Închide

Raport imobiliar: prețurile în Cluj-Napoca, cele mai mari din țară, agenții așteaptă creșteri și în 2020. În 5 ani prețurile au crescut cu aproape 70%

EconomieTop News by Actual de Cluj - ian. 27, 2020 1 995

Un studiu al unei rețele de agenții imobiliare relevă că prețurile imobiliarelor, în Cluj-Napoca, vor continua să crească.

Studiul a analizat oferta din 34 de orașe și a avut 208 respondenți care au răspuns la 18 întrebări. Aproape jumătate dintre aceștia au fost de acord că cel mai important factor de influență a pieței imobiliare, anul trecut, a fost creșterea prețurilor la proprietăți. O treime dintre aceștia susțin că prețurile vor crește și în acest an, cu până la 10%.

Prețul locuințelor din cea mai scumpă piață imobiliară din țară, Cluj-Napoca, a crescut cu aproape 69% în ultimii cinci ani, procent atins doar de … Galați, 68,7%, și Oradea, 60,9%, relevă studiul unei rețele de agenții imobiliare, Re/Max.
Astfel prețul pe metrul pătrat a fost anul trecut în Cluj-Napoca de 1.610 euro/mp. cel mai mare din țară de departe, urmat de București cu 1.380 euro/mp și Timișoara, 1.230 euro/mp. În Cluj-Napoca prețurile au crescut doar anul trecut cu 6,2%.

“Piața imobiliară din România a intrat în faza de maturitate. România nu se află într-o situație de boom imobiliar și
nici nu va intra într-o criză, așa cum s-a speculat în ultima perioadă”, afirmă în raport Răzvan Cuc, președintele rețelei de agenții. Raportul arată despre prețurile proprietăților că acestea au crescut în 2019 și au atins o medie de 1380 euro/mp în București, 1610 euro/mp în Cluj-Napoca, 1010 euro/mp în Iași, 1230 euro/mp în Timișoara și că prețurile vor crește până în 2022 ”în zonele cu potențial de dezvoltare economică”.

În 2019 factorul care a afectat cel mai mult dinamica pieței a fost creșterea prețurilor proprietăților. A urmat scăderea nivelului de proprietăți disponibile la vânzare și accesul dificil la surse de finanțare. ”Indicele ROBOR a avut un impact mai redus, asemănător cu cel al epuizării fondurilor programului Prima Casă și cu devalorizarea
leului”, mai arată raportul.

  • Tags

    Un comentariu

    1. deci un șef de agenție imobiliară ne asigură că preturile vor continua să crească. nimic nou. ar fi culmea să zică contrarul. Deocamdată viața e roz si lumea se aruncă in credite iresponsabile, uitând că deficitul explodează, inflația explodează, după alegeri incep tăieri, prima casă a fost deja tăiată, băncile deja incep să aibă dificultăți de recuperare a banilor din credite mari; românii continuă să emigreze destul de binișor, adică duc cererea si banii dincolo in timp ce oferta crește in cluj – și peste toate- situația internatională va aduce contracții puternice pe final de 2020. Aterizarea va fi cam dură și atunci o să vedem plângoceală de la bănci, de la agenții, de la dezvoltatori și de la cei care-au băgat credite uriașe.

    Scrie un comentariu