PSD-iștii de la Dej s-au dat mai deștepți ca Boc și au refuzat să aducă în oraș bugetarea participativă importată în premieră de Cluj-Napoca din Portugalia și cerută chiar de liderul PSD Cluj
ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - apr. 01, 2018 0 1393
Consilierii locali PNL de la Dej i-au propus primarului PSD Morar Costan ca la Dej să se introducă procesul de bugetare participativă după modelul patentat de Boc în premieră națională. Aceștia au propus un proiect de hotărâre prin care dejenii să fie implicați în procesul decizional privind dezvoltarea acestui oraș. Costan n-a fost încântat de propunere, nici consilierii locali de la Dej care, la o ședință a Consiliul Local de săptămâna aceasta au respins inițiativa arătând că, de fapt, n-au înțeles nimic din acest concept privind implicarea oamenilor în viața orașului. Aceasta în condițiile în care chiar președintele PSD de la Cluj, Horia Nasra, a spus public că susține un proces de bugetare participativă, propunându-i chiar el lui Boc un astfel de proiect.
Somesanul.ro a arătat cum se discută în Consiliul Local din Dej și cât înțeleg cei din administrația publică ce înseamnă bugetarea participativă.
În Consiliul Local de la Dej un consilier local PNL, Marius Butuza, a arătat chiar primarului că el poate decide ce inițiative și propuneri de cheltuire a unui anumit buget al primăriei Dej venite de la cetățeni susține.
”Dumneavoastră, domnule primar, sunteți, până la urmă, purtătorul de stindard, în această activitate, dumneavoastră sunteți președintele consiliului de bugetare, împreună cu colegii care fac parte din acel consiliu veți tria până la urmă ce se implementează și ce nu din aceste propuneri. Deci nu văd de ce v-ați opune unei asemenea inițiative”, a spus Marius Butuza, citat de someșanul.ro.
Un profesor consilier local de la PSD a tăbărât pe cei de la PNL ca să le desființeze propunerea pe motiv că ”legislația actuală în vigoare prevede mecanismele necesare pentru bugetarea deschisă și participativă și a fost aplicată la nivelul municipiului Dej, dar nu ca un proiect distinct de bugetare participativă. Proiectele investiționale au fost realizate pe baza solicitărilor cetățenilor, așa încât dorințele și necesitățile lor să fie realizate. Proiectul propus de colegii noștri este tardiv, în sensul că s-a realizat după distribuirea tuturor surselor din bugetul local, acoperind tot bugetul investițional inclusiv pe anii următori”.
Acesta a citat chiar din publicații clujene care exprimau nulitatea acestui sistem de bugetare participativă, amintind și de faptul că în municipiile mari unde a fost aplicat sistemul, municipii cu bugete cu mult peste cel al Dejului, proiectele au fost postate online de către cetățeni și tot online au și fost votate, astfel câștigând cele inițiate de ”inițiatorul cu cei mai mulți prieteni”.
În completare, un alt consilier local PSD, Teodora Muncelean, a dat un exemplu o astfel de ședință de consiliu la Cluj-Napoca, unde au luat parte doar trei sau patru cetățeni, iar discuțiile au fost ”lipsite de consistență, iar problemele și propunerile erau și vizau chestiuni punctuale, fără să existe o viziune de ansamblu asupra dezvoltării unui oraș. Nu știu dacă la Dej ar avea mult succes așa răsunător un asemenea proiect, dacă nici la Cluj până acum nu a dat roade.”
Cei de la PNL au încercat să le arate celor de la PSD că spiritul civic și responsabilitatea încep să se miște și că oamenii vin cu idei noi. „Nu numai la această masă sunt oameni care se gândesc pentru orașul în care trăiesc și pot să aibă soluții, propuneri”, au arătat liberalii oferind ca exemplu un proiect foarte bun care s-a făcut în Cluj-Napoca în urma procesului.
Acesta a dat și un exemplu realizat în Cluj-Napoca printr-un proiect de bugetare participativă, făcând referire la tracerile de pietoni iluminate din municipiul reședință de județ.
Degeaba, chiar primarul Morar Costan a arătat că, de fapt, el a făcut bugetare participativă și că a adunat toate probleme cetățenilor și apoi a făcut proiecte, arătând că nici el nu prea înțelege conceptul. „Cetățenii municipiului Dej merită să-i ascultăm, să ascultăm doleanțele lor, problemele lor și în funcție de asta să facem tot ce depinde de noi să le punem în practică. Eu am apreciat inițiativa de bugetare participativă, în prima fază a proiectului, știam de acest lucru de 4-5 ani de zile, la nivelul județului am discutat lucrul ăsta, și fără să fac un proiect de hotărâre, care să fie foarte stufos, eu din primul moment am făcut lucrul ăsta. Am consultat cetățenii pentru tot ce înseamnă distribuția banului public. Am fost în fiecare zonă a orașului, pe fiecare stradă și am adunat toate problemele cetățenilor din municipiul Dej. N-am așteptat acest proiect. Aceste lucruri s-au făcut și s-au concretizat în fapte”, citat de someșanul.ro.
Chiar cei din PSD sau UDMR au arătat că sunt pagini de Facebook unde oamenii se pot plânge, așa că bugetarea participativă în forma propusă după modelul din Cluj-Napoca nu prea își are rostul.
În final proiectul celor de la PNL a picat la vot. Mai multe, pe someșanul.ro:
Majoritatea roșie din Consiliul Local Dej nu agreează bugetarea participativă. Liberalii, învinși la mustață – VIDEO
Trebuie spus că, chiar președintele PSD Cluj, Horia Nastra i-a propus (alături de un alt deputat din Cluj) edilului Emil Boc să introducă în Cluj un proiect de bugetare participativă pilot, susținut cu bani de la București.
După această propunere, Boc a venit cu propriul proiect de bugetare participativă după un model practicat cu succes în Portugalia, în orașul Braga, unde a fost în vizită.
Detalii: