Închide

Reacții din lumea artei după scindarea Fabricii de Pensule: despre „scenariul absurd”

ActualitateCultură by Actual de Cluj - feb. 09, 2016 0 432

Comunitatea de artiști reacționează la recentul scandal de la Fabrica de Pensule, după ce de acum cunoscutul centru independent de artă s-a scindat între două grupări care își desfășoară activitatea în fostul spațiu de producție. Între acuzații de furturi de logo-uri și distribuții inechitabile de fonduri, cele două grupări se află în conflict deschis – oficial, de câteva zile.

Citiți aici despre caz și declarațiile celor două părți:

Marea “schismă” de la Fabrica de Pensule: centrul s-a rupt între două grupări

Reacțiile din lumea artei continuă să vină, la câteva zile de la izbucnirea scandalului, iar o scrisoare deschisă a fost publicată chiar azi. Aceasta este semnată de patru asociații – Asociația Reciproca, Reactor de creație și experiment, Váróterem Projekt și Asociația SHIFT – de dramaturg Petro Ionescu, regizorul Raul Coldea și arheolog Apai Emese.

Redăm în coninuare argumentele semnatarilor:

„Către comunitatea Fabricii de Pensule,

Ne arătăm îngrijorarea față de conflictul din Fabrica de Pensule, dezacordul față de situația creată prin înregistrarea mărcii numelui și a logo-ului – bunuri comune ale comunității Fabricii de Pensule – de către un grup de persoane din această comunitate și mai ales față de rațiunile din spatele acestui demers. Fabrica de Pensule a reprezentat până acum un punct de reper pentru arta contemporană și cei implicați în a o produce și a o susține. Fabrica de Pensule reprezintă, în esență, un spațiu interdisciplinar, cadru de întâlnire, prijlej de colaborare și de schimb de experiență, de care se bucură nu doar artiștii, galeriile și organizațiile din Fabrica de Pensule, ci și semnatarii acestei scrisori. Deschiderea spre colaborare și spre idei noi, sprijinul profesional și încurajarea pe care membrii acestei comunități l-au arătat în nenumărate colaborări cu alți artiști sau organizații face parte, credem noi, din spiritul acestui spațiu și, totodată, dintr-un mod sănătos de a ne raporta nu doar la scena culturală, ci și la un fel de exista. Deși diferiți, împreună formăm un prezent cultural mai important decât noi, față de care suntem cu toții responsabili.

Confiscarea în secret a identității unui astfel de organism și oferirea de “protecție” asupra lui (în fond, față de cine?) este un act ofensator față de întreaga comunitate artistică, act față de care manifestăm un profund dezacord. Protejarea de către o parte a membrilor unei comunități a numelui comunității față de acțiunile activiste sau viziunile politice ale altor membri ai comunității formează un scenariu absurd care nu are nicio legătură cu felul în care ne imaginăm construcția culturală în acest secol și dreptul la liberă exprimare. Considerăm acest act cu atât mai dezagrabil, cu cât justificarea lui invocă simțul de proprietate a primului venit, deși Fabrica de Pensule e un construct colectiv consolidat de-a lungul anilor și prin contribuția oamenilor care i s-au alăturat pe parcurs.

Sperăm ca membrii comunității Fabricii de Pensule, fie că fac parte din Federația Fabrica de Pensule, fie din nou-fondata Federație a Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule, fie că sunt oameni care cred în forța și importanța acestui spațiu, să găsească o soluție constructivă la acest conflict, în beneficiul întregii scene culturale contemporane și a ceea ce constituie Fabrica de Pensule pentru ea”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu