Închide

Când tu pozezi în „manager politic”, dar te chinuie disperarea

ActualitateOpinieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 24, 2019 2 2344

E greu să nu te înfunde râsul când citești argumentația însăilată cu obrăznicie de noul președinte al PSD Cluj, Liviu Alexa, despre cum o să rămână el, la pachet, și ziarist și „manager politic”. Pentru că de ce să nu se întâmple cum „vrea mușchiul lui”, mai ales că a primit permisiunea de la semidocta Viorica Dăncilă – devenită între timp, în descrierea sa, o mare doamnă a politicii românești, „delicată ca înfățișare”, „experimentată și fermă”. „Liviu, nu mi-aș permite niciodată să îți cer să oprești vreun articol” –  i-ar fi șoptit cu tandrețe Viorica, binecuvântându-l la șefia PSD Cluj. În consecință, Liviu ne transmite că va continua să semneze la ziar și anchete, și editoriale, că o să-și afișeze poze cu tatuajele (sic!), și că-n paralel o să conducă PSD-ul cu strășnicie către „succes”, ca un bun manager ce se simte el, abordând o strategie politică nemaipomenită, fiindcă pe el, ziaristul și politicianul, îl doare-n dos de prejudecățile lumii, de principii, de norme, ori de faptul că de cele mai multe ori se contrazice singur într-un mod grosolan.

Numai că din spatele tupeului ridicol și-al atitudinii puerile nu răzbate decât goliciune și-o mare disperare. Da, disperarea unui individ speriat și complexat, care după ce-a rătăcit o perioadă îndelungată a ajuns, în sfârșit, într-o gară metropolitană, dar nu știe nici ce tren să ia, nici încotro s-o apuce. E un nonsens insistența cu care repetă cât de provocatoare i se pare postura de președinte al PSD Cluj, pardon, „de manager politic” (hahaha) – de parcă să fie numit pe sub masă șef de partid, fără să fi avut calitate de membru de partid și fără să-l recomande vreun plus de valoare, ar fi, așa, o treabă tare măreață. Sunt haotice toate declarațiile pe care le face și care-i contrazic acțiunile, iar vânătoarea îndreptată tocmai către oamenii din partid cu care, de fapt, ar trebui să se așeze la masă, e absolut o demență, în ipoteza că și-a propus să construiască ceva politic.

Frizează absurdul când repetă în exces că „el n-a venit în partid pentru vreo funcție”, deși fix cu o funcție a fost cadorisit de conducerea centrală a PSD. Promisiunea că va elimina blatul politic la Cluj e doar o lăudăroșenie ipocrită, dat fiind că s-a apucat să facă echipă tocmai cu personaje de teapa lui Dimitriu și Cordoș – primul o șulfă consacrată de PSD, care a pus bazele blatului politic-administrativ la Cluj, un veșnic abonat la contracte din bani publici care a fost scos pe ușa din dos a politicii din pricina problemelor pe care le-a avut cu justiția, iar cel de-al doilea, de asemenea exclus în mod rușinos din PSD, după ce a fost parte din dosarul de corupție, împreună cu nevasta lui care cerea șpăgi de la amărâții care-și căutau un loc de muncă prin instituții de stat. Toate acestea, și nu doar acestea, sunt semne care-i trădează disperarea, teama că el, Alexa, va fi nevoit să se întoarcă învins, nu peste mult timp, exact în punctul din care a plecat, cum de altfel i s-a mai întâmplat în 2016, după ce a candidat la Primăria Cluj.

E vizibilă de pe lună ardoarea cu care Liviu Alexa a tânjit să ajungă într-un partid politic, această ambiție sterilă, de fapt ambiția individului psihopat care de ani de zile trage cu dinții și scuipă sânge din dorința absolută de-a atinge puterea, fără a-și putea justifica această apetență decât prin niște aprecieri și considerente personale de genul: „eu muncesc cel mai mult!”, „eu sunt cel mai deștept!”, „eu mă pricep cel mai bine!” etc.  După multiplele lui încercări și zbateri deloc scrupuloase, ajunge în sfârșit în acel punct pe care-l visează de atâta amar de vreme, căpătând statut de președinte al unei organizații politice. Numai că oricât de amplă crede el că i-ar fi inteligența, iată, demonstrează că nu-și poate controla profilul de comediant beligerant pe care și l-a construit în spațiul mediatic.

Un moment sublim în care controversatul „patron de presă” putea surprinde, putea demonstra că se pricepe și la altceva decât la a lătra și-a împroșca dejecții, însă s-a lăsat pur și simplu torpilat de propria-i aroganță infantilă, nereușind să devină credibil, să relaționeze constructiv. Întrebat ce vrea să facă în PSD, tot ce a putut să promită Alexa a fost că va face „curățenie”, mai precis i-a amenințat pe oamenii din partid care îndrăznesc să-l conteste că o să-i ia dracul. Și, sigur, invocă veșnicul clișeu: „mafiotul Rus”. „Ioan Rus e vinovat”, „Rus vrea să-l termine pe Alexa”, „Rus îl amenință pe Alexa”, „Rus controlează PSD”…. Numai că nu, chiar dimpotrivă. Rus e cel care jubilează, stimați cititori! De altfel, Ion Rus și liderii tuturor celorlalte partide jubilează, în mod garantat, din momentul în care au auzit că PSD Cluj a intrat pe mâna lui Liviu Alexa.

Nu-i contrazicem noi pe șefii PSD de la București care au considerat că vechea conducere a organizației clujene a făcut prea puțin pentru partid, pentru că exact așa o fi. Este imposibil însă de priceput rostul acestei mutări, adică să-i ajuți pe politicienii din opoziție să trepideze de bucurie la vestea că PSD Cluj a intrat pe mâna unui asemenea personaj cu zero credibilitate. Și, da, Ioan Rus este cel mai bucuros, mai mult ca probabil, pentru că n-avea nevoie decât de-un astfel de argument pentru a-i atrage în mod oficial pe social-democrații clujeni în Pro-România.

Alexa ce știe el să ofere partidului – în afară de lingușiri, că acestea nu se pun – ce a spus până acum? Nicio idee valabilă pe care n-ar putea-o recita, de exemplu, și Nasra (președintele pe care tocmai l-a înlocuit în funcție), niciun plan politic, niciun angajament, nimic n-a rostit care să merite a fi reținut. De mai bine de o săptămână de când a fost numit președinte, el continuă să împartă pumni și să spargă dinți în ziarul său, în speranța idioată, și perdantă, că frica îi va determina pe primarii și membrii de partid să i se supună și să-i adune voturi. În comploturi și amenințări își rezumă întreaga strategie, iar pe jurnaliștii care nu-i cântă în strună îi atacă în mod grobian, fără să conștientizeze că aceasta e o greșeală capitală, în eventualitatea viitorului politic la care aspiră.

Textul care stă la baza opiniei:

Liviu Alexa tot ziarist ramane. De aia poate sa scrie acest text. Cu toate amenintarile lui Rus, oamenilor lui, Clujul trebuie sa scape de slugi, baroni si securisti vechi

2 comentarii

  1. Foarte bine punctat. Nu stiu daca inteligenta il duce sa inteleaga ce e scris in articol. Ceea ce e sigur e ca va replica in cancan-ul lui finantat cu bani publici de la psd cu injuraturi si atacuri la persoana, cum ii este obiceiul.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.