Închide

6 expoziții cu 7 artiști în 6 spații în fosta fabrică ce a uimit industria mondială a artei

Cultură by Actual de Cluj - feb. 02, 2016 0 480

Seară de vernisaje și expoziții în spațiul artistic din Cluj ce a ajuns să uimească industria mondială a artei – șase expoziții cu șapte artiști în șase spații de la Fabrica de Pensule sunt vernisate joi seara.

Evenimentul e organizat de nou înființata Federație a Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule. Cap de afiș este expoziția semnată Matthias Weischer și Robert Bosisio, ce va fi găzduită de Spațiul Intact. Matthias Weischer, reprezentant de vârf al Școlii de la Leipzig, expune pentru prima oară în România.

Vineri Weischer susține o conversație alături de Robert Bosisio și criticul britanic de artă Jane Neal, urmată de discuții cu publicul, la ora 17 la Casa Matei. Jane Neal este cea care a semnat capitolul destinat Clujului din albumul “Art Cities of the Future’’, album care a fost mai apoi prezentat și în The New York Times.

Cu o seară înainte, joi, la Fabrica de Pensule e programat vernisajul artiștilor Matthias Weischer și Robert Bosisio, capul de afiș al evenimentului, la galeria Spațiu Intact. ‘’Considerat ca fiind unul din cei mai importanți pictori ai generației sale, Matthias Weischer a intrat în atenția internațională la începutul anilor 2000, ca membru al Școlii de la Leipzig – creditată pentru contribuția majoră la renașterea picturii figurative”, arată criticul de artă britanic Jane Neal. Născut în 1973, Weischer trăiește și pictează la Leipzig, iar lucrările sale au putut sau pot fi văzute în galerii și muzee precum Muzeul Municipal din Haga (Olanda), Centrul de Artă Contemporană din Malaga (Spania), Muzeul de Artă din Ponce (Puerto Rico), Centrul Pompidou din Paris (Franța), Centrul de Artă Contemporană Luigi Pecci din Prato (Italia) sau Galeriile Rudolfinum din Praga (Cehia).

La Cluj, Robert Bosisio a mai expus în 2010 la  Muzeul de Artă, expoziția sa de atunci desfășurându-se concomitent cu expoziția foto a Donatei Wenders, soția lui Wim Wenders.

În afara acestui vernisaj din Spațiul Intact, în cadrul evenimentului de joi vor avea loc vernisaje în galeriile Sabot, Bazis, :BARIL, Nano și în atelierul artistei Irina Dumitrașcu Mărginean. Astfel, Galeria Sabot va găzdui ’’Naked and drawing with a compass’’, a treia expoziție personală a artistului Radu Comșa, unul dintre cei mai apreciați pictori români ai generației sale. Expoziția continuă un proiect început anul trecut în Indonezia, în care artistul explorează limitele picturii prin interpretarea unor tehnici străvechi de colorare a pânzei, „batik”, și rediscută rolul pe care culoarea și compoziția îl au în pictura abstractă contemporană.

În Spațiul de artă contemporană Bazis artista Enikő Kovács va expune instalația site-specific ‘’Ascent’’, ce reprezintă de fapt materializarea premiului pe care Galeria Bazis l-a acordat anul trecut tinerei artiste în cadrul Expo Maraton, un eveniment organizat de Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj.

La galeria :BARIL are loc expoziția ‘’I Am What I Am’’ a grupului Radio Tern, un artist collective înființat în 2012, care are în componența sa variabilă scriitori  și artiști vizuali. Grupul se află la a doua expoziție în galeria :BARIL, după cea din 2012.

Tot la Fabrica de Pensule, Galeria Nano găzduiește expoziția ’’Primal Dream’’, un proiect prin care artistul Gabriel Marian îşi propune să înconjoare privitorul la modul cel mai concret, să îl scoată fizic din preocupările cotidiene şi să-l atragă într-o experienţă imersivă. Instalația “Intro”, care va putea fi admirată în atelierul artistei Irina Dumitrașcu Măgurean,  vorbește despre sexualitate, încercând să răspundă la întrebările ‘’Are sexualitatea limite?’’ și ‘’Cât de departe sunt dispuși partenerii să meargă în jocurile erotice, chiar și cu riscul de a sfârși la urgențe, în spital?’’.

Fabrica de Pensule, o fostă fabrică de pensule transformată în spații expoziționale și ateliere pe mai multe etaje pe strada Henry Barbusse, a fost larg lăudată în presa mondială de specialitate după ce aici s-au dezvoltat curente artistice care au influențat arta contemporană.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare