Închide

Cazul Cristinei, mama care nu a apucat să-și vadă copilul nou-născut, fiindcă a murit după ce s-a infectat cu coronavirus

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - oct. 08, 2021 0 759

O femeie de 36 de ani din județul Cluj, a murit recent la Spitalul de Boli Infecțioase, la scurt timp după ce a născut.  Ea nu  avea nici o altă afecțiune. Era nevaccinată și s-a infectat din familie.

*Potrivit Direcției de Sănătate Publică, Cristina T. a luat Covid-19 în ultima lună de sarcină, din familie. Boala i-ar fi provocat și nașterea prematură.

*Înainte de ajunge intubată pe secția e Terapie Intensivă, ea a transmis că speră să apuce să-și vadă măcar o dată copilul.  În doar câteva zile, organismul i-a cedat și a murit după o luptă dusă în secția de Terapie Intensivă.  Acasă i-a rămas un copil în vârstă de 12 ani și acum cel nou-născut, pe care nu l-a văzut nici la naștere.

Pe 9 septembrie, Cristina T. are primele simptome de boală, se simte puțin rău. E îngrijorată, mai ales că urmează să nască peste aproximativ o lună. Pe 10 septembrie, femeia se simte și mai rău și sună la Serviciul Județean de Ambulanță. I se face un test rapid și iese pozitiv. Pe drumul spre spital începe să piardă lichid amniotic și ajunge la clinica de Ginecologie 1 din cadrul Spitalului Județean.

Primește tratament, e stabilizată, dar pe 11 septembrie, o zi mai târziu naște prematur, dar în condiții de Covid. Copilul nu ajunge în brațele mamei testată pozitiv. E preluat de medici și îngrijit. Femeia răsuflă ușurată. I s-a născut copilul, iar acum speră să se vindece de Covid și să-l poată lua în brațe. Ea se externează și merge acasă, în izolare la domiciliu. Se simte bine.

Apoi începe să simtă că nu respiră bine și ajunge la Unitatea de Primire a Urgențelor.  Doctorii îi fac mai multe teste. La acel moment, Cristina avea o pneumonie ușoară, dar începe în curând să simtă dificultăți tot mai mari în respirație.

„A început să desatureze și ajuns la 90% saturație. Afectarea pulmonară era undeva la 15 la sută.  A primit anticoagulante, a primit tratament antiviral, remdesivir, tot ce prevede tratamentul standard”, povestește pentru g4media.ro unul dintre medicii care au văzut-o pe pacientă în primele zile.

Din 11 până în 16 septembrie, starea de sănătate a femeii se deteriorează. Ulterior este trimisă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unde i se administrează oxigen. Plămânii îi sunt din ce în ce mai afectați.

(…)

Pe 16 septembrie, când e transferată la SCBI, Cristina T. are o saturație scăzută la sub 90%. Pneumonia ușoară din 11 septembrie se transformă  în câteva zile într-o formă severă. I se pune o mască CPAP, una dintre cele mai performante, care se folosesc peste tot în lume, mască ce oferă oxigen în cantități ridicate.

Corpul nu reacționează, iar starea continuă să i se agraveze. E preluată de secția de Terapie Intensivă, unde se face tot posibilul pentru stabilizarea ei. Medicii îi descoperă mai multe tromboze (cheaguri de sânge) cauzate de Covid.

Pe 24 septembrie, doctorii nu mai au încotro și propun ca femeia să fie intubată, fiindcă altfel nu există nici o șansă. Pacienta respiră cu mare dificultate, comunică, dar primește oxigen. Are nevoie de ventilație invazivă în secția de Terapie Intensivă. Înainte să fie intubată, Cristina T. spune, cu ultimele puteri, că are o singură dorință, speranța că va apuca să își vadă măcar o singură dată copilul pe care nu l-a ținut în brațe la naștere.

Copilul născut pe 11 septembrie la Ginecologie 1. Nu l-a mai văzut niciodată. Acasă o aștepta încă un copil în vârstă de 12 ani.

Pe 4 octombrie, Cristina intră în stop cardio-respirator, e resuscitată, dar corpul nu mai reacționează. Moare la 36 de ani.

Mai multe pe g4media.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare