Închide

Puiu, TIFF-ul și ardelenii

OpinieTop News by Catalin Suciu - aug. 09, 2020 6 1458

Cristi Puiu. Multipremiatul regizor român, cu producții ca „Moartea domnului Lăzărescu”, „Sieranevada” sau „Marfa și banii”,  a umbrit un final de festival organizat impecabil. Mă refer la TIFF.

Primul mare eveniment de acest gen ținut în Europa. Cum a spus și directorul TIFF, Tudor Giurgiu : „noi am pornit, cumva, motoarele.”

Cei de la TIFF au luptat pe toate căile să-l poată organiza. Au promis și-au oferit condiții de siguranță maximă. Am asistat la zeci de producții aproape în toate locațiile de anul acesta. N-am decât cuvinte de laudă pentru organizatori. Voluntarii au fost instruiți ca la carte, TIFF-ul a transmis o serie de mesaje cu mult calm, îndemnând oamenii să respecte măsurile de siguranță impuse de pandemia pe care o traversăm, atenție, nu de guvernul aflat la putere, căci regulile acestea nu sunt impuse precum unor vite, așa cum regizorul Puiu ni s-a adresat, ci ele funcționează în toată Europa la îndemnul specialiștilor în sănătate publică.

(…)Știu că oamenii sunt speriați și respect și distanțarea socială și port masca atunci când intru în absolut orice spațiu închis. Dar, dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeți în mâini, credeți-mă, o să mergeți în mâini”, a spus Puiu, făcând apoi și politică când a ales să spună:  „Mi se pare extraordinar de mișto că la Cluj oamenii sunt disciplinați și atenți la toate detaliile astea, dar cred că absolut orice abuz trebuie amendat. Și dacă n-o faceți dumneavoastră, prin vot, de data asta, atunci n-o face nimeni. (AICI)

Oamenii au purtat măști, au respectat distanța. Acolo unde Cristi Puiu a sesizat un comportament de ciurdă sau de slugi subjugate de autorități, eu am văzut civilizație și bun simț. Talentul și îndelungata activitate din lumea filmului nu-l validează pe Cristi Puiu drept expert în sănătate publică.

Așa aș putea și eu foarte bine să spun – fără a avea vreo competență în domeniu – că Sieranevada e un film de kkt, extrem de plictisitor și plin de clișee, cu stop-cadre interminabile care-ți provoacă somnolență,  un film de doi bani și exact atât ar merită să plătească oricine care ar vrea să-l vadă.  Sau aș putea spune că dacă faci un film – Malmkrog – de 200 de minute, ești netot la cap, dar, din nou, cine sunt eu să spun asta?

Diferența este că eu aș vorbi în necunoștință de cauză despre un subiect inofensiv, ajungând în cel mai rău caz să fiu făcut ridicol, tembel, retardat, pe când Cristi Puiu vorbește despre sănătate publică într-un context de pandemie de coronavirus.

Îmi pare rău de reacția TIFF, care nu s-a dezis sub nici o formă de discursul regizorului, nu i-au pronunțat nici numele, organizatorii scoțând în față libertatea de expresie:   ”În egală măsură, respectăm și încurajăm libertatea de expresie, iar asta se reflectă pe deplin în istoria de 19 ani a TIFF-ului”. Cristi Puiu a făcut circ la proiecție încă de la intrare, când voluntarii l-au rugat frumos să-și pună o mască, el refuzând categoric.  Apoi s-a urcat pe scenă și, în deschiderea producției Malmkrog – a îndemnat oamenii să se revolte, considerând că măsurile de sănătate aflate în vigoare sunt niște abuzuri.

Cristi Puiu nu e domnul Costel, de pe dealul Feleacului, să nu fie luat în seamă.

Asta înseamnă libertatea de expresie? Dacă mâine un regizor, artist, o vedetă autohtonă, se urcă pe o scenă și îndeamnă populația să dea foc clădirii parlamentului, organizatorii îi respectă punctul de vedere și libertatea de expresie?

Cristi Puiu, din platourile de filmare, a urcat pe scena TIFF și ne-a mai spus: „Ar fi bine să vă fie teamă de alte lucruri mai grave, nu de pandemie”.

Oameni ca și Cristi Puiu, cunoscuți publicului larg, sunt foarte periculoși. Ei alimentează toate teoriile conspiraționiste și își bat joc de munca medicilor din ultimele luni, a tuturor celor care își joacă fiecare câte un rol într-un lung metraj  în care zău că nu mi-aș dori să-l văd vreodată pe Cristi Puiu, nici măcar în rol de figurant.

Citiți și:

VIDEO Regizorul Cristi Puiu, discurs halucinant la TIFF, împotriva măsurilor de protecție: „Ar fi bine să vă fie teamă de alte lucruri, nu de pandemie. Dacă mâine o să vă ceară să mergeți în mâini, o să mergeți. Tonul autorităților este inacceptabil. Să nu ne mai trateze ca pe niște vite!”

6 comentarii

  1. Felicitări domnule Suciu!
    Aceasta trebuie sa fie atitudinea, indiferent de „statutul social” al ipochimenilor!
    Din păcate prea puține voci cu greutate au atitudinea pentru o minimă normalitate!
    Nu discutăm despre politic.
    Încă odată Felicitări!

  2. de ce „rusinos puiule” mai adi minune? pt ca esti tu un idiot si un lingau? un cacanar fricos?… aveti dreptate d-le Puiu… asta e societatea… o turma de behaitoare

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare