Închide

Cine a fost Sissi, împărăteasa asasinată în 10 septembrie, cu bust și pod la Cluj

ActualitateIstorieRecomandarea redacției by Mihai Prodan - sept. 10, 2015 0 6191

Poate circulați zilnic pe podul Elisabeta – sau, în orice caz, știți de existența sa. V-ați întrebat însă cine a fost această Elisabeta al cărei nume îl poartă podul?

Împărăteasa Elisabeta a Austro -Ungariei, supranumită „Sissi”, a fost foarte iubită de supușii din regat, pentru atitudinea sa nonconformistă și neprotocolară, dar și pentru activitățile caritabile. S-a căsătorit la doar 16 ani, a dus o viață relativ izolată deși a călătorit mult, și a fost asasinată la 61 de ani în Geneva, capitala Elveției, de un anarhist italian – era 10 septembrie 1898. Acum exact 117 ani.

podulelisabeta bcu cluj vechi

Podul Elisabeta din Cluj / foto bcucluj.ro

Elisabeta a Ungariei, pe numele său complet Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach, s-a născut în 1837 în familia fiicei regelui Bavariei, Maria Ludovica, căsătorită cu Maximilian Joseph de Bavaria. A copilărit la palatul Possenhofen, dar încă din copilărie a preferat să evite rigiditatea și eticheta de la curte. Familia a fost vizitată de viitorul împărat al Austriei Franz Joseph, logodit cu sora mai mare a Elisabetei, Helena – dar el, vrăjit de frumusețea tinerei, a preferat-o pe aceasta din urmă. În 1854 Elisabeta de Wittelsbach devine așadar împărăteasă a Austriei, la doar 16 ani. Căsătoria sa cu Franz Joseph, văzută de anturajul lor ca un eșec din start, a fost una rece. Sissi nu s-a adaptat nici la rigorile palatului Hofburg, astfel că până și cei trei copii ai săi au fost îndepărtați, anturajul motivând că decizia e necesară pentru ca aceștia să nu fie influențați negativ de mama lor.
Erzsebet_kiralyne_photo_Rabending În consecință împărăteasa Austro-Ungariei a preferat să ducă o viață pe drumuri: petrecea doar câteva săptămâni pe an la Hofburg, iar restul – prin Europa. Așa a făcut și în 10 septembrie 1898, când se afla în Geneva alături de însoțitoarea ei, contesa Irma Sztaray de Sztara et Nagymihaly. Cazate la hotelul Beau Rivage, cele două au luat-o pe jos pe malul lacului Geneva, spre port, urmând să se îmbarcheze pe bordul vasului Geneve, spre Montreux. Pe faleză însă de împărăteasă s-a împiedicat un tânăr, ce a părut că o lovește pentru a-și menține echilibrul. Toată lumea și-a continuat drumul, fără ca cele două femei să bănuiască că tânărul de 20 de ani Luigi Lucheni o înjunghiase în piept. Corsetul Elisabetei a ținut rana strânsă, astfel că aceasta a ajuns în port, s-a îmbarcat pe vas și doar aici, pe puntea acestuia, a leșinat din cauza rănii. A fost adusă de urgență la mal și apoi la hotel, dar doctorii, chemați de urgență, au putut doar să constate decesul.
Autorul asasinatului a fost prins în aceeași zi. La proces a declarat că venise la Geneva hotărât să curme viața vreunui nobil și, aflând din ziare că aici sosise împărăteasa Elisabeta, s-a decis că aceasta va fi ținta sa – pentru că o împărăteasă ucisă face mai mult decât un duce mort – prima sa țintă fusese ducele de Orleans, pretendent la tronul Franței.
Lucheni a fost închis pe viață și s-a sinucis, în 1910.


 

În fostul imperiu austro-ungar moștenirea împărătesei Sissi rămâne vizibilă și după mai bpodulelisabetaaleeaelisabetaine de un secol: iubită în timpul vieții și încă și mai iubită după ce a fost ucisă, Elisabeta lasă la Cluj podul ce-i poartă numele, dar și un bust a cărui situație e complicată la un secol de la realizarea sa. Podul Elisabeta, în fapt o pasarelă pietonală, a fost deschis publicului în 1901. Cât despre situația bustului, realizat în 1900 și dispărut imediat după instaurarea comunismului la Cluj, actualdecluj.ro vă arată detalii în acest weekend.

În memoria împărătesei Sissi la Cluj a fost amplasat nu doar podul și bustul la capătul său, ci a fost amenajată și o alee ce ducea spre Cetățuie. Acum fosta alee s-a transformat în stradă și poartă numele lui Emil Racoviță.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.