Închide

Raport imobiliar: prețurile în Cluj-Napoca, cele mai mari din țară, agenții așteaptă creșteri și în 2020. În 5 ani prețurile au crescut cu aproape 70%

EconomieTop News by Actual de Cluj - ian. 27, 2020 1 1615

Un studiu al unei rețele de agenții imobiliare relevă că prețurile imobiliarelor, în Cluj-Napoca, vor continua să crească.

Studiul a analizat oferta din 34 de orașe și a avut 208 respondenți care au răspuns la 18 întrebări. Aproape jumătate dintre aceștia au fost de acord că cel mai important factor de influență a pieței imobiliare, anul trecut, a fost creșterea prețurilor la proprietăți. O treime dintre aceștia susțin că prețurile vor crește și în acest an, cu până la 10%.

Prețul locuințelor din cea mai scumpă piață imobiliară din țară, Cluj-Napoca, a crescut cu aproape 69% în ultimii cinci ani, procent atins doar de … Galați, 68,7%, și Oradea, 60,9%, relevă studiul unei rețele de agenții imobiliare, Re/Max.
Astfel prețul pe metrul pătrat a fost anul trecut în Cluj-Napoca de 1.610 euro/mp. cel mai mare din țară de departe, urmat de București cu 1.380 euro/mp și Timișoara, 1.230 euro/mp. În Cluj-Napoca prețurile au crescut doar anul trecut cu 6,2%.

“Piața imobiliară din România a intrat în faza de maturitate. România nu se află într-o situație de boom imobiliar și
nici nu va intra într-o criză, așa cum s-a speculat în ultima perioadă”, afirmă în raport Răzvan Cuc, președintele rețelei de agenții. Raportul arată despre prețurile proprietăților că acestea au crescut în 2019 și au atins o medie de 1380 euro/mp în București, 1610 euro/mp în Cluj-Napoca, 1010 euro/mp în Iași, 1230 euro/mp în Timișoara și că prețurile vor crește până în 2022 ”în zonele cu potențial de dezvoltare economică”.

În 2019 factorul care a afectat cel mai mult dinamica pieței a fost creșterea prețurilor proprietăților. A urmat scăderea nivelului de proprietăți disponibile la vânzare și accesul dificil la surse de finanțare. ”Indicele ROBOR a avut un impact mai redus, asemănător cu cel al epuizării fondurilor programului Prima Casă și cu devalorizarea
leului”, mai arată raportul.

Un comentariu

  1. deci un șef de agenție imobiliară ne asigură că preturile vor continua să crească. nimic nou. ar fi culmea să zică contrarul. Deocamdată viața e roz si lumea se aruncă in credite iresponsabile, uitând că deficitul explodează, inflația explodează, după alegeri incep tăieri, prima casă a fost deja tăiată, băncile deja incep să aibă dificultăți de recuperare a banilor din credite mari; românii continuă să emigreze destul de binișor, adică duc cererea si banii dincolo in timp ce oferta crește in cluj – și peste toate- situația internatională va aduce contracții puternice pe final de 2020. Aterizarea va fi cam dură și atunci o să vedem plângoceală de la bănci, de la agenții, de la dezvoltatori și de la cei care-au băgat credite uriașe.

Scrie un comentariu

Tags