Protest la București al medicilor și personalului din sănătate/Sindicaliștii amenință cu greva generală, Ministrul Sănătății vrea bună-credință
ActualitateSănătate by Actual de Cluj - mart. 11, 2024 0 389
Protestatarii au scandat în Piața Revoluției, unde se află Ministerele Sănătății și Muncii. Sunt câteva mii de cadre medicale venite din toată țara la manifestare.
Situația este tensionată în rândul medicilor. Aceștia cer mai mulți bani pentru gărzi, despre care spun că sunt plătite la fel de șase ani de zile, în contextul în care inflația a crescut simțitor. Ei cer asigurarea unei creșteri reale a veniturilor salariale a angajaților din sănătate și plata unei recompense corecte, pentru că își asumă niște riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, dar și pentru „sacrificiul personal și al vieții de familie” pe care îl fac, lucrând în ture și de sărbători legale.
Protestul este îndreptat și împotriva formei ultimei ordonanțe de urgență privind unele creșteri salariale în sănătate. Medicii, prin liderii de sindicat, susțin că prin această ordonanță se creează o serie de noi inechități salariale și se adâncesc câteva din cele care există deja. Cadrele medicale au programat și un marș până în fața Palatului Parlamentului.
„Nu cred că este vorba despre protestul medicilor. Este vorba despre protestul organizat de o federaţie, Federaţia Solidaritatea Sanitară. Dânşii au anumite revendicări. Noi am avut discuţii, chiar şi primul ministru a avut discuţii cu Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară. Ştiţi bine că prin ordonanţă de urgenţă au fost mărite semnificativ veniturile personalului medical, mai ales acolo unde existau discrepanţe, mai ales pentru asistenţii medicali, pentru personalul tehnic TESA, pentru personal auxiliar. Noi suntem deschişi unui dialog, sper să existe şi bună-credinţă din partea acestei federaţii şi colegii mei de la Ministerul Sănătăţii îi vor primi să asculte aceste doleanţe şi, în măsura în care este posibil, să le rezolvăm. În altă ordine de idei, e una dintre revendicările lor care se referă la noua lege a salarizării. Ne-o dorim cu toţii, nu se referă doar la personalul medical şi bineînţeles că există o procedură legală prin care în Parlamentul României să fie adoptată această lege, care sigur excede, dacă vreţi, competenţele Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş. în ziua protestului din 11 martie.
Sindicaliștii au anunțat că, dacă solicitările nu vor fi luate în calcul, urmează greva generală.
Ce solicită sindicatele medicilor și personalului din sănătate
- Respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie.
- Asigurarea unei creşteri reale a veniturilor salariale (creşterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaţilor din sănătate.
- Plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale!
- ”Protestul este îndreptatşi împotriva formei ultimei Ordonanţe de Urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechităţi salariale şi se adâncesc câteva dintre cele pre-existente”, explică sindicaliştii.
sursă foto: Federaţia Solidaritatea Sanitară/Facebook