Închide

Recomandări din spitale, în prag de „relaxare”: „Starea de alertă implică o responsabilitate crescută, din partea fiecăruia dintre noi”

SănătateTop News by Kristina Reştea - mai 16, 2020 0 541

 

Starea de alertă implică o responsabilitate crescută, din partea fiecăruia dintre noi, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Suntem încă într-o pandemie, în „fază de platou”, dar curba încă poate merge în jos sau în sus. Acestea sunt avertismentele medicilor din spitale cu bolnavi de COVID-19, în prag de „relaxare”. Aceştia trec în revistă măsurile de care trebuie să ţinem cont în continuare, cu sau fără declaraţie, pentru a evita agravarea situaţiei.

 

Până în 16 mai, pe teritoriul României au fost confirmate 16.704 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), arată datele Ministerului Sănătăţii. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.574 au fost declarate vindecate și externate şi 1081 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 şi-au pierdut viaţa. În secțiile de terapie intensivă ale spitalelor clujene care sunt incluse în programul de tratare a infecției cu Covid-19 se află  14 persoane, din care 8 domiciliază în județul Cluj.  Alte 178 de persoane infectate, asimptomatice, sunt de asemenea internate, conform informării transmise de Gurpul de Comunicare Strategică.

 

O dată cu trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă şi relaxarea restricţiilor impuse pentru evitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, o parte a populaţiei a început deja să se manifeste ca în perioada ante-pandemie. Puteţi vedea pe străzi oameni care ies în grupuri, stau la socializare, fără măşti şi fără să ţină cont de „distanţarea socială” sau îşi duc copiii la joacă cu prietenii din vecini. La Bucureşti, zeci de persoane au sfidat orice recomandare a autorităţilor sanitare pentru a ieşi la un protest pentru… „libertate” şi a răspândi mesaje conspiraţioniste, după cum relatează presa centrală. În acest timp, medicii şi experţii în sănătate publică, adică cei care au informaţii şi chiar au văzut de aproape care sunt efectele noului coronavirus, îndeamnă la prudenţă.

„Starea de alertă implică o responsabilitate crescută, din partea fiecăruia dintre noi, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Vom reuși să ne reluăm viețile și să ne reîntoarcem la normalitate doar dacă respectăm, cu răbdare și empatie, regulile de distanțare socială”, transmit reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, într-un anunţ postat pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

„Chiar dacă starea de urgenţă a luat sfârşit, am intrat în starea de alertă şi măsurile impuse în această perioadă pentru limitarea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2 trebuie să le respectăm în continuare”, subliniază Eva Kis, director de îngrijiri în cadrul SCJU. „Această infecţie se transmite prin picături – tuse, strănut sau prin contact neprotejat cu o persoană infectată. Este foarte necesar ca în perioada următoare să respectăm aceste măsuri: să menţinem distanţa socială, de 1,5 m, să purtăm mască de protecţie atunci când suntem în spaţii publice închise, să folosim cotul pentru strănut sau pentru a tuşi, să evităm să atingem obiectele care sunt frecvent atinse de alte persoane”, sintetizează Kis. Aceasta menţionează şi elementele care ar trebui să ne facă să apelăm urgent la medicul de familie. „Este foarte important ca atunci când apar semne ca febra, strănut, cu dificultăţi de respiraţie – ştiind că această infecţie se manifestă prin simptomatologie respiratorie –  să ne consultăm medicul de familie pentru o îndrumare corectă”, conchide Kis.

 

 

„Marea responsabilizare și nu marea relaxare!” – este îndemnul medicului Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unde s-au vindecat, până acum, cei mai mulți pacienți români infectați cu coronavirus, după cum aminteşte Hotnews.ro. Mesajul medicului a fost publicat pe grupul online City Doctors, o comunitate care își propune să ajute la îmbunătățirea comunicării dintre medici și pacienți, în perioada pandemiei.

„Poate că unora li se pare că insist prea mult pe această idee de a continua să rămânem și după 15 mai foarte atenți și să păstrăm la nivel personal și familial majoritatea măsurilor de prevenție și precauție cu care deja ne-am obișnuit. Dar am motivele mele, bazate pe ceea ce am trăit intens în această perioadă și tocmai de aceea încerc să explic și celor care, din fericire pentru ei, nu au ajuns să simtă pe pielea lor decât frustrarea izolării, nu și boala”, începe medicul. „Ştiu că aceste două luni de zile au reprezentat o perioadă grea, în care pentru mulți s-au acumulat multe frustrări, din diverse motive întemeiate. Dar mai știu foarte bine și că destui oameni au suferit în spitale (unii încă mai suferă) din cauza acestui virus. Este o realitate pe care eu am trăit-o direct. Am încercat împreună cu colegii mei să găsim în permanență soluții astfel încât să reușim să le alinăm suferința și să facem tot posibilul să-i vindecăm cât mai repede. Chiar dacă nu am ajuns la dramele din alte țări, noi medicii din linia întâi am trăit tot timpul cu gândul că e posibil oricând să explodeze numărul de cazuri și să ajungem să nu-i mai putem trata pe toți, în special cazurile grave. Așa că, dacă până acum am reușit să ținem situația sub control, în special datorită responsabilități manifestate de marea majoritate a românilor (așa cum am mai spus), nu vreau să ștergem cu buretele ce am câștigat și să trăim din nou cu toții cu teama că totul poate scăpa de sub control. Să nu uităm că totuși suntem încă într-o pandemie, într-o fază de platou, dar curba încă poate merge în jos sau în sus.
Consider că în perioada următoare rămân foarte importante următoarele:
· protejarea persoanelor cu risc, atât prin atitudinea lor individuală, cât și prin atitudinea și ajutorul celor din jurul lor.
· respectarea măsurilor de precauție individuală, ce constau în special în evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștii, păstrarea distanței de 2 metri, dezinfectarea spațiilor și suprafețelor și spălarea mâinilor.
· pe cât putem, dacă ne deplasăm pe distanțe scurte, să mergem pe jos. În aer liber riscul de contaminare este mai mic. Putem frecventa parcurile, dar să nu ne întâlnim și să stăm la povești, în număr mare și foarte apropiați.
· la serviciu, companiile să-și calculeze bine riscurile, să-și facă planuri individualizate, în funcție de cei care lucrează acolo, de caracteristicile locului de muncă, de posibilitatea servirii mesei, de transportul persoanelor sau modul în care ajung la serviciu.
Avem nevoie să ne reluăm viața, să ne păstrăm locurile de muncă, să ne bucurăm de prieteni. Și vom începe să facem aceste lucruri, dar trebuie să avem înțelepciunea să le facem pas cu pas, cu responsabilitate personală.
Indiferent de măsurile luate de autorități, responsabilitatea este în primul rând la fiecare dintre noi. Aceasta presupune ca fiecare să-și calculeze pur-și-simplu riscul său individual, al familiei sale sau al impactului asupra celor din jur, înainte de a întreprinde o acțiune din zona de “relaxare”. Apoi să gândească cum poate să-l evite sau să-l minimizeze cât de mult posibil. Nu este greu, trebuie doar să ne obișnuim cu acest obicei, cel puțin pentru o perioadă”, este mesajul medicului timişorean.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.