Revolta profesorilor. Petiție semnată de aproape 1000 de cadre didactice din Cluj pentru a scăpa de birocrație: „E aberant, facem munca altora și pierdem timp prețios”
SocialTop News by Catalin Suciu - sept. 24, 2019 0 595
Aproape 1000 de profesori din Cluj au semnat o petiție prin care le cer autorităților locale modificarea de urgență a procedurii de acordare a legitimațiilor de călătorie gratuite pentru elevi. Profesorii sunt nemulțumiți fiindcă trebuie să parcurgă un proces birocratic foarte complicat, care necesită mult timp pentru ca elevii să primească gratuitate pe două linii de transport public.
În acest moment, profesorii sunt obligați să completeze foarte multe formulare, tabele cu CNP-uri, să ia declarații de la părinți, să facă dosare și să verifice inclusiv adresele elevilor. Cadrele didactice anunță că de acum înainte vor refuza să se implice în acest proces și spun că responsabilitatea pentru acordarea gratuității elevilor îi revine Companiei de Transport Public. Petiția este adresată atât CTP, cât și Primăriei și Inspectoratului Școlar.
Romana Chișu este profesoara care a inițiat petiția.
„Trebuie să facem o muncă a angajaților CTP. Suntem indignați referitor la procedura în sine pe care trebuie să o urmăm și refuzăm să mai fim implicați în așa ceva. Două săptămâni durează tot, la început de an școlar. E ceva care nu e în fișa postului, nu ar trebui să ne ocupăm noi. Copiii sunt în primul an, li se fac carduri noi. Trecem într-un tabel toate datele, apoi luăm de la părinți declarații pe proprie răspundere cu privire la legitimații, luăm adeverințe de la diverse instituții. Din acest an, iar acest lucru ne-a indignat , noi ar trebui să verificăm dacă adresa de domiciliu pe care părintele a dat-o și linia de autobuz coincid. Dacă este real ceea ce a spus părintele. Este o mnuncă de notar sau de polițist, în nici un caz de profesor. E aberant. În plus, elevii ar trebui să beneficieze de transport gratuit pe baza carnetului de elev avizat. Așa cum și pensionarii primesc gratuitate pe toate liniile și copiii ar trebui să aibă gratuitate pe toate liniile”, a spus inițiatoarea petiției.
Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public susține că procedura de acordare a gratuității a fost luată de comun acord cu reprezentanții inspectoratului școlar și cu cei ai primăriei.
„Deocamdată procedura asta a fost discutată cu centrele școalre, cu toate școlile. Noi nu avem decât să ne adaptăm noilor soluții, dacă vor apărea. Nu am făcut de capul nostru aceste proceduri. Cei trei parteneri au lucrat la treaba asta. Primăria, inspectoratul și CTP. Dacă,. desigur, se dorește altceva, noi suntem de acord”, a replicat Liviu Neag.
În petiția online intitulată „Abonamentele de transport ale elevilor nu ar trebui să fie responsabilitatea profesorilor”, cadrele didactice anunță că refuză să mai fie implicate în întocmirea documentației tot mai stufoase pe care CTP o solicită școlilor clujene la început de an școlar. Profesorii diriginți și cei din învățământul primar spun că acesta este cel de-al treilea an școlar consecutiv când li se cere să se ocupe personal de abonamentele de transport ale elevilor, o activitate care nu numai că nu intră în atribuțiile lor, dar necesită și un volum de muncă imens.
Potrivit HCL Cluj-Napoca nr. 9 / 2019, elevii din Cluj-Napoca beneficiază pe perioada anului școlar de o legitimație gratuită pe maxim două linii de transport public. În vederea obținerii de către elevi a abonamentelor, profesorii-diriginți iau legătura cu părinții elevilor; transmit și ulterior colectează de la aceștia declarații pe proprie răspundere și adeverințe emise de instituții unde elevii efectuează activități extrașcolare; verifică, explică și retransmit către părinți aceste documente în vederea corectării lor, dacă e cazul; întocmesc cel puțin două tipuri de tabele în care sunt centralizate datele elevilor dintr-o clasă (nume, număr matricol, adresă, CNP, linii solicitate, număr de card vechi etc); strâng cardurile vechi și fotografiile elevilor pentru obținerea cardurilor noi; depun dosarele la secretariatul școlii, pe bază de semnătură; preiau și împart elevilor cardurile valabile etc. Mai mult, începând din acest an școlar, profesorii ar trebui să preia oricând de la părinți, la cererea acestora, adeverințe cu activitățile extrașcolare ale elevilor pentru obținerea celei de-a doua linii de transport gratuite și să întocmească de fiecare dată un nou tabel pe care să-l predea secretariatului școlii.
Petiția poate fi consultată AICI
Citiți și:
Lecția de generozitate. Cine este profesoara care își învață elevii să facă acte caritabile
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Acțiune de amploare a polițiștilor într-un oraș din Cluj în această dimineață, zeci de polițiști, dar și angajați de la DSV, de la Imigrări, Finanțe și Evidența Populației
oct. 09, 2024 0
-
O femeie de 35 de ani a fost condamnată la aproape trei ani de închisoare cu executare, ieri la Cluj, după ce a scos banii de pe un card găsit de mama ei, 1.600 de lei
oct. 09, 2024 0