Închide

Protest al magistraților din Cluj, ieri judecătorii Curții de Apel Cluj au decis unanim ca de azi să amâne judecarea cauzelor în semn de protest

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 21, 2023 0 185

Protest al magistraților din Cluj, ieri judecătorii Curții de Apel Cluj au decis unanim ca de azi să amâne judecarea cauzelor în semn de protest până când legislativul le respectă munca și se răzgândește în ce privește pensiile magistraților.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj, întruniţi ieri în Adunarea Generală, au decis, cu unanimitatea celor prezenţi, ca, începând de azi să adopte forma de protest a amânării judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente, ”până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate”, după cum se plâng aceștia într-un comunicat de presă. ”Sistemul judiciar se află într-o starea de criză acută a resurselor umane, în condiţiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacante. Mai grav, funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la nota șase de la nota opt, locurile scoase la concurs rămân an de an parţial neocupate”, arată judecătorii.

Aceștia se plâng de volumul ”extrem” de muncă, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, ”în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea schemelor de personal, numărul foarte mare de cauze ce trebuie gestionate de judecători, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei”.

Acesta sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, susțin judecătorii, ”atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei”. ”Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare”, transmit judecătorii. ”Reglementarea pensiei de serviciu, şi nu specială, pentru magistrați este un drept recunoscut de legiuitor de-a lungul timpului, existența acesteia fiind justificată în mod obiectiv de statutul judecătorilor care impune obligații și responsabilități, interdicții și incompatibilități, limitări care nu se regăsesc la alte categorii profesionale, constituind așadar o compensație a rigorii statutului judecătorilor. Eliminarea acestei componenţe a independenţei judecătorului este în dezacord cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept”.

Totodată, judecătorii întruniți în Adunarea Generală au decis să sesizeze Președintele Înaltei Curți de Casație şi Justiție, Avocatul Poporului, Președintele României, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Preşedintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituţională a României. De asemenea, tot ieri s-a hotărât mandatarea preşedintelui Curţii de Apel Cluj în adoptarea unei rezoluţii de către preşedinţii curţilor de apel, în cadrul întâlnirii ce se va desfăşura la Iași, în 30 iunie, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

Se judecă, totuși, o serie de cereri în materie penală cum ar fi luarea de măsuri preventive, și în materie civilă, ca suspendarea executării actelor administrative, ”pentru a reduce la minim prejudicierea interesele justiţiabililor”.

Judecătorii din mai multe instanțe de judecată din țară au decis, la fel, să protesteze prin amânarea cauzelor cu excepția celor urgente. Tribunalul București a decis să amâne pe termen nelimitat toate dosarele, cu excepția celor urgente, iar procurorii de la Parchetul Curții de Apel Prahova suspendă urmăririle penale. La fel, judecătorii de la Judecătoria Satu Mare, Curțile de Apel din Oradea, Timișoara și Tribunalul Sibiu, ba chiar și DIICOT se raliază și arată că va convoca o nouă adunare generală a procurorilor direcției pentru a se stabili dacă se inițiază o formă de protest, ”iar în caz afirmativ, formele graduale de protest ce urmează a fi adoptate”
Curtea de Apel Târgu Mureș protestează la rândul său, ba chiar și DNA își exprimă susținerea.

În vreme ce nemulțumirile invocate se referă la volumul mare de muncă, la numărul de posturi neocupate și altele, protestul vine după ce coaliția de guvernare a anunțat că va crește treptat vârsta de pensionare pentru magistrați și va schimba modul de calcul al pensiei  acestora. Astfel, ar urma să fie luate în calcul ca bază pentru calcularea pensiei veniturile pe o perioadă mai lungă, nu doar cele din ultimul an de activitate. Pensiile megistraților sunt printre cele mai mari din sistemul bugetar.

Marius Budăi, propus pentru un nou mandat de ministru al Muncii, miercuri:
”În primul rând, va creşte vârsta de pensionare, în al doilea rând va creşte perioada la care se va raporta calculul, deci nu se va mai face acel calcul pe ultimele 6 luni, ultima lună sau ultimele 12 luni. Treptat vom ajunge să ne raportăm la veniturile din întreaga perioadă. Asta înseamnă o aliniere a contributivităţii. Dacă vorbim de magistraţi, nu se vor mai permite perioade asimilate şi, aşa cum era proiectul iniţial, se va începe de la 20 de ani strict în magistratură, urmând ca în următorii 5 ani, an de an, să crească această perioadă până la 25 de ani. Dacă vorbim de restul categoriilor, erau categorii care aveau un mandat fie de 4 ani, fie de cel puţin 14 ani – toate acestea au crescut şi s-au aliniat la 25 de ani. Acestea sunt lucruri care îndreaptă foarte mult sistemul către sistemul contributiv şi ajungem să avem şi vârsta de pensionare crescută similar la 65 de ani, dar şi raportarea la întreaga perioadă a veniturilor”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu