Închide

Rectorul UBB, psihologul Daniel David, despre greșelile din campania de vaccinare: „Nu vreau să văd nici prim-ministru, nu vreau să văd niciun politician că se dă ca model de vaccinare și de luptă împotriva pandemiei, pentru că generează reacție inversă”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 09, 2021 0 279

Campania de comunicare a vaccinării a fost abordată greșit la noi în țară, ceea ce a făcut ca procentaul mare de nehotărâți în privința vaccinului să rămână nevaccinați, în loc să fie convinși să se imunizeze, arată psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, citat de Digi24. El spune că politicienii au făcut „niște relaxări complet halucinante” și că, dacă politicienii nu puteau adopta o atitudine comună în privința pandemiei și a vaccinării, ei trebuiau excluși din campania de comunicare.

Amintim, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în funcție de rata vaccinării, cu un procent de doar aproximativ 30%. Doar bulgarii sunt în urma noastră. În același timp, țara noastră înregistrează noi recorduri în ceea ce privește numerele zilnice de cazuri COVID-19 și decese, iar secțiile ATI sunt forțate la limită.

„Dacă vrei să schimbi comportamentul unui om, trebuie să-i lași în final decizia pe baza liberului său arbitru. Dacă omul nu are sentimentul că el decide schimbarea comportamentului, apare fenomenul de reactanță psihologică, prin care oamenii se opun chiar la lucruri evident bune pentru ei. Noi n-am avut grijă la acest lucru. De multe ori, campania noastră a fost de convingere, nu de educare și au început să apară critici dure, urâte față de cei care aveau suspiciuni față de vaccinare și față de cei care erau împotriva vaccinului”, a declarat Daniel David miercuri, la Digi24.

Potrivit profesorului clujean, la începutul anului românii erau împărțiți în trei categorii: o treime pro vaccinare, aproape o treime anti vaccinare și aproape 40% nehotărâți.

„Dacă noi am fi acționat adecvat din punct de vedere psihologic, am fi putut pe cei nehotărâți să-i mutăm în zona celor pro vaccinare și ne apropiam acum la un procent de 70% (vaccinați – n.r.)”, a mai spus Daniel David.

Psihologul mai spune că, dacă politicienii nu puteau adopta o atitudine comună în privința pandemiei și a vaccinării, ei trebuiau excluși din campania de comunicare.

„Sunt multe lucruri care s-a făcut prost și care trebuiau făcute altfel. (…) În primul rând, ar fi trebuit să avem fie o atitudine comună a politicului față de pandemie și vaccinare, fie, dacă nu puteam să-i adunăm împreună, să-i scoatem complet din ecuație. N-aveau ce să caute în ecuația vaccinării. Nu vreau să văd nici prim-ministru, nu vreau să văd niciun politician că se dă ca model de vaccinare și de luptă împotriva pandemiei, pentru că generează reacție inversă. Doi, ar fi trebuit să fim mult mai atenți la mesaje și la interacțiune cu oameni, pentru că aici aveam nevoie de o încredere reciprocă: atât oamenii în autorități, cât și autoritățile în oameni. Or, încrederea este la pământ, în ambele sensuri. Și ar fi trebuit ca totul să nu fie conceput într-un mod biomedical, depășit de vremuri, pentru că la noi nu s-a mers pe un mod biopsiho-social. N-ai avut experții care să vină cu componentele psihologice foarte bune, pentru că dacă erau acolo le-ar fi spus autorităților peste vară Nu puteți să comunicați cum ați comunicat și nu puteți să faceți relaxările cum le-ați făcut.” 

Citește articolul integral AICI

Vezi și:

Trei pași care ar putea duce la deblocarea campaniei de vaccinare în România: Psihologul Daniel David: E foarte greu să produci o schimbare cu sens dacă un partid trage într-o direcție, iar altul trage în altă direcție

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu