Închide

UPDATE Războiul taxi – Uber, faza pe instanță: Curtea de Apel respinge cererea taximetriștilor, Uber e liberă deocamdată să funcționeze în Cluj, taximetriștii vor protest în stradă

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 16, 2017 0 879

Liber pentru șoferii Uber în Cluj – cel puțin deocamdată: conflictul deschis de taximetriști împotriva acestora a ajuns în instanță, dar Curtea de Apel a decis azi în favoarea companiei.

 

Clujul a fost al doilea oraș din țară în care a început să opereze revoluționarul sistem de car sharing Uber, după București. Compania funcționează în România printr-un SRL, Uber Systems România, și și-a ridicat taximetriștii în cap, după ce a ajuns să le facă acestora concurență serioasă. Taximetriștii obiectează între altele că serviciul e ilegal, iar la Cluj o parte au înființat o asociație, Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania, și-au angajat avocat – Casa de Avocatură Câmpan & Timonea – și au dat Uber în judecată. Deocamdată procesul n-a ajuns să fie judecat pe fond, căci asociația taximetriștilor a cerut o ordonanță prezidențială care să blocheze Uber să mai opereze în oraș până la soluționarea definitivă a conflictului iar în final astăzi, după trei amânări în trei zile consecutive, instanța a decis să respingă cererea emiterii ordonanței prezidențiale.ubertaxi

 

„Curtea de Apel Cluj a considerat că asociația nu poate promova prezenta ordonanță președințială, că societățile Uber Systems SRL și Rasier Operations BV nu pot fi chemate în judecată și că asociația nu are interes în formularea acestei cereri”, explică avocații asociației taximetriștilor. Aceștia adaugă că vor ataca decizia de azi la Înalta Curte de Casație și Justiție.Image may contain: text
E de precizat, așa cum informează și avocații, că decizia privind respingerea ordonanței președințiale nu face parte din procesul pe fond dintre taximetriști și Uber, care „își va urma cursul firesc în continuare”.

Asociația a organizat și un eveniment pe Facebook, programat miercurea viitoare, în care sunt invitați toți taximetriștii, ca să decidă dacă e oportună organizarea unui protest de stradă.

Am vorbit cu vicepreședintele asociației, Ioan Pugna, care e foc și pară pe decizia instanței, de azi: „nu prea mai pot stăpâni furia taximetriștilor”, spune el, și adaugă – cererea a fost respinsă pentru că asociația taximetriștilor nu ar avea motiv să ceară ordonanță prezidențială, „dar dacă o asociație profesională nu poate reprezenta taximetriștii, despre ce vorbim?”. „Ce mă neliniștește pe mine e că ober crede că e legal, dar nicidecum. sunt la fel de ilegali ca la început, legea e în vigoare”, completează el.

L-am întrebat ce formă va lua protestul ce ar urma să fie analizat săptămâna viitoare. „Probabil vom circula cu 10 kilometri pe oră din Florești până în Someșeni”, spune el.

Asociația taximetriștilor din Cluj are 110 membri cotizanți, „dar eu consider că avem 2.500 membri simpatizanți”, completează Pugna.

Deocamdată reprezentanții Uber în România nu au putut fi contactați pentru declarații; vom reveni.

UPDATE Avocata Ioana Hrisafi, de la casa de avocatură ce reprezintă Uber – Țucă, Zbârcea și Asociații – spune că în procesul pe fond, ce nu a început încă, va argumenta că serviciul Uber, deși încă nedefinit, e benefic pentru industrie și consumatori: „Decizia de azi a Curții de Apel din Cluj este una definitivă, după două decizii favorabile dar temporare și permite serviciului Uber să funcționeze fără nicio problemă în Cluj. Odată ce va începe procesul pe fond, vom continua să susținem argumentele conform cărora Uber, un serviciu încă nedefinit, este benefic atât pentru consumatori, cât și pentru întreaga industrie”.

Purtător de cuvânt al companiei e Alexandra Corola: “Cluj-Napoca este un oraș modern, în plină dezvoltare, care are nevoie de cât mai multe opțiuni de mobilitate urbană. Scopul nostru este să le oferim oamenilor încă o alternativă viabilă la mașina personală, iar Clujul are nevoie de cât mai multe astfel de alternative”. Ea spune că serviciul are în Cluj 20.000 de clienți, fără însă a preciza câți dintre aceștia sunt regulari și câți ocazionali.

Citește și:

Taximetriștii scot Uber din Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare