Închide

Regizor omagiat la TIFF în acest an, la 40 de ani de la debut

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - apr. 27, 2015 0 362

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania, la 40 de ani de la debutul său.

Daneliuc a debutat cu un lungmetraj, „Cursa”, iar la 40 de ani de la proiecție la TIFF-ul din acest an, ce are loc între 29 mai și 7 iunie, e programată o amplă retrospectivă cu 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului. În plus regizorul se va întâlni la Cluj cu tinerii cineaști și cinefili și va fi prezent la proiecția de gală a filmului „Probă de microfon” (1980).

Vezi mai jos, integral, filmul „Cursa”:


Născut în 1943 în Hotin, ce aparține azi Ucrainei, Daneliuc a urmat inițial studii de filologie, apoi a absolvit cursurile de regie de film la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1972. Cu o carieră care cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 16 semnate și în calitate de scenarist, 11 apariții ca actor, opt piese de teatru scrise și patru regizate, romane și volume de proză scurtă, Mircea Daneliuc este considerat unul dintre cei mai importanți artiști români.

La TIFF, spectatorii vor descoperi sau redescoperi câteva dintre cele mai importante filme semnate de Mircea Daneliuc, în copii noi, digitalizate, cu subtitrări noi în limba engleză, pregătite să fie reintroduse în circuitul internațional. În cadrul retrospectivei vor fi proiectate 12 filme cuprinzând toate etapele carierei sale: „Cursa” (1975), „Vânătoarea de vulpi” (1980), „Probă de microfon” (1980), „Croaziera” (1981), „Glissando” (1984), „Iacob” (1988), „A unsprezecea poruncă „(1991), „Patul conjugal” (1993), „Această lehamite” (1994), „Senatorul melcilor” (1995), „Cele ce plutesc” (2009) și scurtmetrajul său de absolvire, „Dus-întors” (1972).

Filmele sale au intrat în selecția unora dintre cele mai mari festivaluri, încă de la debut: Cursa a fost proiectat la Belgrad, Cairo, New Delhi, Moscova, Barcelona, Senatorul melcilor a concurat pentru Palme d’Or, în 1995; Glissando a fost selecționat la Veneția; Vânătoarea de vulpi, Iacob și Patul conjugal au participat la Berlin, iar Probă de microfon a fost prezentat la Atena, Los Angeles și Roma. Iacob a primit și două nominalizări la premiile Academiei Europene de Film, pentru Cel mai bun film și Cel mai bun actor (Dorel Vișan), în 1988.  Daneliuc a colaborat constant cu actori ca Mircea Albulescu, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu, Ștefan Iordache, Cecilia Bârbora, Valeria Seciu, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, Coca Bloos, Olga Tudorache, Clara Vodă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags