Închide

Cele cinci școli de arhitectură din țară își prezintă lucrările la Cluj, într-o expoziție care se deschide mâine la Muzeul de Artă

Cultură by Actual de Cluj - mai 14, 2024 0 70

Cele cinci școli de arhitectură din țară își prezintă lucrările la Cluj, într-o expoziție care se deschide mâine la Muzeul de Artă.

E vorba de expoziția ”Sustainable Futures x 5”, care face parte din FAST – Festival for Architecture Schools of Tomorrow, care se deschide mâine și poate fi vizitată până în 26 mai. FAST conectează și mobilizează, în premieră, cele cinci școli de arhitectură din țară – București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Timișoara – și extinde această rețea de cooperare la nivel regional, prin facultăți de arhitectură invitate din țările vecine. Prima ediție a avut loc la Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2023, împreună cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara. În fiecare an festivalul urmează să fie găzduit și co-organizat de una din cele cinci școli de arhitectură din țară. În acest an gazda FAST este Cluj-Napoca prin Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, ediția co-organizată de facultatea clujeană urmând a avea loc între 30 octombrie și 3 noiembrie 2024, sub titlul ”Diversecity”.

Expoziția principală din cadrul festivalului rămâne unica expoziție colectivă ce aduce împreună toate școlile de arhitectură. ”Sustainable Futures x 5” prezintă diversele moduri în care obiectivele sustenabilității – ecologice, economice, culturale și sociale – devin vizibile în rezultatele atelierelor de proiectare din cele cinci școli de arhitectură din România. ”Expoziția nu are însă pretenția de a fi o colecție exhaustivă de proiecte pe această temă, fiind mai degrabă un instantaneu, limitat prin chiar formatul său: fiecare școală este prezentată cu cinci proiecte din fiecare dintre cei șase ani de studiu”, arată curatorii. ”Selecția propusă evidențiază, în mod programatic, exclusiv livrabilele principalelor ateliere de proiectare. Nu sunt surprinse în acest instantaneu proiectele complementare sau opționale și nici alte activități extracurriculare. În acest sens, proiectele, selectate în fiecare dintre cele cinci facultăți și trimise aici ca emisari ai metodologiei atelierelor școlilor de proveniență, trebuie citite în relație cu panoul curatorial însoțitor. Prin argumentul prezent în acest panou, scopul și atașamentul fiecărui atelier de proiectare, și implicit al fiecărei școli, la tema generală a festivalului devin evidente precum albastrul turnesol al panourilor expoziției”. Expoziția este una itinerantă, aceasta fiind expusă cu sprijinul tuturor facultăților partenere în toate cele cinci centre de educație arhitecturală din țară în intervalul de timp dintre două ediții FAST.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu