Închide

Probleme de Noaptea Muzeelor în Cluj, cel mai popular muzeu nu participă la eveniment, angajații se plâng de subfinanțarea culturii

CulturăTop News by Actual de Cluj - mai 15, 2024 0 141

Probleme de Noaptea Muzeelor în Cluj, cel mai popular muzeu nu participă la eveniment, angajații se plâng de subfinanțarea culturii

E vorba de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, cel care înregistrează anual cel mai mare număr de vizitatori la Noaptea Muzeelor și nu numai; acum instituția anunță că ”din păcate” nu participă la popularul eveniment de sâmbătă. ”Pe 18 mai 2024, Muzeul de Artă ar fi trebuit să participe la evenimentul Noaptea Muzeelor, dedicat promovării culturii și patrimoniului muzeal. Din păcate, instituția noastră se va solidariza cu colegii din Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă (Culturmedia), care organizează un protest la București în data de 18 mai. Acest demers este unul care dorește să atragă atenția asupra lipsurilor financiare din cadrul instituțiilor muzeale și a bibliotecilor din România”, arată instituția de cultură. Membrii sindicatului din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca consideră că subfinanțarea culturii reprezintă ”un pericol nu numai pentru protejarea și promovarea patrimoniului național, ci și la adresa menținerii nivelului de profesionalism în cadrul muzeelor și bibliotecilor din România. Nu trebuie uitat faptul că, în ultimele decenii, un număr semnificativ de biblioteci comunale și din micile orașe au fost închise, iar multe muzee nu au mai putut asigura un personal calificat pentru activitățile întreprinse”.

Instituția de cultură din Cluj a ținut să precizeze că problema ”nu este una provocată de forul tutelar al instituției, Consiliul Județean Cluj, ci de lipsa de reacție a Ministerului Culturii, care de ani de zile refuză să sprijine muzeele și bibliotecile într-un mod profesionist”.

În aceeași situație se află și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care nu participă în acest an la Noaptea Muzeelor; dintre cele mai populare muzee pe listă e înscris Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, închis de 15 ani – și, în mare parte, universitățile clujene cu muzeele din subordine. ”Având în vedere inechitățile majore între sectorul muzeal și alte sectoare salariale din domeniul cultural, subfinanțarea actului de cultură cât și promisiunile neonorate ale guvernului, ne solidarizăm protestului organizat sâmbătă, 18 mai 2024, la București, de către Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă Culturmedia, în consecință am luat decizia să nu organizăm ediția din acest an a Nopții Muzeelor”, a transmis și Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Aici toate evenimentele de Noaptea Muzeelor în Cluj-Napoca

Nici un comentariu

Scrie un comentariu