Închide

Prototip de mașină electrică conceput la Cluj, lansat azi în cadrul unui summit de inovare

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 20, 2022 0 2066

 

Un start-up pornit și finanțat de Voicu Oprean, fondator al companiei IT Arobs, împreună cu alți pasionați de inginerie a lansat azi la Cluj un concept de mașină electrică realizat în România. La eveniment au venit și premierul Nicoale Ciucă și primarul Emil Boc.

„Este o mașină electrică gândită, concepută și dezvoltată la Cluj-Napoca și în aproape toate centrele unde AROBS își  desfășoară activitatea. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca UTCN dar și cu firme și persoane fizice care sunt pasionate de construirea și testarea limitelor tehnologice într-un domeniu atât de frumos dar și concurențial. În acest proiect am reușit să îmbinăm armonios partea de design, inginerie mecanică, electrică și electronică, dar și hardware și software”, a declarat Voicu Oprean, investitor principal Newcar4future, fondator și CEO al AROBS.

Mașina, care nu are încă un nume, este echipată cu un motor în roată dual, cu tracțiune spate, o baterie de 56KW, având un cuplu de 1.500 Nm pe roată, și atinge 100 km/h în putin peste 5 secunde. Mașina are o autonomie estimată la 350 km și atinge viteza maximă de 180 km/h.

Proiectul mai are câteva etape de parcurs și anume componenta de finisare,-respectiv omologare RAR, proces început în decembrie 2021. “Dorim ca în următorul an, să transformăm conceptul într-o mașină care să străbată șoselele din Europa” a adăugat Voicu Oprean.

Acesta a spus cu ocazia prezentării că reprezentanții echipei au făcut deja o vizită la RAR, la finalul anului trecut. „Avem multe puncte de atins. Mașina nu are cheie. Nu se poate certifica din punctul de vedere al autorităților române”, a menționat Oprean, vorbind despre etapele următoare pentru ca mașina să poată circula în România.

Prototipul a fost produs la Cluj, dar producția de serie ar putea avea loc  oriunde. “Avem discuții cu UTCN, care are colaborări cu componente auto, o serie mică putem obține aici, apoi vom aduce investitori”, spune Oprean.

“E impresionant că la Cluj are loc un proces dinamic în ceea ce privește cercetarea și inovarea și că se gândesc la producție de serie”, a spus premierul Nicoale Ciucă, prezent la Cluj zilele acestea, care a venit și el la prezentarea proiectului.

Newcar4future este un start-up românesc axat pe cercetare, dezvoltare și inovare pentru autovehicule electrice. Proiectul de dezvoltare s-a întins pe o perioadă de patru ani și a fost realizat de o echipă multidisciplinară, căreia i s-au alăturat și cercetători din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Investiția în crearea prototipului s-a ridicat la aproximativ 500.000 euro, iar pe lângă Voicu Oprean, în cadrul proiectului au mai investit cofondatorii Reparo Services Cluj, Mihai Matica și Florin Dehelean. Totodata alți pasionați de mașini din Cluj, Târgu Mureș sau București și-au adus contribuția prin efortul lor sau prin idei și muncă.

Designul mașinii poartă semnătura lui Peter Szabo, un mare pasionat în design, printre altele tâmplar în timpul liber. Acesta a construit în anul 2016 singura mașină din lume realizată din lemn, prezentată la multe expoziții printre care și Embedded World 2017 din Germania. “Am fost atent să nu semene cu nicio altă mașină, să fie ceva unicat”, a spus Szabo. În momentul de față, startup-ul a livrat un produs minim viabil, iar după finalizarea etapelor de finisare și omologare, urmează fabricarea unei serii limitate de până la 10 mașini.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare