De taxe nu scapi nici după moarte, cel puțin în Cluj-Napoca: o femeie a decedat în urmă cu cinci ani, dar datorează în continuare impozite, Primăria îi ia casa ca să plătească taxa la Primărie și datoriile la întreținere de 3.500 euro din care jumătate sunt penalități
AdministrațieTop News by Mihai Prodan - iun. 14, 2023 2 1012
De taxe nu scapi nici după moarte, cel puțin în Cluj-Napoca: o femeie a decedat în urmă cu cinci ani, dar datorează în continuare impozite.
Situație ridicolă la Cluj: o femeie a decedat fără să aibă moștenitori în urmă cu cinci ani iar de atunci asociația i-a facturat cheltuieli pentru spațiile comune plus penalități încă pe-atât, datoria a ajuns la câteva mii de euro, plus impozitul pe imobil, apartamentul său ar ajunge în patrimoniul Primăriei. Primăriei Cluj-Napoca defuncta îi e datoare cu aproape două mii de lei, mai exact 1.936 lei, reprezentând creanță bugetară la Impozite și Taxe Locale. Aceasta chiar dacă decesul a fost trecut în registrul stării civile la două zile după deces, la poziția 4.128, în 15 noiembrie 2017.
O clujeancă a decedat în 13 noiembrie 2017 fără ca de atunci cineva să revendice moștenirea, probabil fiindcă nu există moștenitori. De atunci s-au adunat datorii la întreținere și penalități la acestea, astfel că acum apartamentul său ajunge în proprietatea Statului.
Mai exact la momentul decesului femeia nu plătise întreținerea pentru câteva luni, din iulie, aproximativ patru luni. I s-au pus în cârcă însă, după deces, cheltuieli la întreținere în sumă de aproape 8.900 de lei din iulie 2017 până în ianuarie 2023, plus 6.900 de lei penalități de întreținere la plată calculate până la 15 martie 2023. Mai mult, s-a constituit și creanță bugetară către impozitele și taxele datorate Primăriei Cluj-Napoca, în sumă de 1.936 de lei. În total, datorii de 17.700 de lei, adică 3.500 de euro, dintre care facturile neplătite pe durata vieții reprezintă o parte infimă, iar restul – penalități și restanțe la plata cotelor la cheltuielile comune ale asociației de proprietari, precum și impozitul pe imobil.
Pentru acești 3.500 de euro, Primăria Cluj-Napoca ar urma să intre, conform legii, în posesia imobilului. Decizia se ia vineri în Consiliul Local.
Femeia, se pare, nu avea pe nimeni la momentul decesului. Timp de cinci ani nu s-a înregistrat dosar succesoral la nici un notar public din raza Judecătoriei Cluj-Napoca. În 15 martie 2023, în urmă cu câteva luni, s-a emis certificatul de vacanță succesorală, adică nimeni nu a revendicat bunurile defunctei. În masa succesorală se află un apartament compus din două camere și suprafață utilă de 37 metri pătrați aflat pe strada Bușteni 5. Pasivul succesoral – datoriile menționate, în sumă exact de 17.698,4 lei. În lipsă de moștenitori legali sau testamentari, activul ar urma să revină Municipiului Cluj-Napoca, mai exact Primăriei.
Femeia se numea Irina Ilea. Născută în Topa Mică în 30 octombrie 1931, a decedat la 86 de ani, în 13 noiembrie 2017.
Citim codul civil – instituția vacantei succesorale, citim legea 196/2018, și după aia ne dam cu părerea că cine ce o pus în cârca femeii. Altfel suntem tot unși cu licențe și masterate și specializări la Reuters Londra și pe la Berlin.
daca citim un pic codul civil si mai citim si legea 196/2018, o sa intelegem de ce femeii i s-au pus in carca toate sumele de mai sus. Asta daca mai avem timp sa ne si informam printre atatea cursuri masterate si specializari facute degeaba.