Închide

UPDATE.VIDEO După ce s-a declarat surprins că n-a primit nicio ofertă la licitațiile pentru Centura Metropolitană, primarul Emil Boc i-a făcut nesimțiți pe cei din USR în momentul în care i-au cerut explicații și soluții pentru continuarea proiectului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 15, 2023 1 990

Pus de către grupul de consilieri USR în situația de a oferi explicații și soluții, după ce licitațiile de peste 3 miliarde de lei din proiectul centurii metropolitană au fost anulate deoarece nicio firmă nu a depus oferte, primarul Emil Boc a amânat răspunsul cu încă o zi. Oficialul a motivat că a oferit un termen de 3 zile specialiștilor din proiect, astfel că va avea explicații și soluții pentru continuarea proiectului, marți, 16 mai, de dimineață.

Mai bine de o oră și jumătate, însă, subiectul legat de eșecul licitațiilor pentru centură a fost prilej pentru primar de a-i acuza pe cei din USR chiar și de faptul că, la Cluj, sunt campionii demagogiei, pe lângă vechea acuză, deja vehiculată în spațiul public cu fiecare ocazie când se discută de proiect, „Drulă a scos centura din PNRR”.

Chiar dacă cei din USR au combătut axioma primarului și acum și de fiecare dată, cu prilejul ședinței Consiliului Local din 15 mai, liderul grupului USR i-a atras atenția primarului că, dacă astăzi centura era în PNRR, rata termenul impus pentru finalizare, iulie 2026.

UPDATE: VIDEO – DISCUȚII DIN CL – https://www.facebook.com/100002002178114/videos/605402664874693/  Cei care au urmărit ședința de Consiliul Local, derulată în format hibrid (la Primăriei și transmisă online), au sesizat și că, în cazul transmisiei pe Facebook, intervenții ale grupului de consilieri locali ar fi fost cenzutare și că transmisunea ar fi fost tăiată de oamenii primarului. 

Primarul Emil Boc a spus în fața Consiliului Local, la ședința din 15 mai, că nici prin minte nu i-a trecut că Primăria nu va primi nicio ofertă la licitațiile de peste 3 miliarde de lei pentru tronsoanele 2 și 3 ale centurii metropolitane. În schimb, Boc a arătat că a cerut o analizată din partea proiectanților care au pregătit caietele de sarcini și a specialiștilor Primăriei privind eșecul licitațiilor și pașii următori pentru continuarea proiectului, concluzii despre care a afirmat că le va primi în 16 mai.

‘”Au fost foarte multe firme care s-au înscris ca intenție de participare iar marea surpriză a fost să nu avem nicio oferta depusă. A fost o situație unică pentru noi, nu și în România, însă. Am văzut ceea ce se spune că timpul pentru ofertare nu a fost suficient dar am lansat procedurile în luna februarie. Despre preț, n-am avut nicio obiecție de la niciuna dintre firme până acum, cum am avut în cazul proiectului metroului. Ar mai fi complexitatea lucrărilor, poate și aici este problema, proiectul centurii este mai complex decât cel al metroului.  Dar toate sunt supoziții. Acum că avem banii, avem proiectul apreciat de experți, nu avem firme. Vreau să va liniștesc, să va spun că proiectul nu este în pericol de a nu se realiza.  Programul Operational Transport 2021-2027 poate fi extins. Nimeni nu a contestat valoarea proiectului, cum a fost la metrou. Aștept concluzia specialiștilor cărora le-am dat termen până marți (16 mai – n.red.) dimineața să-mi prezinte concluziile. Nici prin minte nu mi-a trecut că nu vom avea nicio ofertă. Vă voi ține la curent cu ce propunere ne vor face specialiștii. Vă promit că va fi prioritatea zero a orașului. La centură, prețurile sunt din martie 2022, după izbucnirea războiului”, a declarat edilul Emil Boc, în cadrul ședinței de Consiliu Local din 15 mai.

Consilierii USR au reușit să îl provoace pe primar să se lanseze într-un atac cu acuze politice, după ce l-au criticat că, deși a pregătit de câțiva ani buni acest proiect, a fost nevoit să anuleze licitațiile prin neparticipare, ceea ce înseamnă că s-a greșit și este nevoie de corecții și măsuri pentru continuarea proiectului, după cum a arătat lidera grupului USR, Alexandra Oană. “Chiar dacă știu că este dureros, trebuia să va asumați răspunderea pentru ratarea celui mai important proiect pentru clujeni. Nu de scuze avem nevoie ci de corectarea greșelilor, de reluarea imediată a licitației, dar și să înființați o celulă de criză pentru monitorizarea marilor proiecte, așa cum noi deja v-am propus, astfel încât măcar în ceasul al 13-lea să ne așezăm cu toții la masă și să găsim soluții”, a arătat Alexandra Oană.

Atât a trebuit, că Emil Boc a reacționat și i-a făcut nesimțiți și demagogi pe cei din USR deoarece au tupeu și iși bat joc de un proiect al Clujului, cum este centura, făcut ca la carte, acuzându-i și de păcatul pe care deja l-a reiterat de multe ori în spațiul public (Drulă a scos centura din PRRR). “Am impresia că partidul acesta USR este un partid-ghiocel, curat ca lacrima după primăvară, nici usturoi nu a mâncat, nici în Guvern nu a fost, nici centura nu a scos-o din PNRR. Totul are o limită la demagogie. Ce puteți să reproșați că nu s-a făcut ca la carte? Că nu ați spus nimic, cu ce a greșit Primăria sau cu ce au greșit proiectanții. Acum USR e ghiocel, face pe sfânta fecioară, dar numai rău a făcut Clujului. Ați scos centura din PNRR. Dacă acum era în PNRR, aveam deja contractul de finanțare semnatat ca la metrou. V-ați bătut joc de Cluj (…). Un pic de rușine nu aveți. Mai aveți și tupeul să spuneți ceva, dar unde ați fost toți când s-a scos, nu v-am văzut legați cu lanțuri de Palatul Parlamentului, nu v-ați dat foc în piață. Acum aveți tupeul să vă bateți joc de un proiect extraordinar al Clujului. Dacă nici la ăsta nu s-a lucrat ca la carte, nu știu la care s-a lucrat. Nu accept lecții de demagogie de la unii care nu au făcut nimic în țară. Un șurub arătați-mi pe care USR l-a făcut la Cluj. Accept dialog și critică, dar raportată la realitate (…) dacă ar fi venit de la vreun cetățean le acceptam…”, a spus primarul.

În schimb, lidera grupului USR i-a amintit că știe prea bine că centura nu a fost niciodată în PNRR, însă primarul a continuat să spună că, de fapt, Drulă a fost de rea credință și nu a avut capacitatea să explice Comisiei Europene să o finanțeze prin PNRR.

 „Dacă centura ar fi rămas în PNRR, atunci banii, astăzi, erau pierduți. Primul test pentru proiectul centurii, licitația, a fost ratat. Vedem că sunteți extrem de enervat însăpe partea de soluții tot nu am auzit nimic. Centura nu a fost niciodată în PNRR iar documentul pe care l-ați adus era o anexă făcută de minstrul Boloș în scop electoral. Finanțare s-a dat pe priecte verzi și digitale. A fost un mare succes ce a reușit Drulă cu echipa sa, să negocieze acordarea de finanțări și pentru proiecte de drumuri iar pentru Cluj a reușit să aducă alte proeicte”, a mai spus Alexandra Oană.

Boc, în schimb, l-a lăudat pe senatorul USR Viorel Băltărețu, care a cerut piste de biciclete să facă centura verde și l-a criticat pe Drulă că, „a otrăvit fântânile” și că, chiar și așa, n-a reușit să o pună pe lista PNRR, mai mult, a lăsat și metroul cu o finanțare mult mai mică, de la 1 miliard de euro la 300 de milioane de euro. „N-are nici mamă, nici tată, nici valoare”, a mai spus printre altele primarul care i-a mai acuzat pe cei din USR că înfing cuțitul în spate proiectanților care au fost de bună credință și s-au prezentat la dezbaterea inițiată de USR pentru a le explica proiectul. „V-au servit cu bună credință, acum profitați de un like pe Facebook și ca Iuda le băgați cuțitul pe la spate”, a mai spus primarul.

„Noi cerem explicații și soluții, degeaba ne acuzați de demagogie. Clujul are finanțări de 2,5 miliarde și e una dintre cele mai finanțate regiuni din România în PNRR”, au mai adăugat cei din USR. „Ei au făcut cap-coadă proiectul și acum mă obligați să spun că ei sunt de vină”, a mai spus Emil Boc.

În discuția care a dura aproape o oră și jumătate s-a băgat și viceprimarul Dan Tarcea să ridiculizeze USR-ul, pe motiv că și-a făcut pliante în care se laudă cu proiectul centurii. PNL-ul a pierdut însă un proces în instanță în care, în fosta campaniei electorală, a distribuit pliante false în numele USR-ului.

 

 

 

 

 

 

Un comentariu

  1. Boc in loc sa ne explice cum mama naibii in 4 mandate nu a reusit macar sa inceapa centura metropolitana, a gasit vinovatul de serviciu pe Drula si USR, mai vorbeste si ca la usa cortului.
    Tarcea la fel, alt infipt, in loc sa justifice kktul, vine cu acuze pentru copii. Rau a juns orasul asta.

Scrie un comentariu