Închide

Regizorul Radu Jude vorbește cu cinefilii la Cluj, într-un eveniment cu proiecție de film la cinematograful Arta

Cultură by Actual de Cluj - ian. 11, 2024 0 195

Regizorul Radu Jude vorbește cu cinefilii la Cluj, într-un eveniment cu proiecție de film la cinematograful Arta.

Discuția e despre film și istorie, reprezentări și posibilități ale cinematografiei de a aborda evenimente și procese istorice. Plecând de la trei scurtmetraje realizate de regizor, organizatorii propun o discuție despre raportul dintre prezent și trecut, dintre documentar și ficțiune, dintre istorie și narațiune. ”Cele două execuții ale Mareșalului” de-construiește cinematografic mitul creat în jurul Mareşalului Ion Antonescu. ”Un pur film de montaj, unde imaginile documentare ale execuției Mareșalului Antonescu din 1946 sunt așezate în paralel cu scena execuției recreată de maestrul Sergiu Nicolaescu în «Oglinda» (1993)”, afirmă Radu Jude.

”Plastic semiotic”, prezentat în 2021 la Festivalul de Film de la Veneţia, în afara competiţiei, propune o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului – cameră, montaj, mizanscenă. ”«Dicționarul de idei primite de-a gata» al lui Flaubert, dar cu jucării în loc de cuvinte. Sau un film de animație fără animație. Și o comedie fără umor. Comedie umană, desigur”, spune Radu Jude despre acest scurtmetraj.

”Potemkiniștii” (foto) este o comedie despre artă, istorie, memorie și cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo ”ca o schiță de Caragiale încrucișată cu un video-eseu de Mark Rappaport”. „Potemkiniștii” a avut premiera mondială în luna mai la a 75-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, în programul Quinzaine des Réalisateurs. Este o comedie despre artă, istorie, memorie și cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo „ca o schiță de Caragiale încrucișată cu un video-eseu de Mark Rappaport”. ”Filmul pornește de la faptul că în 1905, marinarii de pe Crucișătorul Potemkin au primit azil politic în România – un gest de sfidare la adresa Rusiei”, spune cineastul.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat cu lungmetrajul său de debut – ”Cea mai fericită fată din lume” – premiul CICAE, la festivalul de film de la Berlin, 2009. În 2012, el a lansat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la același festival. Ea a fost urmată de ”Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul ”Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: ”Tipografic majuscul” şi ”Ieşirea trenurilor din gară”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului. Un an mai târziu, s-a impus între toate filmele din competiție cu ”Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur.

Intrarea la eveniment, care are loc marți 16 ianuarie, este liberă, iar accesul se face pe bază de rezervare aici.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu