Închide

Rezultatul celei de-a doua analize a tezei de doctorat a lui Lucian Bode va fi publicat până miercuri, anunță președintele Comisiei de etică a UBB. Rectorul Daniel David: ”Noi mergem înainte”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - ian. 10, 2023 0 305

“Noi mergem înainte, exact ce am făcut în prima etapă facem și în a doua, separat de proces”, a spus luni, pentru Edupedu.ro, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, în legătură cu felul cum va proceda instituția în fața acțiunii instanță inițiate de ministrul de Interne, Lucian Bode. Acesta a apelat la tribunal ca urmare a reluării verificărilor privind acuzațiile ce i se aduc, de plagiat în teza de doctorat, verificări derulate de către Comisia de Etică a UBB. Potrivit lui Daniel David, “mă aștept ca în această săptămână comisia de etică să termine procedurile”.

Potrivit președintelui Comisiei, Dacian Dragoș, decizia va fi luată până miercuri.

“Vedem lucrurile separat în acest moment – noi nu am primit nicio interdicție de la nimeni”, a spus Daniel David.

La rândul său, Dacian Dragoș a spus, ieri, pentru Edupedu.ro că “până miercuri dăm rezultatul”. El a precizat că, prin procedură prealabilă procesului în contencios, comisiei de etică i s-a cerut direct să oprească verificările, lucru refuzat: “Au cerut să oprim, dar nu ne oprim. Ce au solicitat în instanță ne-au solicitat și nouă. Am respins, am spus că ceea ce facem noi este legal, că putem analiza pe partea de etică și că vom continua analiza.”

Profesorul și rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) Daniel David susține că nu-i este teamă de un proces după ce ministrul Lucian Bode (foto) și-a anunțat decizia de a acționa în instanță comisia de etică a universității.

„O universitate trebuie să fie reper. UBB și-a asumat acest rol și nu va fi instrumentalizată nici de factori populari, nici de natură politică. Am avut o primă etapă anul trecut, când Comisia de Etică a primit un număr de sesizări, 4 sau 5 abateri de la etică.

Comisia a analizat, le-a confirmat pe cele mai multe dintre ele, a luat măsurile interne pe care le putea lua și a anunțat CNTACU pentru demersuri suplimentare. Atât se putea face legal, asta a supărat pe toată lumea. În etapa a doua am primit mai multe sesizări, au fost mai multe suspiciuni.

Le analizăm și pe acelea. Am luat și experți internaționali în comisie, pentru că în România toată lumea are suspiciuni despre toată lumea. Suntem în această fază, comisia analizează câte dintre suspiciuni se confirmă și vom sesiza, dacă va fi cazul, instituțiile naționale”, a punctat Daniel David la Prima news.

Conform spuselor sale, experți din străinătate vor analiza plagiatul ministrului Bode pentru a elimina suspiciunile legate de obiectivitatea concluziilor.

„Noi credem că așa cum am făcut în prima etapă o analiză, o putem face și în a doua. Ne vom prezenta și în instanță și vom vedea ce decide instanța. Până atunci, noi mergem pe partea academică. Dacă sunt probleme, dl. ministru va răspunde în funcție de cât a greșit în teza respectivă.

Dar nu poți cere unei universități să nu analizeze niște suspiciuni la o teză care s-a dat în universitatea respectivă. (…) Nu mă sperie (acțiunea în instanță, n.r.), în toate marile universități există astfel de probleme, contează cât de des și cum abordezi fenomenul. Dacă îl ascunzi sub preș și găsesști explicații, e greșit.

Noi avem niște mecanisme transparente, am spus ce facem și de ce facem și dăm rezultatele într-o manieră transparentă”, a adăugat rectorul UBB, conform g4media.ro.

Citește și:

Bode a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai ca să blocheze un iminent verdict de plagiat

Nici un comentariu

Scrie un comentariu