Închide

Raritate: la 120 de ani de la moartea împărătesei Sissi, Muzeul de Istorie a Transilvaniei scoate de la naftalină steagul brodat la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 10, 2018 0 414

Raritate: la 120 de ani de la moartea reginei Elisabeta de Wittelsbach, numită și prințesa Sissi – al cărei nume îl poartă de exemplu podul Elisabeta de peste Someș în Cluj – muzeul național de istorie a Transilvaniei scoate de la naftalină o piesă muzeală de excepție, steagul prințesei.
Astăzi se împlinesc 120 de ani de la moartea Elisabetei de Wittelsbach (1837-1898), numită și prințesa Sissi, împărăteasă a Austriei, soția împăratului Franz Joseph I, și regină a Ungariei, ocazie cu care Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei prezintă o piesă muzeală de excepţie, de mare valoare artistică şi istorică, Steagul Elisabeta, confecţionat la comanda Societăţii Carpatine Ardelene din Cluj, în anul 1900. Acesta ilustrează cultul dedicat împărătesei Elisabeta de către maghiarii din Cluj, după 1898, anul morţii acesteia. La Cluj, în amintirea împărătesei a fost ridicată o statuie, s-a construit un pod şi un spaţiu de agrement şi promenadă, au fost amplasate plăci comemorative și s-au plantat arbori. Steagul a fost terminat în vara anului 1900, dar expunerea sa publică a avut loc doar în 12 octombrie 1902. În ziua respectivă, după inaugurarea festivă a statuii lui Matia Corvin, din centrul oraşului, a fost deschis și muzeul Societăţii Carpatine Ardelene, în Casa Matia Corvin.

Steagul a fost confecţionat din mătase groasă, de culoare albă, şi avea ambele laturi presărate cu motive decorative tipice broderiei domnești maghiare. Pe una din laturi, într-un medalion central, este reprezentat bustul împărătesei, executat printr-o broderie fină şi densă, astfel încât toată imaginea dă impresia unei litografii sau a unei fotografii aplicate ulterior.

Citește și:

Cine a fost Sissi, împărăteasa asasinată în 10 septembrie, cu bust și pod la Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu