Închide

Protest original la Cluj, cu sondaj: de ce ieşi în stradă? Printre teme: depolitizarea spitalelor şi demisii din fruntea Parlamentului

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 04, 2017 0 447

Pentru ce ies oamenii în piaţă? E întrebarea lansată de organizatorii protestului de duminică de la Cluj. Iniţial, temele anunţate pentru manifestarea de mâine erau susţinerea DNA şi depolitizarea instituţiilor. Dar organizatorii au nuanţat lucrurile: a susţine o instituţie poate fi echivalent cu „un cec în alb”, iar „depolitizara instituţiilor” e o temă prea generală. Aşa că au propus, pe pagina de eveniment, un sondaj prin care participanţii pot să îşi selecteze temele de nemulţumire. Primele rezultate arată că pe cei mai mulţi îi „doare” tema spitalelor – şi cer depolitizarea unităţilor sanitare. Asta în contextul în care în 2 martie tocmai a avut loc o dezbatere în Parlament pe tema Ordonanţei de Urgenţă 79, promovată în mandatul fostului ministru tehnocrat Vlad Voiculescu şi care promitea să aducă schimbări în acest sens în sistem. Ordonanţa a fost respinsă în Senat, în ianuarie, şi urmează votul din Camera Deputaţilor.

Titlul evenimentului lansat pe Facebook de gruparea Corupţia Ucide pentru protestul de la Cluj din 5 martie este: „Susţinem DNA. Vrem depolitizarea insituţiilor”. Ulterior, organizatorii au propus un sondaj de opinie printre cei interesaţi. „În urma unor discuţii, am ajuns ieri, un grup de protestatari din Cluj, la concluzia că a susţine o instituţie e ca şi cum ai da un cec în alb. Susţinem lupta anticoruptie, oriunde se dă pe bune. Meritele DNA-ului, în acest demers, sunt, desigur, de necontestat şi ne dorim ca pe viitor, cât mai multe instituţii să îşi vadă, în mod cât mai imparţial, de treaba”, susţin reprezentanţii mişcării Corupţia Ucide. Totuşi, protestatarii de la Cluj au vrut să clarifice lucrurile. Aşa că le-au cerut celor care vor să iasă în piaţă să  se exprime în funcţie de motivele pentru care decid să facă asta, duminică seara. „Vom adapta scopul protestului la rezultatele pollului, care se încheie mâine (duminică) la ora 12.00. Punctul 3 are legătura cu depolitizarea spitalelor. Ni se pare mai eficient să avem cereri punctuale, decât generale (depolitizarea instituţiilor). Aşa am reuşit şi cu ordonanţa 13 şi aşa putem reuşi în continuare, taxând punctual, abuz după abuz. Orice comentarii sunt binevenite. Nota: La punctele 3 ş 4, completare: adoptarea ordonanţelor, cu eventuale modificări ale unor articole, argumentate solid şi rezultate în urma dezbaterii avute în data de 2 martie în primul caz şi dezbaterii care va urma, în data de 8 martie, în cel de-al doilea caz”, spun realizatorii sondajului.

La cinci ore de la apel, 41 de persoane cer „adoptarea ordonanţei managerilor de spitale, OUG nr. 79/2016, care contine masuri anti-coruptie de baza”, 38 vor demisiile preşedinţilor de Camere din Parlament Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tariceanu, 35 de persoane au votat pentru „adoptarea OUG nr. 51/2016, care descurajează tăierile ilegale de padure” şi 29 cer demisia premierului Sorin Grindeanu.

poll
La manifestarea de la Cluj şi-au anunţat deocamdată prezenţa 123 de persoane (până sâmbătă, ora 17.00).

Pe tema celui mai votat punct din listă, citeşte şi:

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, despre ce rămâne după un mandat de șapte luni. “Oamenii nu mai sunt dispuşi să accepte orice, cred că asta se aplică şi în Sănătate şi în Justiţie și în alte domenii”

şi

Răspuns la votul din Senat. Petiţii în apărarea reformei din Sănătate: “Sistemul medical este la pământ”

Chemarea organizatorilor protestului:

„Dragi clujeni,

Reacționăm la noile semnale de limitare și subordonare a unor instituții. Politizarea și numirea în funcție după criterii și interese politice este unu dintre primele motive care ne-au scos în stradă. Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministerul pentru Relația cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care ședința a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Azi am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar. Dar dacă nu era de competența acestei instituții, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli și de ce nu a făcut-o?”, se întrebă organizatorii evenimentului de protest. Menţionăm că Curtea Constitutionala a admis, luni, că exista un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public si Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea in acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Sunt anunţate proteste şi în alte oraşe din ţară, anunţă Hotnews.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare