Închide

Renovarea Conti, încă o dată în suspensie: cu proprietar arestat, fără parcări și fără autorizație

Economie by Kristina Reştea - iun. 04, 2014 0 364

Conti bun

Arestarea omului de afaceri Ioan Bene, proprietar de anul trecut al fostului hotel Continental, nu e singurul aspect care a lăsat în aer planurile de renovare a imobilului monument istoric din centrul orașului. Proiectul nu a primit autorizația de construire de la Primărie, în lipsa rezolvării parcărilor necesare, iar beneficiarul nici nu a achitat încă taxa de autorizare.

Documentația pentru autorizarea proiectului a fost pregătită și depusă la primărie de către proiectanți, însă proprietarul imobilului nu a primit autorizația de construire pentru a începe lucrările. Motivul, transmis proiectanților de reprezentanții primăriei, ține de lipsa locurilor de parcare, problemă dificil de rezolvat în cazul imobilului amplasat în centrul istoric al orașului. „În 2007, când a fost eliberată o autorizație de construire pentru Conti (pentru transformare în galerii comerciale, n.red.), a existat o hârtie în care se prevedea că este posibil ca parcările să se rezolve în altă parte. Încercăm să dăm de acest document. Nu se dă autorizație fără rezolvarea parcărilor. Noi nu mai avem ce face, documentația e făcută, e depusă, beneficiarul trebuie să rezolve parcările. Noi dăm înștiințare oficială către client să cerem rezolvarea acestui aspect”, a menționat arhitectul Claudiu Botea, asociat Arhimar, unul dintre birourile de proiectare care a lucrat la documentație. Parcările trebuie să fie la cel mult 500 metri distanță, iar o posibilă soluție discutată anterior este asigurarea spațiilor necesare într-o locație de pe strada Avram Iancu.

Cât despre șansele pe care le are proiectul să devină realitate, în noul context (al arestării proprietarului), arhitecții nu știu în ce măsură renovarea clădirii mai e subiect de actualitate. „În ceea ce ne privește, noi ne-am făcut treaba și suntem în regulă, nu există datorii către noi. În continuare ținem legătura cu o reprezentantă a companiei”, a mai menționat Botea. Pentru a obține autorizația de construire a rămas de rezolvat și problema financiară: taxa, de aproape 35.000 de euro, nu a fost încă plătită. Pe de altă parte, conceptul, proiectul și documentația au fost pregătite. Funcţiunile din imobilul aflat acum în aşteptarea intervenţiilor de restaurare au fost trasate de proiectanți: sală de sport, o zonă de spa, restaurant, cafenea, spaţii de retail (la parter), săli de conferinţe şi o zonă de lounge și un hotel de aproximativ 35 de camere cu intenția de clasificare la 5*.

Fostul hotel Continental a fost cumpărat prin societatea Ardeleana Alba Iulia de Dorel Tamaş, în 2005, acesta având planuri să îl transforme în centru comercial. Ardeleana a lansat proiectul, dar nu l-a mai relizat, iar în iunie 2009 s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva societății. Dorel Tamaş, dat în urmărire internaţională, a fost condamnat, în mai 2014, la patru ani de închisoare pentru infracţiuni legate de afaceri imobiliare. Între timp, hotelul de la Cluj și-a găsit un alt proprietar. Ioan Bene, omul de afaceri arestat în urmă cu câteva zile în cazul mitei de la Consiliul Județean (alături de președintele instituției, Horea Uioreanu), este proprietar din toamna trecută a imobilului de la km 0 al orașului, cu istorie încâlcită și lăsat în paragină de ani buni. Prin societatea Napocamin, Bene a făcut în 2013 singura ofertă de preluare a clădiri, cu 5 milioane de euro, după mai multe serii de licitaţii eşuate, organizate de un lichidator judiciar. Tranzacţia prin care Bene a preluat imobilul monument istoric a fost încheiată în toamna anului trecut, suma fiind asigurată prin credit de la Banca Italo Romena, creditorul principal al Ardeleana. Investiţia pentru renovarea şi reamenajarea clădirii care urma să aibă spaţii de evenimente, restaurant şi camere de hotel a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro, lucrările urmau să înceapă în acest an şi să dureze 3 ani. Napocamin aștepta în această perioadă eliberearea autorizației de construire pentru începerea lucrărilor, spunea Bene cu doar câteva zile înainte de arestare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare