Închide

REPORTAJ. “U” și titlul Stelei de pe Cluj Arena

Recomandarea redacțieiSport by Catalin Suciu - mai 09, 2014 0 1547

Peluza a urcat, e sus și vocală, așa cum îi și stă bine, în timp ce la tribune oamenii aleargă să-și găsească locurile ca într-o sală de cinema. Un steward scoate, mândru, din buzunarul din spate, un smartphone, și trage primele clipuri cu Reghecampf, ieșit să-și vadă echipa la încălzire. Corul de fluierături coboară  nerăbdător asupra gazonului.

galeria

Drumul către stadion e dintotdeauna același. Vechiul Moina ar putea povesti cum a găzduit câteva succese uimitoare ale Universității, unele și împotriva Stelei.

Azi, trupa lui Teja încearcă să surprindă și să spulbere din nou calculele neîncrezătorilor. Steaua se poate încununa campioană pe gazonul unde-a făcut-o și CFR-ul. Nu o dată, ci de două ori. Zici c-ar fi blestemul  “studenților” să-și vadă rivalii jucând hora bucuriei tocmai la ei acasă.  “E meci de 1, nu de 2”, țipă, în treacăt, un fan al „Șepcilor” către un altul,  în față la Sportul.  Aici poveștile se cern , dar în lexic se repetă cu precădere numele  “Reghecampf”, “oi” sau “ciobanul”. Contextul nu poate fi, însă, reprodus.

Arena

Domnul Vanea

Berea stă la rece, dar frigiderele teraselor din apropiere sunt închise . “Nu e voie că e meci, pe o rază de nu știu câți metri e interzis să vindem”, spune o doamnă de la Sportul, amintind prin mimică și gesturi de vremurile de altădată din Felix. Și fețele de masă, câteva, dacă te uiți, sunt în carouri, iar nota de plată o primești “din pix” sau printr-o vorbă bună.  La doi pași  mai încolo e pensiunea Arena, un amplasament cu bar de zi, salon restaurant și câteva camere. E  cam pustiu aici, iar la recepție o duduie cu un zâmbet năucitor tastează cu boxele pornite. O căsuță, două, trei, un share și-un playlist de Kiss FM  cu Laura Pausini pe ritmuri de Ibiza.  “Faceți prima la dreapta și coborâți pe scări, acolo e barul.” Domnul Vanea a învățat ospătăritul prin anii ‘70 când era un student de-o șchioapă. Acum a mai încărunțit și el, dar nu-și permite să tutuiască. “Cu ce să vă servesc, domnilor, o bere?”.  “Vulpe bătrână”, așa-i spun cei mai tineri care-l cunosc.  Acum știm și de ce.

Primii pași pe stadion
Afară, la aer, e agitație. Și crește. Se aud primele cântece în portavoce. Haide “U”, Haide “U”.. Primii pași pe stadion, n-am să-i uit pân- am să mor..” E refrenul compus simultan cu reușitele semnate de Lemnaru și Ciupe în victoria istorică din Gruia.  Câțiva suporteri conversează pe treptele ce urcă la Tribuna I. “Nu iau ăștia titlu’ la noi, că-i sparg.” Peluza e sus și vocală, așa cum îi și stă bine, în timp ce la tribune oamenii aleargă să-și găsească locurile ca într-o sală de cinema. Un steward scoate, mândru, din buzunarul din spate, un smartphone, și trage primele clipuri cu Reghecampf, ieșit să-și vadă echipa la încălzire. Corul de fluierături coboară, nerăbdător, asupra gazonului.

Începe și meciul. Un banner injurios arborat de “U”-iști și o mare de torțe și fumigene. Câteva ajung pe terenul de atletism cu viteza cu care vor sosi și amenzile la club. Steaua încearcă să țină pasul prin cei 200 de suporteri intrați în peluza oaspeților. O petardă bubuie pe inelul inferior, iar firma de pază se agită din nou. Teja s-a ridicat de pe bancă, în timp ce Reghecampf desface prima sticlă de  apă. Universitatea e din nou capabilă să surprindă, însă Lemnaru nu prinde cadrul porții. “Ăsta nu mai joacă nimic de câteva meciuri”, e mustrat de un cârcotaș. “Îi golgheteru’ campionatului”, vine cu promptitudine și răspunsul.

Mijlocul “studenților” presează, dar drumul către poartă devine din ce în ce mai greoi. Steaua pune stăpânire pe minge și pe Joc. Chipciu și Tănase le dau emoții “șepcilor”, dar atât, tabela rămâne intactă. Pauza e aproape. Un ultim corner, Sânmărteam execută perfect, iar Prepeliță înscrie, atipic, cu capul. E primul său gol din acest campionat. “Avrame, sună-l , bă, pe taică-tău. Ești orb , Avrame”,e apostrofat arbitrul din tribună.

Începe și partea secundă. Cu siguranță că cei din galeria Universității au un textier. Numele lui Mihai Stoica și Becali răsună din peluza “Șepcilor” , ritmat și rimat. Nici Anamaria Prodan nu este uitată. “Câini spurcați, de …să ne luați”, continuă și galeria Stelei.

Pe teren, meciul curge în favoare oaspeților. Lungu încearcă să dribleze ,deși n-a excelat niciodată la tehnică și greșește câteva mingi.  Steaua preferă să aștepte , s-a retras , a redus din turație, dar își păstrează forțele pentru final. Teja forțează și-l trimite în teren pe Borza, jucător pe care l-a ignorat complet în 2014. Mijlocașul îi răspunde printr-o prestație ștearsă și îl ia la țintă pe Tătărușanu în cea mai importantă ocazie a Universității.

Cu gândul deja la pitorescul peisaj al Toscanei, portarul scapă  mingea de doi ori. “Băi Tătărușane, o să freci banca la Fiorentina, ești penibil. Trageți bă la poartă. Teja, zi-le mă să dea la poartă.” Lemnaru își mai încearcă șansa de câteva ori, dar îi lipsește precizia. Avram pune capăt jocului și ruta 25 se oprește pe Cluj Arena. Fotografii se înghesuie să surprindă plonjonul în grup al steliștilor. Peluza Șepcile Roșii a rămas în același loc unde cu 10 ani în urmă a fost arborat mesajul: “Suntem aici pentru “U”, nu pentru Steaua”!

foto: r3lu.sepcile-rosii.com/ www.facebook.com/FCUCluj

 

Video cu REZUMATUL PARTIDEI

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare