Recomandări din spitale, în prag de „relaxare”: „Starea de alertă implică o responsabilitate crescută, din partea fiecăruia dintre noi”
SănătateTop News by Kristina Reştea - mai 16, 2020 0 541

Starea de alertă implică o responsabilitate crescută, din partea fiecăruia dintre noi, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Suntem încă într-o pandemie, în „fază de platou”, dar curba încă poate merge în jos sau în sus. Acestea sunt avertismentele medicilor din spitale cu bolnavi de COVID-19, în prag de „relaxare”. Aceştia trec în revistă măsurile de care trebuie să ţinem cont în continuare, cu sau fără declaraţie, pentru a evita agravarea situaţiei.
Până în 16 mai, pe teritoriul României au fost confirmate 16.704 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), arată datele Ministerului Sănătăţii. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.574 au fost declarate vindecate și externate şi 1081 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 şi-au pierdut viaţa. În secțiile de terapie intensivă ale spitalelor clujene care sunt incluse în programul de tratare a infecției cu Covid-19 se află 14 persoane, din care 8 domiciliază în județul Cluj. Alte 178 de persoane infectate, asimptomatice, sunt de asemenea internate, conform informării transmise de Gurpul de Comunicare Strategică.
O dată cu trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă şi relaxarea restricţiilor impuse pentru evitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, o parte a populaţiei a început deja să se manifeste ca în perioada ante-pandemie. Puteţi vedea pe străzi oameni care ies în grupuri, stau la socializare, fără măşti şi fără să ţină cont de „distanţarea socială” sau îşi duc copiii la joacă cu prietenii din vecini. La Bucureşti, zeci de persoane au sfidat orice recomandare a autorităţilor sanitare pentru a ieşi la un protest pentru… „libertate” şi a răspândi mesaje conspiraţioniste, după cum relatează presa centrală. În acest timp, medicii şi experţii în sănătate publică, adică cei care au informaţii şi chiar au văzut de aproape care sunt efectele noului coronavirus, îndeamnă la prudenţă.
„Starea de alertă implică o responsabilitate crescută, din partea fiecăruia dintre noi, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Vom reuși să ne reluăm viețile și să ne reîntoarcem la normalitate doar dacă respectăm, cu răbdare și empatie, regulile de distanțare socială”, transmit reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, într-un anunţ postat pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.
„Chiar dacă starea de urgenţă a luat sfârşit, am intrat în starea de alertă şi măsurile impuse în această perioadă pentru limitarea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2 trebuie să le respectăm în continuare”, subliniază Eva Kis, director de îngrijiri în cadrul SCJU. „Această infecţie se transmite prin picături – tuse, strănut sau prin contact neprotejat cu o persoană infectată. Este foarte necesar ca în perioada următoare să respectăm aceste măsuri: să menţinem distanţa socială, de 1,5 m, să purtăm mască de protecţie atunci când suntem în spaţii publice închise, să folosim cotul pentru strănut sau pentru a tuşi, să evităm să atingem obiectele care sunt frecvent atinse de alte persoane”, sintetizează Kis. Aceasta menţionează şi elementele care ar trebui să ne facă să apelăm urgent la medicul de familie. „Este foarte important ca atunci când apar semne ca febra, strănut, cu dificultăţi de respiraţie – ştiind că această infecţie se manifestă prin simptomatologie respiratorie – să ne consultăm medicul de familie pentru o îndrumare corectă”, conchide Kis.
„Marea responsabilizare și nu marea relaxare!” – este îndemnul medicului Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unde s-au vindecat, până acum, cei mai mulți pacienți români infectați cu coronavirus, după cum aminteşte Hotnews.ro. Mesajul medicului a fost publicat pe grupul online City Doctors, o comunitate care își propune să ajute la îmbunătățirea comunicării dintre medici și pacienți, în perioada pandemiei.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Doi clujeni din Dej acuzați de înșelăciune în formă continuată după ce și-au ”țepuit” partenerii de afaceri au scăpat de orice pedeapsă cu închisoarea după ce procesul a durat atât de mult încât a intervenit prescripția
mart. 29, 2023 0
-
Contractele CNAIR reziliate cu Tirrena Scavi ajung vineri pe masa judecătorilor de la CAB / Tribunalul Comercial Cluj a admis insolvența constructorului din Italia
mart. 29, 2023 0