Închide

Reprezentant platformă imobiliară: „Piaţa, ca investiție, şi-a pierdut mult din atractivitate, dar prezintă în continuare oportunități”

Economie by Actual de Cluj - apr. 27, 2022 0 254

Piaţa imobiliară ca investiţie şi-a pierdut din atractivitate, în condiţiile în care preţurile de achiziţie au crescut în ultimii ani, însă cele de închiriere au rămas, în linii mari, la acelaşi nivel, spune Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro, citat de ZF.ro. Piaţa prezintă în continuare oportunităţi de investiţie şi protejare a economiilor, iar Clujul, cel mai scump oraș din țară pe piața rezidențială, rămâne printre orașele atractive.

„Investiţiile imobiliare în contextul actual, în care toţi indicatorii ne arată că riscăm să ne îndreptăm spre o inflaţie galopantă, de două cifre, trebuie văzute din două perspective – una strict a randamentului şi una a protejării capitalului. Din punctul de vedere al randamentului rezul­tat în urma închirierii, piaţa imo­biliară astăzi şi-a pierdut mult din atractivitate. Cu preţuri la vânzare care au crescut mult în ultimii ani (10% în 2020 şi 15-17% în 2021) şi cu preţuri de închiriere care practic au stagnat în ultimii trei ani, randamente de 7-8% cum întâlneam în 2017-2018 sunt astăzi practic de neatins“, spune Daniel Crainic.

Astăzi, la preţurile de achiziţie practicate în toate oraşele mari ale ţării, în general randamentele sunt mai mici de 5% pe segmentul nou. În acelaşi timp, se observă de câteva luni o creştere mare a cos­tului de construcţie, dată de mixul dintre preţurile tot mai mari ale materialelor de construcţii, costul cu forţa de muncă, preţul de achiziţie al terenurilor, timpii de aşteptare pentru obţinerea autorizaţiilor.

„Acest lucru, bineînţeles, prefigurează, cel puţin teoretic, o scumpire a apartamentelor. Totuşi, în condiţiile în care profitul net al dezvoltatorilor se situează încă în jurul a 25% şi nu este exclusă o scădere a procentului de cumpărători finanţabili din cauza condiţiilor economice, nimeni nu poate garanta azi cât din această creştere a costului de construcţie poate fi suportată exclusiv de cumpărătorul final.“

Pe de altă parte, nevoia de locuire din România este în continuare mare în mediul urban. Şi chiar dacă cererea ar scădea pe termen scurt, se acumulează pentru a reveni odată ce condiţiile economice sunt întrunite.

„Din acest punct de vedere, cred că piaţa imobiliară prezintă în continuare oportunităţi de investiţie şi protejare a economiilor. Bineînţeles, cele mai atractive rămân principalele oraşe, cele unde există şi o activitate office intensă şi unde populaţia e în creştere şi are venituri ridicate“, mai spune Daniel Crainic.

Astfel, alături de Bucureşti, un potenţial foarte mare de dezvoltare îl au şi oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Braşovul.

Prețurile cerute pe apartamente în Cluj-Napoca s-au majorat în martie cu 4,2% față de luna precedentă, cel mai mare avans dintre marile orașe din țară, arată datele portalului Imobiliare.ro. Față de acum doi ani, sumele pretinse de vânzători sunt cu 28% mai mari.

Vezi și:

Cresc în continuare prețurile cerute pe apartamente: Cele mai mari majorări au fost în martie în Cluj-Napoca și Brașov

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu