții mai bună, o mai multă independență și un mod de viață apropiat de cel până la îmbolnăvire. Corneea va fi transplantată în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București”, arată Agenția de Trasplant, care mulțumește ”cu profund respect şi recunoştinţă” familiei donatorului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu