Închide

Marea „schismă” de la Fabrica de Pensule: centrul s-a rupt între două grupări

ActualitateCulturăTop News by Kristina Reştea - feb. 03, 2016 1 1582

Fabrica de Pensule începe anul cu o gravă ruptură între foștii parteneri în lumea artei:  spațiul industrial transformat în centru independent de artă, promovat internațional și devenit pilon esențial în candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală 2021 s-a scindat între două grupuri. La începutul anului, un grup de artiști și galeriști s-a organizat în două entități juridice noi, într-un demers făcut fără știrea sau aprobarea majorității artiștilor sau a organizațiilor din Fabrica de Pensule, arată membri ai Consiliului Director al Federației Fabrica de Pensule. Înființarea acestor noi organisme nu e însă cel mai grav aspect al recentelor mișcări de la Fabrică. Trei persoane fizice (Zsolt Berszán, Teodora-Daria Dumitrescu și Florian-Liviu Ștefan, membri fondatori ai celor două entități noi) au înregistrat numele „Fabrica de Pensule” și logoul Federației ca marcă înregistrată în spațiul comunitar (OHIM). De cealaltă parte, președintele nou înființatei structuri, Florin Ștefan, acuză lipsă de transparență și distribuirea inechitabilă de fonduri în vechea formulă de funcționare a Fabricii. 

Înregistrarea mărcii a fost făcută pe ascuns, fără nici un fel de mandatare din partea Federației Fabrica de Pensule, iar logoul utilizat în marca înregistrată a fost preluat ilegal (acesta fiind proprietatea intelectuală a Federației Fabrica de Pensule din 2010). Aceste aspecte, împreună cu utilizarea abuzivă a numelui Federației în denumirea mărcii fac în prezent obiectul unor litigii între Federația Fabrica de Pensule și persoanele menționate”, se arată într-un comunicat semnat de Membri ai Consiliului Director al Federației Fabrica de Pensule. Mai precis, cei care sesizează problemele sunt Corina Bucea, Miki Braniște, Diana Marincu, Ciprian Mureșan, Mihai Pop, Rarița Zbranca (Membri ai Consiliului Director al Federației Fabrica de Pensule) și István Szakáts, președintele Federației Fabrica de Pensule.

Pe de altă parte, reprezentanții noilor comunități din cadrul fabricii de Pensule au anunțat oficial ieri înființarea organizațiilor și primul eveniment public – o manifestare cu șase expoziții simultane, despre care puteți citi detalii AICIFederația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP) a fost înființată în ianuarie 2016 și are în componența sa atât galerii care au pus, în 2009, bazele spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, cât și asociații care s-au alăturat pe parcurs acestui spațiu de creație. Membri fondatori ai Federației sunt Fundația Culturală Intact, Asociația Bazis, Asociația Baril, Asociația Sabot și Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule. „Scopul FGAFP este de a asigura o mai bună reprezentare locală, națională și internațională a proiectelor generate de comunitatea artiștilor plastici din Fabrica de Pensule. Organizația își dorește continuarea programului cultural al Fabricii de Pensule și speră să ofere artiștilor și asociațiilor clujene de artă contextul potrivit pentru dezvoltarea unor proiecte mai ample, cu adevărat reprezentative pentru sectorul artelor vizuale. De asemenea, FGAFP își propune să devină un partener-cheie în proiectele strategice ale orașului”, au transmis reprezentanții FGAFP.

Fabrica de Pensule este una dintre cele mai active organizații de artă și adună galerii care au reușit să capete recunoaștere internațională. Printre acestea se află de exemplu Galeria Plan B, lansată de Mihai Pop și Adrian Ghenie, sau Galeria Sabot, intrată în topuri internaționale – fiecare a ajuns acum în altă facțiune a războiului dintre „fabrici”.

Fabrica de Pensule apare ca pilon esențial al candidaturii pentru titlul de Capitală Culturală 2021, membri ai federației fiind de altfel membri și în echipa asociației care gestionează procesul de pregătire pentru Cluj (Szakats Istvan, Rarița Zbranca, Mihai Pop). Centrul cu galerii și spații în fosta fabrică din Mărăști a primit și sprijin financiar de la primărie, care a crescut constant din 2012 încoace. Astfel, dacă în 2012 Fabrica avea 30.000 de lei alocați de la bugetul local, în 2013 suma a crescut la 70.000 de lei, în 2014 a ajuns la 100.000 de lei, iar în 2015 bugetul era de zece ori mai mare decât cel din urmă cu trei ani: 300.000 de lei.

Redăm în continuare comunicatul transmis de Federația Fabrica de Pensule:

„Prin efortul colectiv din ultimii 6 ani a peste 60 de artiști, galeriști și manageri culturali, Fabrica de Pensule a devenit unul dintre cele mai semnificative spații independente de producție și de difuzare a artelor vizuale și performative din România. Un element distinctiv al Fabricii de Pensule l-a constituit mereu interdisciplinaritatea, prin colaborările între membrii activi în diferite domenii și prin coexistența unor demersuri artistice diverse în același spațiu fizic. Acest lucru a definit de la bun început proiectul și a coagulat în jurul lui actori importanți ai scenei culturale independente din Cluj și din țară.

În cei 6 ani de la înființare au avut loc peste 1500 de evenimente – expoziții, spectacole de teatru și dans contemporan, ateliere, cursuri, dezbateri, proiecții de film și performance-uri, produse sau găzduite de Fabrica de Pensule. Succesul Fabricii (măsurat prin cei peste 60.000 de vizitatori, cele peste 8000 de like-uri ale paginii facebook.com/fabricadepensule și peste 250.000 de vizualizări ale siteului www.fabricadepensule.ro) a adus inevitabil și o nouă proiecție din exterior asupra identității sale și, odată cu ea, noi așteptări despre vizibilitate și succes.

Despre spiritul interdisciplinar și efervescența creativă a Fabricii au scris The New York Times, Huffington Post sau Phaidon, plasând Fabrica de Pensule în mijlocul discursurilor actuale despre pluralitatea și diversitatea centrelor artei contemporane și în dezbaterile axate pe rolul publicului în formularea de noi modele instituționale.

În toți acești ani, comunitatea Fabricii de Pensule a fost reprezentată de Federația Fabrica de Pensule, fondată odată cu lansarea spațiului în 2009, organizație prin care au fost derulate programe reprezentative pentru această comunitate și pentru publicul larg: Linia de producție, Trei Schimburi, Școala de vară de management cultural, Atelierele Fabricii etc. Atenția acordată contextului local s-a tradus prin proiecte de educație și de acțiune în spațiul public cu o miză socială largă, relevante pentru o construcție pe termen lung, așa cum este Fabrica de Pensule.

La începutul anului, un grup de artiști și galeriști s-a organizat în două entități juridice noi: Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule și Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule. Acest demers a fost făcut fără știrea majorității artiștilor sau a organizațiilor din Fabrica de Pensule și, din păcate, a fost însoțit de o lipsă de colegialitate și transparență față de care ne exprimăm profunda dezaprobare. Trei persoane fizice (Zsolt Berszán, Teodora-Daria Dumitrescu și Florian-Liviu Ștefan, membri fondatori ai celor două entități noi) au înregistrat numele „Fabrica de Pensule” și logoul Federației ca marcă înregistrată în spațiul comunitar (OHIM), condiționând Federația Fabrica de Pensule în folosirea propriului său nume.

Înregistrarea mărcii a fost făcută pe ascuns, fără nici un fel de mandatare din partea Federației Fabrica de Pensule, iar logoul utilizat în marca înregistrată a fost preluat ilegal (acesta fiind proprietatea intelectuală a Federației Fabrica de Pensule din 2010). Aceste aspecte, împreună cu utilizarea abuzivă a numelui Federației în denumirea mărcii fac în prezent obiectul unor litigii între Federația Fabrica de Pensule și persoanele menționate.

Suntem conștienți că această situație împovărează relația de încredere construită în mai bine de șase ani între noi și dumneavoastră – între Fabrică și prietenii ei. Din această cauză, ne simțim datori și responsabili să venim în întâmpinarea dumneavoastră, asigurându-vă de determinarea în a ne continua activitatea și programele. Vă invităm să fiți în continuare parte din proiectele noastre și să urmăriți evenimentele și inițiativele pe care Federația Fabrica de Pensule își propune să le dezvolte în anii care urmează: susținerea scenei culturale locale și naționale prin implicarea în proiecte majore pentru comunitatea locală, dezvoltarea programelor și proiectelor culturale interdisciplinare și sprijinirea producției artistice contemporane pe termen lung”.

UPDATE: Ce spune noua asociere:

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare