Închide

Raport: cumpărarea clădirii de birouri The Office din Cluj, cea mai mare tranzacție imobiliară din țară în trimestrul 2

EconomieTop News by Actual de Cluj - iul. 10, 2019 0 421

Cumpărarea clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca de către frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pentru o sumă care nu a fost făcută publică dar care a fost estimată la sute de milioane de euro e cea mai mare tranzacție imobiliară din al doilea trimestru al acestui an în România, conform unui raport al Deloitte.

Numărul total de tranzacţii anunţate în al doilea trimestru a fost 30, inclusiv cele care nu au avut o valoare comunicată, față de 16 tranzacții în primul trimestru, dar comparabil cu cel de anul trecut, când în al doilea trimestru al anului erau înregistrate 27 de tranzacții. „După un început modest, piaţa de M&A a consemnat un reviriment în al doilea trimestru, când estimăm că au fost patru tranzacţii cu o valoare de câte minimum 100 de milioane de euro. Dacă ne uităm cumulat la primul semestru al anului, piaţa de M&A calculată în funcţie de tranzacţiile cu valoare comunicată a fost de aproape 909 milioane de euro. Remarcăm că tendinţa de a nu comunica valoarea tranzacţiilor a continuat să se accentueze”, arată Ioana Filipescu Stamboli, partener Corporate Finance la Deloitte.

„În sectorul imobiliar, piaţa de M&A s-a menţinut dinamică în al doilea trimestru al anului, cea mai mare tranzacţie fiind preluarea de către Dedeman a clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca”, a precizat Irina Dimitriu, Partener la Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi care reprezintă reţeaua globală Deloitte Legal în România.

Amintim, clădirea The Office a fost cumpărată de „frații Dedeman” pentru 130 milioane de euro.

The Office e clădirea de birouri ridicată în locul fostei fabrici Tricotaje Someșul, mutată pe platforma industrială. Are o suprafață închiriabilă de aproape șase hectare, toate ocupate.  Părțile nu au divulgat valoarea tranzacției, dar Ziarul Financiar arată că e vorba de o sumă-record de 130 milioane de euro.

Cele mai mari tranzacții din al doilea trimestru al anului 2019 au fost: 

  1. noua rundă de finanțare, în valoare de 568 de milioane de dolari (500 de milioane de euro), obținută de către UiPath, companie din domeniul automatizării robotizate a proceselor (RPA), care a stabilit un nou record pentru evaluarea companiei, de 7 miliarde de dolari. În cadrul acestei runde de finanțare au participat mai mulți investitori financiari;
  2. preluarea de către EximBank a 99,28% din Banca Românească de la National Bank of Greece (valoare necomunicată);
  3. achiziția unui pachet minoritar din acțiunile Superbet, cel mai mare jucător de pe piața pariurilor sportive din România, de către fondul de investiții Blackstone (valoare: 175 de milioane de euro);
  4. preluarea de către frații Pavăl, proprietarii Dedeman, a clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca (valoare necomunicată);
  5. investiția de aproape 60 de milioane de euro anunțată de către CEE Equity în modernizarea și dezvoltarea a 15 silozuri de grâu și hub-uri logistice ale Brise Group.

Citește și:

Clădirea The Office, cumpărată de Dedeman cu 130 milioane de euro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare